E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τελεσίγραφο για έξωση από Σένγκεν

Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Δημοσίευση 2/12/2015 | 09:25

Τελεσίγραφο για έξωση από Σένγκεν

Επανέρχονται τα δημοσιεύμετα του διεθνούς τύπου, με τίτλους όπως «Η Ελλάδα είναι η Αχίλλειος Πτέρνα του χώρου Σένγκεν», στα οποία υποστηρίζεται ότι Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Στα δημοσιεύματα που επικαλούνται κοινοτικές πηγές αναφέρεται ότι η ΕΕ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναστολή της Συνθήκης του Σέγκεν εάν δεν επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών στη συνάντησή τους την προσεχή Παρασκευή θα ξεκαθαρίσουν στην Αθήνα ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που δεν αναλάβει δράση. Η προειδοποίηση πως σε αυτά τα δραστικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνεται και η αναστολή της Συνθήκης του Σέγκεν έχει διατυπωθεί κατ' επανάληψη προς την ελληνική μεριά τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει εντός του μήνα μια κοινή συνοριακή δύναμη να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την άρνηση της Αθήνας να ζητήσει ειδική αποστολή της Frontex, καθώς επίσης και να επανεξετάσει το σύστημά της για την καταγραφή των προσφύγων.

Αστυνομική επιχείρηση για μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα

Καθώς το πρόβλημα στην Ειδομένη διογκώνεται, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας προανήγγειλε με δηλώσεις του την Τρίτη ότι οι μετανάστες που είναι παγιδευμένοι στην Ειδομένη θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Βεβαίως η κυβέρνηση, η οποία θέλει να διατηρείται χαμηλά στην επικαιρότητα το θέμα, δεν απαντά με ποιον τρόπο θα αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν και αν θα καταφύγει στη χρήση αστυνομικής βίας προκειμένου να απελευθερώσει τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι αρχές των Σκοπίων έβαλαν φραγμό και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των προσφύγων και όχι των οικονομικών μεταναστών. Οι πληροφορίες από την Ειδομένη αναφέρουν ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί άνθρωποι από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Σουδάν, ακόμη και από το Μαρόκο. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων της ελληνικής κυβέρνησης άνοιξε τον δρόμο των δουλεμπόρων, που διακινούν πλέον μετανάστες ακόμη και από το Μαρόκο.

Μπορεί ο κ. Μουζάλας να λέει ότι «Αυτό που γίνεται στην Ειδομένη, η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα, είναι παράνομο», ωστόσο δεν πείθει ούτε την ΠΓΔΜ, αλλά ούτε και τους Ευρωπαίους, που δυσανασχετούν με τη στάση και την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Το χειρότερο για τη χώρα μας είναι ότι οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, με πρώτη βέβαια την ΠΓΔΜ, σκοπεύουν να ελέγχονται και οι πολεμικοί πρόσφυγες, ώστε να αποκλειστεί η διέλευση των μεταναστών που έχουν πλαστά έγγραφα. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τη συσσώρευση ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα πιέζεται να δεχθεί την ανάπτυξη δύναμης Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια, που θα διενεργεί τους ελέγχους. Όλα αυτά βέβαια κατατείνουν σε εκείνο που όσοι παρακολουθούν το πρόβλημα έχουν προβλέψει: να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη μεταναστών. Το ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την Ειδομένη οι μετανάστες δεν λύνει το πρόβλημα, αφού προβλέπεται ότι καινούργιοι που θα φτάσουν θα αναζητούν διέξοδο στην Κεντρική Ευρώπη. Η τοπική κοινωνία ήδη είναι στα όριά της, ενώ αρνείται να δεχθεί την εγκατάσταση hot spot.

Ζημιές στο εμπόριο από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής

Στις δηλώσεις του την Τρίτη ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «δεν μπορεί να είναι κλεισμένη εννέα μέρες η σιδηροδρομική γραμμή και το εμπόριο».

Η κατάληψη των μεταναστών από τις 18 Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές.

Συνολικά επηρεάζονται περίπου 1.800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο. Μέχρι στιγμής, η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ αμφισβητείται η αξιοπιστία της εταιρείας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Hewlett Packard, που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα. Δυσαρέσκεια εκφράζουν και ελληνικές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους. Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο δρόμο για το Champions League

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πότε είναι το πρώτο παιχνίδι

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Ιαπωνία: Υπάλληλοι φορούν στολές αρκούδας για να εκπαιδεύσουν κατοίκους στην αντιμετώπισή τους

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές, έχουν κλείσει πάνω από 100 σχολεία και οι αρχές εκπαιδεύουν τους πολίτες στη χρήση όπλων.

Ο Νίκο Γουίλιαμς και η συγκινητική χειρονομία για τη μητέρα του μετά το Μουντιάλ – Η ιστορία που κρύβεται πίσω

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής παρέδωσε το μετάλλιό του στη μητέρα του, η οποία είχε διασχίσει τη Σαχάρα έγκυος για να φτάσει στην Ισπανία.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

Μητέρα σκότωσε άνδρα που βρήκε κάτω από το κρεβάτι της 13χρονης κόρης της – Κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η 36χρονη από το Μέμφις πυροβόλησε τον 20χρονο αφού τον έδιωξε έξω από το σπίτι, με τη νομιμότητα της πράξης της να παραμένει αμφισβητούμενη.

Οικογένεια έζησε 11 μέρες σε πολυτελές θέρετρο της Ισπανίας και έφυγε χωρίς να πληρώσει ‑ η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η μητέρα της οικογένειας συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν στην πτήση επιστροφής, με την κατηγορία της απάτης για λογαριασμό 2.400 ευρώ σε ξενοδοχείο της Γκραν Κανάρια.

Τραγωδία στους πανηγυρισμούς για το Μουντιάλ: Νεκρός 13χρονος από κατάρρευση συντριβανιού στην Ισπανία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε στη Σιουδάδ Ροδρίγο της επαρχίας Σαλαμάνκα, όταν υποχώρησε η ανώτερη πλατφόρμα λίθινου συντριβανιού γεμάτου κόσμο.

Παρέδες: Τα βίντεο που προκάλεσαν οργή μετά τον τελικό του Μουντιάλ 2026

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Αργεντινός μέσος έπιασε τον Έρικ Γκαρσία από τον λαιμό και χτύπησε τον Γκάβι με αγκώνα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη

Πολιτική 20.07.2026
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.