E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Μπλόκο και σε λιμάνια, με εκατοντάδες κοντέινερς

Δημοσίευση 1/12/2015 | 08:49

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Οι σκληρές διαθέσεις της Ρωσίας για αντίποινα στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στη Συρία άρχισαν να φαίνονται. Πάνω από 1.250 φορτηγά βρίσκονταν χθες και σήμερα στα σύνορα με τη Ρωσία, περιμένοντας να πάρουν τα χαρτιά τους για να περάσουν απέναντι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ρωσικές αρχές τους απαγορεύουν την είσοδο, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι οδηγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ρωσίας όσον αφορά τις οδικές μεταφορές ξεκίνησαν εδώ και τέσσερις ημέρες, όπως αναφέρει ο Τούρκος επικεφαλής συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Εκτός από τα φορτηγά που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπεται και σ' αυτά που πέρασαν να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάζουν τα φορτία τους στα τελωνεία. Και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών –όπως ρουμάνικα, βουλγάρικα, μολδαβικά– που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα έχουν προχωρήσει ελάχιστα, καθώς από τη μια οι Τούρκοι λένε ότι είχαν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν τα σύνορά τους, ενώ ο Πούτιν μένει αμετακίνητος στη θέση του, που λέει ότι αν δεν υπάρξει συγγνώμη, τότε θα εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά φορτηγά έχουν σταματήσει στα ρωσοουκρανικά και ρωσογεωργιανά σύνορα, ενώ άλλα 800 κοντέινερ βρίσκονται σταματημένα στη Σαμψούντα και στο λιμάνι της Ρωσίας Νοβοροσίσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, άλλα 100 φορτηγά πέρασαν προς την κεντρική Ασία μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ανέβασε σημαντικά το κόστος της μεταφοράς.

Ενώ όλη αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους Τούρκους αρμόδιους, σημαίνει απώλειες της τάξης των 60.000 δολαρίων ημερησίως, χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα που θα χαθούν από την καταστροφή των ευπαθών προϊόντων.

Η Τουρκία πουλάει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και υφάσματα στη Μόσχα και επίσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Περίπου το 50% των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία –που φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο– γίνονται διά ξηράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα 04.07.2026
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.