E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Μπλόκο και σε λιμάνια, με εκατοντάδες κοντέινερς

Δημοσίευση 1/12/2015 | 08:49

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Οι σκληρές διαθέσεις της Ρωσίας για αντίποινα στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στη Συρία άρχισαν να φαίνονται. Πάνω από 1.250 φορτηγά βρίσκονταν χθες και σήμερα στα σύνορα με τη Ρωσία, περιμένοντας να πάρουν τα χαρτιά τους για να περάσουν απέναντι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ρωσικές αρχές τους απαγορεύουν την είσοδο, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι οδηγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ρωσίας όσον αφορά τις οδικές μεταφορές ξεκίνησαν εδώ και τέσσερις ημέρες, όπως αναφέρει ο Τούρκος επικεφαλής συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Εκτός από τα φορτηγά που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπεται και σ' αυτά που πέρασαν να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάζουν τα φορτία τους στα τελωνεία. Και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών –όπως ρουμάνικα, βουλγάρικα, μολδαβικά– που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα έχουν προχωρήσει ελάχιστα, καθώς από τη μια οι Τούρκοι λένε ότι είχαν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν τα σύνορά τους, ενώ ο Πούτιν μένει αμετακίνητος στη θέση του, που λέει ότι αν δεν υπάρξει συγγνώμη, τότε θα εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά φορτηγά έχουν σταματήσει στα ρωσοουκρανικά και ρωσογεωργιανά σύνορα, ενώ άλλα 800 κοντέινερ βρίσκονται σταματημένα στη Σαμψούντα και στο λιμάνι της Ρωσίας Νοβοροσίσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, άλλα 100 φορτηγά πέρασαν προς την κεντρική Ασία μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ανέβασε σημαντικά το κόστος της μεταφοράς.

Ενώ όλη αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους Τούρκους αρμόδιους, σημαίνει απώλειες της τάξης των 60.000 δολαρίων ημερησίως, χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα που θα χαθούν από την καταστροφή των ευπαθών προϊόντων.

Η Τουρκία πουλάει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και υφάσματα στη Μόσχα και επίσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Περίπου το 50% των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία –που φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο– γίνονται διά ξηράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Υδροφόρες του δήμου συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής

Παρίσι: Αναβλήθηκαν τα εγκαίνια της γιγαντιαίας «σπηλιάς» στην Pont Neuf μετά από ζημιές λόγω ισχυρών ανέμων, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το έργο, το οποίο επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στις 6 Ιουνίου και να παραμείνει προσβάσιμο για τρεις εβδομάδες, δεν θα υποδεχθεί επισκέπτες σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Πότε ξεκινά το Μουντιάλ 2026: Τα δύο «πράγματα» που θα γίνουν για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 03.06.2026
Προ των πυλών το Μουντιάλ 2026 - Οι 12 όμιλοι της τελικής φάσης - Ποιες είναι οι δύο πρώτες ομάδες που παίζουν

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ανοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τους γονείς – Τι πρέπει να γνωρίζετε

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι γονείς που ψάχνουν άνθρωπο για τη φροντίδα του μωρού τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο ntantades.gov.gr

Πανελλαδικές 2026: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Συνέχεια για τις Πανελλήνιες 2026 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, με μαθήματα προσανατολισμού

Εικόνες καταστροφής στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ μετά την ιρανική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες και ζημιές σε διπλωματικές αποστολές

Παρέλυσε η Πορτογαλία από γενική απεργία: Ακυρώθηκαν πτήσεις, ανεστάλησαν δρομολόγια τρένων, έκλεισαν σχολεία

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τα συνδικάτα αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ευκολότερες απολύσεις και αλλαγές στον εργασιακό κώδικα

Πέθανε ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ηθοποιού

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο ‑ Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

Κόσμος 03.06.2026
Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6

Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές και για ποιες διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τι αλλάζει από τις 3 Αυγούστου, το κόστος έκδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε