E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Μπλόκο και σε λιμάνια, με εκατοντάδες κοντέινερς

Δημοσίευση 1/12/2015 | 08:49

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Οι σκληρές διαθέσεις της Ρωσίας για αντίποινα στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στη Συρία άρχισαν να φαίνονται. Πάνω από 1.250 φορτηγά βρίσκονταν χθες και σήμερα στα σύνορα με τη Ρωσία, περιμένοντας να πάρουν τα χαρτιά τους για να περάσουν απέναντι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ρωσικές αρχές τους απαγορεύουν την είσοδο, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι οδηγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ρωσίας όσον αφορά τις οδικές μεταφορές ξεκίνησαν εδώ και τέσσερις ημέρες, όπως αναφέρει ο Τούρκος επικεφαλής συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Εκτός από τα φορτηγά που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπεται και σ' αυτά που πέρασαν να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάζουν τα φορτία τους στα τελωνεία. Και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών –όπως ρουμάνικα, βουλγάρικα, μολδαβικά– που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα έχουν προχωρήσει ελάχιστα, καθώς από τη μια οι Τούρκοι λένε ότι είχαν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν τα σύνορά τους, ενώ ο Πούτιν μένει αμετακίνητος στη θέση του, που λέει ότι αν δεν υπάρξει συγγνώμη, τότε θα εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά φορτηγά έχουν σταματήσει στα ρωσοουκρανικά και ρωσογεωργιανά σύνορα, ενώ άλλα 800 κοντέινερ βρίσκονται σταματημένα στη Σαμψούντα και στο λιμάνι της Ρωσίας Νοβοροσίσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, άλλα 100 φορτηγά πέρασαν προς την κεντρική Ασία μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ανέβασε σημαντικά το κόστος της μεταφοράς.

Ενώ όλη αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους Τούρκους αρμόδιους, σημαίνει απώλειες της τάξης των 60.000 δολαρίων ημερησίως, χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα που θα χαθούν από την καταστροφή των ευπαθών προϊόντων.

Η Τουρκία πουλάει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και υφάσματα στη Μόσχα και επίσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Περίπου το 50% των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία –που φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο– γίνονται διά ξηράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026: Λίγες ημέρες ακόμα για τις αιτήσεις ‑ Ποιοι το δικαιούνται και τι καλύπτει

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Αναλυτικός οδηγός για το Youth Pass 2026 – Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της πλατφόρμας

Απίστευτο τροχαίο στον Καναδά: Μηχανή εκτοξεύτηκε και κατέληξε να κρέμεται από φανάρι μετά από σύγκρουση

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Σοβαρά τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του

Κρήτη: Παρέσυρε εσκεμμένα την σύζυγο του με το αυτοκίνητο, ενώ είχε μέσα τα ανήλικα παιδιά τους

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Στο ΠαΓΝΗ νοσηλεύεται η 27χρονη, αντιμέτωπος με δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο σύζυγος

Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί να φτάσει έως και τα 1.295 ευρώ ‑ Όλες οι αλλαγές

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και την οικογενειακή κατάσταση

Αλεξάνδρας: Οδηγός μπήκε και κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Όταν ο οδηγός του οχήματος αντιλήφθηκε το λάθος έκανε όπισθεν και κατευθύνθηκε στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας

Πάτρα: Ανδρας βγήκε με όπλο στον δρόμο και άρχισε να πυροβολεί

Ελλάδα 10.05.2026
Στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα

Επιστροφή φόρου 2026: Πότε θα πιστωθεί ‑ Πώς γίνεται η δήλωση IBAN στο myAADE 2026

Οικονομία 10.05.2026
Πώς θα δείτε εάν δικαιούστε επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Καμένα Βούρλα: Βυθίστηκε σκάφος με τρεις επιβάτες ‑ Σώθηκαν από το λιμενικό

Ελλάδα 10.05.2026
Εξέπεμψαν σήμα κινδύνου με καπνογόνο οι επιβαίνοντες του σκάφους

BBC για χανταϊό: «Υπάρχει Έλληνας στο Hondius» ‑ Εκκενώνεται στην Τενερίφη το πλοίο

Ελλάδα 10.05.2026
Οι επιβάτες απομακρύνονται σταδιακά από το πλοίο με μικρές λέμβους και μεταφέρονται στην ακτή υπό αυστηρό υγειονομικό έλεγχο