E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Μπλόκο και σε λιμάνια, με εκατοντάδες κοντέινερς

Δημοσίευση 1/12/2015 | 08:49

Oι Ρώσοι μπλοκάρουν πάνω από 1.250 φορτηγά στα σύνορα με την Τουρκία

Οι σκληρές διαθέσεις της Ρωσίας για αντίποινα στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στη Συρία άρχισαν να φαίνονται. Πάνω από 1.250 φορτηγά βρίσκονταν χθες και σήμερα στα σύνορα με τη Ρωσία, περιμένοντας να πάρουν τα χαρτιά τους για να περάσουν απέναντι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ρωσικές αρχές τους απαγορεύουν την είσοδο, επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι οδηγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι κυρώσεις της Ρωσίας όσον αφορά τις οδικές μεταφορές ξεκίνησαν εδώ και τέσσερις ημέρες, όπως αναφέρει ο Τούρκος επικεφαλής συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Εκτός από τα φορτηγά που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπεται και σ' αυτά που πέρασαν να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάζουν τα φορτία τους στα τελωνεία. Και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών –όπως ρουμάνικα, βουλγάρικα, μολδαβικά– που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα έχουν προχωρήσει ελάχιστα, καθώς από τη μια οι Τούρκοι λένε ότι είχαν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν τα σύνορά τους, ενώ ο Πούτιν μένει αμετακίνητος στη θέση του, που λέει ότι αν δεν υπάρξει συγγνώμη, τότε θα εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τα τουρκικά φορτηγά έχουν σταματήσει στα ρωσοουκρανικά και ρωσογεωργιανά σύνορα, ενώ άλλα 800 κοντέινερ βρίσκονται σταματημένα στη Σαμψούντα και στο λιμάνι της Ρωσίας Νοβοροσίσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, άλλα 100 φορτηγά πέρασαν προς την κεντρική Ασία μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ανέβασε σημαντικά το κόστος της μεταφοράς.

Ενώ όλη αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους Τούρκους αρμόδιους, σημαίνει απώλειες της τάξης των 60.000 δολαρίων ημερησίως, χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα που θα χαθούν από την καταστροφή των ευπαθών προϊόντων.

Η Τουρκία πουλάει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και υφάσματα στη Μόσχα και επίσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Περίπου το 50% των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία –που φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο– γίνονται διά ξηράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τιμές τροφίμων στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι πιο ακριβές ‑ Η θέση της Ελλάδας

Οικονομία 15.12.2025
Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες συχνά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 33χρονο γιατρό στα Χανιά ‑ Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του

Ελλάδα 15.12.2025
Μια εβδομάδα έχει πλέον συμπληρωθεί από την ημέρα που τα ίχνη του χάθηκαν

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για «ύποπτες» επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία 15.12.2025
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Σκάφος ελληνικών συμφερόντων με κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό ‑ Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

Κόσμος 15.12.2025
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Το σκάφος ρυμουλκείται με τη συμβολή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιοι πάνε ταμείο αυτήν την εβδομάδα

Οικονομία 15.12.2025
Όλες οι πληρωμές για συντάξεις, επιδόματα και δώρα

Έρχεται νέος φόρος για τα ακίνητα το 2027 ‑ Τι είναι το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης

Οικονομία 15.12.2025
Τι καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο φόρο

Μυστήριο με τον θάνατο του ηθοποιού Πίτερ Γκριν: Βρέθηκε μέσα στα αίματα και μυστηριώδες σημείωμα δίπλα του

Κόσμος 15.12.2025
Οι αστυνομικοί βρήκαν τον ηθοποιό από το Pulp Fiction ξαπλωμένο μπρούμυτα στο διαμέρισμά του

Χριστούγεννα στα μπλόκα: «Όλα ή τίποτα» λένε οι αγρότες ‑ Το email με τα 14+2 αιτήματα

Ελλάδα 15.12.2025
Οι αγρότες απέστειλαν με email τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση - Δεν θέλουν ούτε την μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα απαντά το Μέγαρο Μαξίμου

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: Ζω από θαύμα για ακόμα μια φορά

Ελλάδα 15.12.2025
«Ανυπομονώ να περάσει αυτή η χρονιά πλέον όσο τίποτα άλλο…» γράφει στο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram

Αγριο έγκλημα στο Χόλιγουντ: Νεκροί ο γνωστός σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, τους δολοφόνησε ο γιος τους

Κόσμος 15.12.2025
Ο 78χρονος σκηνοθέτης και η 68χρονη σύζυγός του βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου