E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφώνησαν Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό

Το θέμα πλέον είναι αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία

Δημοσίευση 30/11/2015 | 00:06

Συμφώνησαν Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρώπη και Τουρκία, όπως δήλωσε τόσο ο Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και οι ηγέτες της ΕE στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

«Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει με κονδύλια 3 δισ. ευρώ την Τουρκία, προκειμένου εκείνη να ελέγξει τα σύνορά της και να συγκρατήσει τα κύματα των προσφύγων που περνούν από την τουρκική επικράτεια στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Και το οικονομικό αντάλλαγμα δεν είναι το μόνο. Η Τουρκία ζήτησε και επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη διοργάνωση δυο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας τοn χρόνο. Και τα δύο αιτήματα ικανοποιήθηκαν.

«Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία πρόσβασης (της Τουρκίας) πρέπει να επανενεργοποιηθεί», σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Επιβεβαιώνει η Μέρκελ

Η ¶νγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην ¶γκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ¶γκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.

Νταβούτογλου: Τα 3 δισ. ευρώ δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στους πρόσφυγες

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου ο Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα. «Καταφέραμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε.

Όσον αφορά τα 3 δισ. ευρώ, ο κ. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε πως «δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στους πρόσφυγες».

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των προσφυγικών ροών, ο Tούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Kανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα όσο συνεχίζεται η κατάσταση στη Συρία. Αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όσα δεσμευτήκαμε».

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, καθώς, όπως σημείωναν, συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι του Notos στη Σταδίου για να μη χαθούν 300 θέσεις εργασίας

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Το πολυκατάστημα θα βάλει λουκέτο τον ερχόμενο Αύγουστο

SMS σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών για την πρόληψη των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Εκστρατεία ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και το Safe Water Sports

«Ελ. Βενιζέλος»: Επιβάτης έφερε μισό εκατ. ευρώ αδήλωτα μετρητά από το Ντουμπάι

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Το χρηματικό ποσό δεσμεύτηκε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω από τις αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες

Με πάνω από 40 μαχαιpιές σκoτωσε την 39χρονη ο 41χρονος – Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (02/06) ο 41χρονος δράστης της δολοφονίας της 39χρονης στην Καλαμάτα

Έκτακτο επίδομα παιδιού έως €900: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι ‑ Πώς και πόσα θα πάρουν

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Μέχρι 30 Ιουνίου, πληρώνεται το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ για κάθε παιδί

«Μου κατέβασαν βίαια το παντελόνι»: Ανατριχιαστική καταγγελία ακτιβίστριας για βiασμό από Ισραηλινούς στρατιώτες

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
«Με έσπρωχναν, με χτυπούσαν, με έβριζαν, μέσα στο σκοτάδι» ανέφερε ακτιβίστρια του Global Sumud Flotilla

META: Χάκερ έκλεβαν λογαριασμούς στο Instagram μέσω ΑΙ

Κόσμος 02.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και τα Sephora

Eurostat: Αλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Έφτασε στο 5% για τον Μάιο

Οικονομία 02.06.2026
Περαιτέρω αύξηση από τον μήνα Απρίλιο

Ηράκλειο: Ένταση στη δίκη για τον μαρτυρικό θάνατο του 3χρονου Αγγελου

Ελλάδα 02.06.2026
«Η νοημοσύνη της 27χρονης μητέρας είναι πολύ χαμηλή»