E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Μείωση κατά 10% αναμένεται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 27/11/2015 | 00:02

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τον Ιανουάριο οι τιμές του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά 10%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φετινό μήνα. Η νέα μείωση έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Νοεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 17% και 24% αντίστοιχα στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), Λεωνίδας Μπακούρας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Φεντερίκο Ρέγκολα, γνωστοποίησε ότι το 2016 σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συνολικά 20 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χλμ μέσης, για τα οποία το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει στα 8,39 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 4,26 εκατ. ευρώ εκτός δικτύου. Φέτος η εταιρεία επένδυσε συνολικά 9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υφιστάμενων και νέων περιοχών, όπως αυτές στον δήμο Δέλτα (Σίνδο και Ιωνία) και στον δήμο Θερμαϊκού (¶νω Περαία και Νέοι Επιβάτες). Κατά τον κ. Ρέγκολα, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν γίνει συνολικά περίπου 9.500 νέες συνδέσεις με το δίκτυο φυσικού αερίου, αριθμός αυξημένος κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2014, θα ενεργοποιηθούν 10.850 νέες παροχές (+5,8%) και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 215 εκατ. κυβικά, αυξημένες κατά 19,2%.

Πάντως, παρά την πτώση των τιμών και την επέκταση του δικτύου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και νέες περιοχές και πελάτες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν πλέον ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς – κι αυτό δεν αφορά μόνο νοικοκυριά, αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια. Οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν φέτος τα 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ έγινε διακοπή σύνδεσης σε 8.000 καταναλωτές (ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκαν 7.000 επανασυνδέσεις, λόγω και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διακανονισμοί).

Στο μεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η δράση για την επιδότηση της αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες. Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για τους 1.882 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 800.000 ευρώ, ποσόν το οποίο έχει καταβληθεί σε 762 ωφελούμενους. Η ΕΠΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης, ύψους 1,17 εκατ.ευρώ, για τους υπόλοιπους 1.120 ωφελούμενους.

Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ. Ρέγκολα το χαρακτήρισε ώς έτος-πρόκληση για την εταιρεία, συνεπεία των αλλαγών που εισάγονται με τον νόμο 4336 για το καθεστώς στην αγορά φυσικού αερίου. Βάσει του νόμου, που ψηφίστηκε τον φετινό Αύγουστο, από 1/1/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου και από τις 1/1/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Ήδη οι βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, κάτι που θα ισχύσει για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές από 1/1/2017 (με ετήσια κατανάλωση πάνω από 2,2 GWh) και για όλους τους καταναλωτές από 1/1/2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας

Κόσμος 20.01.2026
«Η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο των IDF. Πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως», ήταν το μήνυμα στα φυλλάδια

Ελλάδα: Έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κρεάτων στην ευρωζώνη

Οικονομία 20.01.2026
Πληθωρισμός ελαιολάδου για το μοσχαρίσιο κρέας και θλιβερή πρωτιά στις ανατιμήσεις - Θλιβερή η εικόνα και στον τομέα των γαλακτοκομικών

Τέλος το άσυλο για Παλαιστίνιο που ταυτοποιήθηκε σε βίντεο της Χαμάς ‑ Η αντίδραση του Θάνου Πλεύρη

Ελλάδα 20.01.2026
Οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι η παρουσία του στη χώρα συνιστά άμεσο κίνδυνο λόγω των δεσμών του με την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι

Ελλάδα 20.01.2026
Η 48χρονη έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου

Καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας ‑ Τους πρόδωσαν οι αναρτήσεις στα social media

Ελλάδα 20.01.2026
Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός, την ώρα που ο συνεπιβάτης βιντεοσκοπούσε και τον παρότρυνε να παραβιάζει κόκκινα φανάρια και να κινείται στο αντίθετο ρεύμα

Φυλακές Κασσαβέτειας: Φωτιά σε θάλαμο ανηλίκων ‑ Διερευνώνται κρούσματα φυματίωσης

Ελλάδα 20.01.2026
Φωτιά ξέσπασε στις φυλακές Κασσαβέτειας, σε θάλαμο όπου κρατούνταν 11 ανήλικοι

Αμερικανός ταξίδευε για μήνες με γιοτ για να συναντήσει Ρωσίδα που γνώρισε online και κατέληξε στη φυλακή

Κόσμος 20.01.2026
O άνδρας πραγματοποίησε το πολύμηνο ταξίδι με το σκάφος του, ωστόσο το όπλο που βρέθηκε σε αυτό τον έβαλε σε μπελάδες

Ζουν στους ‑43°C χωρίς ρεύμα και νερό εδώ και 10 χρόνια – Το ζευγάρι που γύρισε την πλάτη στον σύγχρονο κόσμο

Κόσμος 20.01.2026
Έχουν επιλέξει να ζου εκτός δικτύων, με φωτιά, ηλιακή ενέργεια και απόλυτη ηρεμία

Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο στο Μαρούσι

Ελλάδα 20.01.2026
Αγνωστος τηλεφώνησε στο ραδιόφωνο του Real FM

Σεισμός τώρα στη Λακωνία

Ελλάδα 20.01.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 22,6 χιλιόμετρα