E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Μείωση κατά 10% αναμένεται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 27/11/2015 | 00:02

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τον Ιανουάριο οι τιμές του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά 10%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φετινό μήνα. Η νέα μείωση έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Νοεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 17% και 24% αντίστοιχα στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), Λεωνίδας Μπακούρας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Φεντερίκο Ρέγκολα, γνωστοποίησε ότι το 2016 σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συνολικά 20 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χλμ μέσης, για τα οποία το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει στα 8,39 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 4,26 εκατ. ευρώ εκτός δικτύου. Φέτος η εταιρεία επένδυσε συνολικά 9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υφιστάμενων και νέων περιοχών, όπως αυτές στον δήμο Δέλτα (Σίνδο και Ιωνία) και στον δήμο Θερμαϊκού (¶νω Περαία και Νέοι Επιβάτες). Κατά τον κ. Ρέγκολα, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν γίνει συνολικά περίπου 9.500 νέες συνδέσεις με το δίκτυο φυσικού αερίου, αριθμός αυξημένος κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2014, θα ενεργοποιηθούν 10.850 νέες παροχές (+5,8%) και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 215 εκατ. κυβικά, αυξημένες κατά 19,2%.

Πάντως, παρά την πτώση των τιμών και την επέκταση του δικτύου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και νέες περιοχές και πελάτες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν πλέον ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς – κι αυτό δεν αφορά μόνο νοικοκυριά, αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια. Οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν φέτος τα 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ έγινε διακοπή σύνδεσης σε 8.000 καταναλωτές (ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκαν 7.000 επανασυνδέσεις, λόγω και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διακανονισμοί).

Στο μεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η δράση για την επιδότηση της αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες. Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για τους 1.882 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 800.000 ευρώ, ποσόν το οποίο έχει καταβληθεί σε 762 ωφελούμενους. Η ΕΠΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης, ύψους 1,17 εκατ.ευρώ, για τους υπόλοιπους 1.120 ωφελούμενους.

Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ. Ρέγκολα το χαρακτήρισε ώς έτος-πρόκληση για την εταιρεία, συνεπεία των αλλαγών που εισάγονται με τον νόμο 4336 για το καθεστώς στην αγορά φυσικού αερίου. Βάσει του νόμου, που ψηφίστηκε τον φετινό Αύγουστο, από 1/1/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου και από τις 1/1/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Ήδη οι βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, κάτι που θα ισχύσει για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές από 1/1/2017 (με ετήσια κατανάλωση πάνω από 2,2 GWh) και για όλους τους καταναλωτές από 1/1/2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Για άλλη μια χρονιά τιτανομαχία Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League

Αθλητικά Νέα 27.02.2026
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φάση των «16» καθώς και όλο το μονοπάτι των 16 μονομάχων μέχρι τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Βίντεο δείχνει φορτηγατζή να οδηγεί ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο

Κόσμος 27.02.2026
Δεν μπορούσε να διαβάσει τις πινακίδες

Φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν ότι τους ξεγύμνωσαν αστυνομικοί

Ελλάδα 27.02.2026
Συλληφθείσα φοιτήτρια κατήγγειλε ότι, μετά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί «υποχρέωσαν τα αγόρια να βγάλουν τα εσώρουχα και να σκύψουν και τα κορίτσια να βγάλουν το παντελόνι τους»

Βρέφος με μηνιγγίτιδα στη Ζάκυνθο: «Δεν θα μου πείτε πότε θα έρθω» ‑ Νέες μαρτυρίες για την παιδίατρο

Ελλάδα 27.02.2026
Υπάρχουν και άλλοι γονείς που στο παρελθόν είχαν εκφράσει σοβαρά παράπονα για τη συμπεριφορά της ίδιας γιατρού

Λέρος: Θύμα συστηματικής κακοποίησης από τον πατέρα του ο 18χρονος ‑ Τον χτυπούσε με σφυρί

Ελλάδα 27.02.2026
Υπήρχε αναφορά και στο Χαμόγελο του Παιδιού για την κακοποίηση

Ασλανίδης για βίντεο Καρυστιανού για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη: «Όσοι γονείς το είδαν σοκαρίστηκαν»

Ελλάδα 27.02.2026
«Η γυναίκα μου έκλαιγε, είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών

Λουτράκι: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριές, τραυματίας ακόμη ένας νεαρός

Ελλάδα 27.02.2026
Ένας 19χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι - Εκτιμάται ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ τους

Ξεναγός συνελήφθη μετά από βίντεο που τον δείχνει να βεβηλώνει 4.000 ετών πυραμίδα στη Σακκάρα της Αιγύπτου

Κόσμος 27.02.2026
Τέθηκε προσωρινά σε αναστολή εργασίας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή και περισσότερο

Ανοίγει η βεντάλια των φοροελαφρύνσεων για τους επαγγελματίες

Οικονομία 27.02.2026
Στο 30% η μείωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους πωλητές λαϊκών αγορών - Ποιοι κερδίζουν εκπτώσεις και ποιοι βγαίνουν εκτός τεκμαρτού εισοδήματος

Λέρος: 18χρονος ομολόγησε πως σκότωσε τον 50χρονο πατέρα του

Ελλάδα 27.02.2026
O 50χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο συνεργείο του