E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Μείωση κατά 10% αναμένεται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 27/11/2015 | 00:02

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τον Ιανουάριο οι τιμές του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά 10%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φετινό μήνα. Η νέα μείωση έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Νοεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 17% και 24% αντίστοιχα στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), Λεωνίδας Μπακούρας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Φεντερίκο Ρέγκολα, γνωστοποίησε ότι το 2016 σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συνολικά 20 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χλμ μέσης, για τα οποία το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει στα 8,39 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 4,26 εκατ. ευρώ εκτός δικτύου. Φέτος η εταιρεία επένδυσε συνολικά 9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υφιστάμενων και νέων περιοχών, όπως αυτές στον δήμο Δέλτα (Σίνδο και Ιωνία) και στον δήμο Θερμαϊκού (¶νω Περαία και Νέοι Επιβάτες). Κατά τον κ. Ρέγκολα, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν γίνει συνολικά περίπου 9.500 νέες συνδέσεις με το δίκτυο φυσικού αερίου, αριθμός αυξημένος κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2014, θα ενεργοποιηθούν 10.850 νέες παροχές (+5,8%) και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 215 εκατ. κυβικά, αυξημένες κατά 19,2%.

Πάντως, παρά την πτώση των τιμών και την επέκταση του δικτύου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και νέες περιοχές και πελάτες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν πλέον ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς – κι αυτό δεν αφορά μόνο νοικοκυριά, αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια. Οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν φέτος τα 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ έγινε διακοπή σύνδεσης σε 8.000 καταναλωτές (ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκαν 7.000 επανασυνδέσεις, λόγω και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διακανονισμοί).

Στο μεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η δράση για την επιδότηση της αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες. Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για τους 1.882 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 800.000 ευρώ, ποσόν το οποίο έχει καταβληθεί σε 762 ωφελούμενους. Η ΕΠΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης, ύψους 1,17 εκατ.ευρώ, για τους υπόλοιπους 1.120 ωφελούμενους.

Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ. Ρέγκολα το χαρακτήρισε ώς έτος-πρόκληση για την εταιρεία, συνεπεία των αλλαγών που εισάγονται με τον νόμο 4336 για το καθεστώς στην αγορά φυσικού αερίου. Βάσει του νόμου, που ψηφίστηκε τον φετινό Αύγουστο, από 1/1/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου και από τις 1/1/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Ήδη οι βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, κάτι που θα ισχύσει για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές από 1/1/2017 (με ετήσια κατανάλωση πάνω από 2,2 GWh) και για όλους τους καταναλωτές από 1/1/2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής – Χαμός στην περιοχή από τους κεραυνούς

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο σημείο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.