E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Μείωση κατά 10% αναμένεται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 27/11/2015 | 00:02

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τον Ιανουάριο οι τιμές του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά 10%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φετινό μήνα. Η νέα μείωση έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Νοεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 17% και 24% αντίστοιχα στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), Λεωνίδας Μπακούρας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Φεντερίκο Ρέγκολα, γνωστοποίησε ότι το 2016 σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συνολικά 20 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χλμ μέσης, για τα οποία το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει στα 8,39 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 4,26 εκατ. ευρώ εκτός δικτύου. Φέτος η εταιρεία επένδυσε συνολικά 9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υφιστάμενων και νέων περιοχών, όπως αυτές στον δήμο Δέλτα (Σίνδο και Ιωνία) και στον δήμο Θερμαϊκού (¶νω Περαία και Νέοι Επιβάτες). Κατά τον κ. Ρέγκολα, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν γίνει συνολικά περίπου 9.500 νέες συνδέσεις με το δίκτυο φυσικού αερίου, αριθμός αυξημένος κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2014, θα ενεργοποιηθούν 10.850 νέες παροχές (+5,8%) και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 215 εκατ. κυβικά, αυξημένες κατά 19,2%.

Πάντως, παρά την πτώση των τιμών και την επέκταση του δικτύου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και νέες περιοχές και πελάτες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν πλέον ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς – κι αυτό δεν αφορά μόνο νοικοκυριά, αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια. Οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν φέτος τα 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ έγινε διακοπή σύνδεσης σε 8.000 καταναλωτές (ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκαν 7.000 επανασυνδέσεις, λόγω και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διακανονισμοί).

Στο μεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η δράση για την επιδότηση της αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες. Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για τους 1.882 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 800.000 ευρώ, ποσόν το οποίο έχει καταβληθεί σε 762 ωφελούμενους. Η ΕΠΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης, ύψους 1,17 εκατ.ευρώ, για τους υπόλοιπους 1.120 ωφελούμενους.

Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ. Ρέγκολα το χαρακτήρισε ώς έτος-πρόκληση για την εταιρεία, συνεπεία των αλλαγών που εισάγονται με τον νόμο 4336 για το καθεστώς στην αγορά φυσικού αερίου. Βάσει του νόμου, που ψηφίστηκε τον φετινό Αύγουστο, από 1/1/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου και από τις 1/1/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Ήδη οι βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, κάτι που θα ισχύσει για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές από 1/1/2017 (με ετήσια κατανάλωση πάνω από 2,2 GWh) και για όλους τους καταναλωτές από 1/1/2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη, 3 χρόνια μετά ‑ Γεμάτη κόσμο η πλατεία Συντάγματος ‑ Συλλαλητήρια σε πολλές πολεις

Ελλάδα 28.02.2026
Περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις εντός Ελλάδος και 25 στο εξωτερικό

Ισραήλ: Ενεργοποιήθηκε ξανά η «Σφεντόνα του Δαβίδ» ‑ Ποιο είναι το υπερόπλο της Ιερουσαλήμ

Κόσμος 28.02.2026
Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα υπερσύγχρονα όπλα τους έχουν ενεργοποιήσει οι Ισραηλινοί απέναντι στη Χαμάς

Ένας νεκρός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση ‑ «Είναι δειλή πράξη»

Ελλάδα 28.02.2026
Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ένας Ασιάτης υπήκοος σκοτώθηκε αφού τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή του Αμπου Ντάμπι

Η στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν την βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Κόσμος 28.02.2026
Το Ιράν εξαπέλυσε βαλλιστική επίθεση κατά της έδρας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ως αντίποινα για την κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ–Ισραήλ

«Θα το μετανιώσετε»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας

Η σκληρή απάντηση Ρωσίας για την επίθεση ΗΠΑ‑ Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
«Ο ειρηνοποιός Τραμπ έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο»

Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελλάδα 28.02.2026
Ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στάση στο Μετρό

Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 67χρονης

Ελλάδα 28.02.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης – Η Ένωση «Υπερίων» ζητά απαντήσεις για τις υποδομές και τη λογοδοσία

Ανδρας στην Θεσσαλονίκη ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 ανήλικα ανίψια του

Ελλάδα 28.02.2026
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ όπως φαίνεται είχε ποινικό παρελθόν

Τραμπ σε 8λεπτο διάγγελμα: «Θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων του Ιράν»

Κόσμος 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, καλώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα.

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.