E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρουφάκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε»

Επιμένει πως τα έκανε όλα σωστά

Δημοσίευση 23/11/2015 | 15:32

Βαρουφάκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε»

Την άποψη ότι η νομισματική ένωση «απέτυχε θεαματικά» αφήνοντας την Ευρώπη κατακερματισμένη ώστε να ανταποκριθεί στην εισροή των προσφύγων εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian.

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά», είπε συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που χωρίζονται από κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κτλ.».

Όσον αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε από την Αυστραλία από όπου βρίσκεται για ομιλίες, ότι δεν έχει την απάντηση καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν κάποιος του χτυπούσε την πόρτα «μετά τις 3 τα ξημερώματα φοβισμένο, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί», σαν άνθρωπος έχει «ηθικό καθήκον» να τον δεχτεί και να τον ταΐσει, και στη συνέχεια να κάνει ερωτήσεις. «Οτιδήποτε άλλο αποτελεί προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά στην θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει να μην μετανιώνει για κάτι και πιστεύει ακόμα ότι έδρασε σωστά αναφέρει ο Guardian.

«Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, κάποιος θα μεταλλάσσει πάντα τις πράξεις κάποιου. Θα μπορούσα να δώσω έναν μακρύ κατάλογο, αν γνώριζα εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί. Αλλά η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγώντας ότι το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο. «Δεν θα γινόμουν μέρος αυτού και είχαμε σκληρή γραμμή», συνέχισε.

«Αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία [να χρεοκοπήσουμε] και την χάσαμε. Έπρεπε να είχα χρεοκοπήσει. Θα ερχόντουσαν κοντά μας και θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» ‑ Το «καρφί» για Τραμπ

Κόσμος Χτες
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

ΠΑΟΚ – Μπέτις 2‑0: Προκρίθηκε με γκολάρα και με μπαλάρα!

Αθλητικά Νέα Χτες
Tην τελευταία αγωνιστική στη Λιόν... ρέστα 8άδας!

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του

Έπεσε το X – Δεν φορτώνει η πλατφόρμα σε εκατομμύρια χρήστες

Tech + Science Χτες
Πρόβλημα λειτουργίας του Twitter (νυν X) στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Ισπανία: Βρέθηκαν ακόμη δύο σοροί ‑ Στους 45 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
«Θεωρητικά, πρόκειται για τους δύο νεκρούς που δεν είχαν βρεθεί ακόμη», εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο Μπάρον μου έσωσε τη ζωή»: Ο γιος του Τραμπ είδε έναν αθλητή πολεμικών τεχνών να χτυπά γυναίκα και σήμανε συναγερμό

Κόσμος Χτες
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου επικοινώνησε με τις βρετανικές αρχές

Παράσυρση ηλικιωμένης στη Γλυφάδα: Σπαρακτικό κλάμα παιδιού ‑ «Πού πάει η μαμά;»

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγω μέτρα από το σημείο που έχασε τη ζωή της η 56χρονη

Τουρκία: Νοσοκόμα κακοποίησε βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα και το άφησε ανάπηρο

Κόσμος Χτες
Η νοσοκόμα χτυπούσε το μωρό στο κεφάλι άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σφίγγει το πόδι του και το τραβάει προς το μέρος της

«Τα ‘χωσε» ο Ζελένσκι στην Ευρώπη από το Νταβός: Ζούμε μια ατελείωτη «Μέρα της Μαρμότας»

Κόσμος Χτες
«Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν έχει αλλάξει» - «Αν ο Πούτιν αποφασίσει να καταλάβει τη Λιθουανία ή να πλήξει την Πολωνία, ποιος θα απαντήσει;» διερωτήθηκε