E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρουφάκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε»

Επιμένει πως τα έκανε όλα σωστά

Δημοσίευση 23/11/2015 | 15:32

Βαρουφάκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε»

Την άποψη ότι η νομισματική ένωση «απέτυχε θεαματικά» αφήνοντας την Ευρώπη κατακερματισμένη ώστε να ανταποκριθεί στην εισροή των προσφύγων εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian.

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά», είπε συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που χωρίζονται από κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κτλ.».

Όσον αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε από την Αυστραλία από όπου βρίσκεται για ομιλίες, ότι δεν έχει την απάντηση καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν κάποιος του χτυπούσε την πόρτα «μετά τις 3 τα ξημερώματα φοβισμένο, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί», σαν άνθρωπος έχει «ηθικό καθήκον» να τον δεχτεί και να τον ταΐσει, και στη συνέχεια να κάνει ερωτήσεις. «Οτιδήποτε άλλο αποτελεί προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά στην θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει να μην μετανιώνει για κάτι και πιστεύει ακόμα ότι έδρασε σωστά αναφέρει ο Guardian.

«Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, κάποιος θα μεταλλάσσει πάντα τις πράξεις κάποιου. Θα μπορούσα να δώσω έναν μακρύ κατάλογο, αν γνώριζα εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί. Αλλά η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγώντας ότι το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο. «Δεν θα γινόμουν μέρος αυτού και είχαμε σκληρή γραμμή», συνέχισε.

«Αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία [να χρεοκοπήσουμε] και την χάσαμε. Έπρεπε να είχα χρεοκοπήσει. Θα ερχόντουσαν κοντά μας και θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο με το αεροπλάνο που μοιάζει με stealth στον ουρανό της Λάρισας

Ελλάδα 18.03.2026
Απόρησαν όσοι το είδαν - Τι πραγματικά συνέβη

Κάλυμνος: Πέθανε η κυρά Ρηνιώ σε ηλικία 108 ετών

Ελλάδα 18.03.2026
Πρόλαβε να δει και δισέγγονα

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη και στην Αθήνα

Οικονομία 18.03.2026
Το πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Ένα βήμα πριν την ύφεση οι οικονομίες του Περσικού Κόλπου λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 18.03.2026
Ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις μεγαλύτερες οικονομίες του Κόλπου

Ιστορικός θρίαμβος της Βενεζουέλας μέσα στο σπίτι των ΗΠΑ και η αντίδραση του Τραμπ για την... 51η πολιτεία

Αθλητικά Νέα 18.03.2026
Κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο Μπέιζμπολ στο Μαϊάμι

Instagram: Αυτή η λειτουργία ασφαλείας στα μηνύματα σταματά από τον Μάιο

Tech + Science 18.03.2026
Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε ήδη απενεργοποιηθεί για ορισμένους χρήστες στην Αυστραλία

Νέο επεισόδιο Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Την κατήγγειλε ότι τον τραβούσε βίντεο στη συνεδρίαση

Πολιτική 18.03.2026
Η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε προσωρινή διακοπή - «Η κατάσταση στη Βουλή με την κυρία αυτή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης υπομονής»

Κρήτη: Μαθητές γυμνασίου έφτιαξαν με AI γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών και καθηγητριών τους

Ελλάδα 18.03.2026
Δύο ανήλικοι φέρεται παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση - Πώς αποκαλύφθηκε

Αυτό είναι το κτίριο όπου θα γίνει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

Ελλάδα 18.03.2026
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την αποφυγή απροόπτων

Ιράν: Παίκτες στοιχηματικής απείλησαν δημοσιογράφο να αλλάξει ρεπορτάζ για να πληρωθούν

Κόσμος 18.03.2026
Ρεπόρτερ στο Ισραήλ πιέστηκε να αλλάξει δημοσίευμα για να κριθεί στοίχημα εκατομμυρίων

Ο πιο αξιολάτρευτος γάμος: Νηπιαγωγός στη Κομοτηνή παντρεύτηκε με παρανυφάκια τους 20 μαθητές της

Ελλάδα 18.03.2026
«Είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μου, δεν γινόταν να λείπουν από αυτή τη σημαντική μας στιγμή. Τα χαμόγελα, η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών έκαναν ακόμα πιο ξεχωριστό όλο το κλίμα του γεγονότος», τόνισε η νύφη

Νέο εύρημα στο ναυάγιο του πλοίου του Έλγιν στα Κύθηρα: Βρέθηκε θραύσμα πιθανόν από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα

Πολιτισμός 18.03.2026
Ήταν από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα