E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στις Βρυξέλλες για επικείμενη απειλή ‑ Ο στρατός στους δρόμους

Κλειστό το μετρό, οδηγίες στον κόσμο

Δημοσίευση 21/11/2015 | 09:44

Συναγερμός στις Βρυξέλλες για επικείμενη απειλή ‑ Ο στρατός στους δρόμους

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή βρίσκονται οι Βρυξέλλες από το πρωί του Σαββάτου, με το μετρό να κλείνει και ειδικές οδηγίες να δίνονται στους κατοίκους.

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τις Βρυξέλλες στο 4, το βράδυ της Παρασκευής μετά από νέα αξιολόγηση, ενώ για την υπόλοιπη χώρα, το επίπεδο 3 παραμένει σε ισχύ.

Βέλγος πρωθυπουργός: Συναγερμός με βάση ακριβείς πληροφορίες

Η απόφαση για την αύξηση του συναγερμού τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες ελήφθη με βάση ακριβείς πληροφορίες για τον κίνδυνο επίθεσης παρόμοια με εκείνες του Παρισιού, εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι «αρκετά άτομα με όπλα και εκρηκτικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση, ενδεχομένως σε πολλά μέρη».

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε όμως τον κόσμο να μην ενδώσει στον πανικό και να παραμείνει ήρεμος. «Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», διαβεβαίωσε.

Υπουργός Εσωτερικών: Σοβαρή η κατάσταση

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραδεχθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με τη συνήθη κίνηση στους δρόμους, στους οποίους όμως υπάρχει ισχυρή παρουσία ένοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών, που κάνουν περιπολίες.

Κλειστό το μετρό, οδηγίες στον κόσμο

Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού είναι πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, προληπτικά. Την ίδια ώρα, ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν αναβληθεί, όπως και συναυλίες, ενώ κάποιες γκαλερί και εμπορικά κέντρα έκλεισαν.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού, ούτε διευκρίνισε μέχρι πότε θα είναι αυτός σε ισχύ. Οι κάτοικοι των Βρυξελλών πάντως συμβουλεύονται να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις ή όποια άλλα μέρη μπορεί να υπάρχουν μεγάλα πλήθη, από συναυλίες και αθλητικούς αγώνες, μέχρι τους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Βρήκαν οπλοστάσιο στο Μόλενμπεκ

Οι βελγικές αρχές εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με εκρηκτικά και χημικά μεταξύ άλλων, στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, εκεί όπου έχουν στραφεί οι έρευνες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι καθώς σε αυτή την περιοχή οργανώθηκε το «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μόνο γνωστό δράστη του μακελειού στο Παρίσι που κατάφερε να διαφύγει ζωντανός. Είναι ήδη γνωστό ότι κατάφερε να επιστρέψει στο Βέλγιο μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενώ υπάρχουν αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εθεάθη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Συμβουλές από ΗΠΑ και Βρετανία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Βρετανούς που επισκέπτονται το Βέλγιο, προειδοποιώντας τους να αποφεύγουν τα πολυπληθή μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.  

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στην πόλη και να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ αν πρέπει να βγουν έξω, να αποφύγουν τα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει να προσέχουν ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, θρησκευτικούς χώρους αλλά και εστιατόρια μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science 17.04.2026
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα 17.04.2026
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα 17.04.2026
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος 17.04.2026
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος 17.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα 17.04.2026
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος 17.04.2026
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της