E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υποθαλάσσια σήραγγα θα συνδέσει τη Σαλαμίνα με το Πέραμα

Το έργο εξήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης

Δημοσίευση 19/11/2015 | 00:12

Υποθαλάσσια σήραγγα θα συνδέσει τη Σαλαμίνα με το Πέραμα

Τη ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας με υποθαλάσσια σήραγγα που θα κατασκευαστεί ως έργο παραχώρησης ανακοίνωσαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, και ο γ.γ. Δημοσίων Έργων, Γιώργος Δέδες. «Είναι ένα έργο παραχώρησης που θα κουμπώσει μαζί κι ένα οδικό κομμάτι, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), για θέματα παραγωγικών επενδύσεων και έργων στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα έργα αυτά είναι:

  • η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη,
  • η σιδηροδρομική Εγνατία,
  • η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών δικτύων,
  • οι επεκτάσεις των προαστιακών, αλλά και οι αναβαθμίσεις των λιμανιών της χώρας.

«Από αυτά», είπε ο υπουργός, «τίποτα δεν είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν. Πρόκειται για τα λιμάνια που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα, το λιμάνι του Λαυρίου, η σύνδεση του λιμανιού της Ραφήνας με τον προαστιακό. Είναι μια μεγάλη λίστα έργων».

«Μετά τη συνάντηση με την ΕΤΕπ και με την Παγκόσμια Τράπεζα, συναντηθήκαμε και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες, για να έχουμε συνεργασία και προγραμματισμό για ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών, που έχουμε σχεδιάσει και θέλουμε να τρέξει μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιό του κινείται σε τρεις άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας είναι μεγάλες τομές και θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, στην κατεύθυνση του να έχουμε ταχύτερες διαδικασίες και διαφάνεια στο σύστημα των δημόσιων και των ιδιωτικών έργων.
  • Ο δεύτερος άξονας είναι οι υποδομές που πρέπει να γίνουν στην χώρα και το βάρος πέφτει στα σιδηροδρομικά δίκτυα και στα μέσα σταθερής τροχιάς, και βέβαια στις συνδυασμένες μεταφορές.
  • Και ο τρίτος άξονας είναι δράσεις εξωστρέφειας, συνεργασίες των δημόσιων και των ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών, τόσο με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες, όσο και με εταιρείες του εξωτερικού.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο προϋπολογισμός των έργων για τον οποίο συζητά, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ. Δεν υπάρχει άνω όριο για τα έργα που συζητάμε. Οι συζητήσεις θα γίνονται και οι επιτροπές που αποφασίστηκαν είναι να γίνονται ανά έργο και να εντάσσονται είτε στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προσθετικά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, είτε να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ. Εξαρτάται από το έργο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο με πατίνι στον Ασπρόπυργο: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 12χρονος που νοσηλεύεται στο Αγλαΐα Κυριακού

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Μετά από πολύωρα χειρουργεία, μάχη για τη ζωή του δίνει στη ΜΕΘ ο 12χρονος που είχε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο.

Δύο Αυστραλές, σύζυγοι τζιχαντιστών, κατηγορούνται για κράτηση σκλάβας στη Συρία

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Επέστρεψαν στην Αυστραλία μετά από δέκα χρόνια σε συριακό καταυλισμό-φυλακή.

Χανταϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη ΠΟΥ για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ‑ Τα συμπτώματα

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν προκαλέσει συναγερμό ενώ τρείς άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους

Πατίνια εκτός ελέγχου: Βίντεο με ταχύτητες 120 χλμ στη Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Πλήρης ασυδοσία και έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Επέλαση αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Να πλύνεις το αυτοκίνητό σου ή όχι;

Η Anthropic λέει ότι έμαθε στα AI agents να «ονειρεύονται»

E-Daily 3.Left Χτες
Η νέα λειτουργία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει πιο αυτόνομα και «ευφυή» AI systems

Bonnie Tyler: Σε τεχνητό κώμα η παγκόσμια σταρ

E-Daily 3.Left Χτες
Κρίσιμες ώρες στην εντατική για την 74χρονη τραγουδίστρια

Χανταϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο Ισραήλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν έχει σχέση με το κρουαζιερόπλοιο