E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αντιδρούν οι οινοποιοί για τη φορολόγηση του κρασιού

«Είναι μία πρόταση που δεν εφάπτεται της ελληνικής, αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας»

Δημοσίευση 18/11/2015 | 10:43

Αντιδρούν οι οινοποιοί για τη φορολόγηση του κρασιού

Αντιδρούν οι οινοποιοί στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, η οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 συν 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου επισημαίνει ότι «είναι μία πρόταση που δεν εφάπτεται της ελληνικής, αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθΆ'όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου. Καμία χώρα, κανένα κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ. στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα, κράτη-μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει».

Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, είναι χώρα-παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού:

  1. Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό φόρο ένα προϊόν της ελληνικής γης.
  2. Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη –κυρίως εισαγόμενα– και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό φόρο.
  3. Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία, αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (σημειώνεται ότι, αντίστροφα, τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% ΦΠΑ στο 23% ΦΠΑ).
  4. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% ΦΠΑ δόθηκε ένα κίνητρο προς του φοροδιαφεύγοντες. Με τον ΕΦΚ κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος (και είναι ο μόνος) να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.
  5. Είναι πολλά τα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα (κύριο ανάμεσά τους ο μικρός κλήρος). Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία και έμμεσα ο ποιοτικός τουρισμός.
  6. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους και πλέον τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφουν ζημιές.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω λόγων, 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του φόρου!

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου «υψώνει ουρανομήκη κραυγή: ας μην γίνει η Ελλάδα αυτή η οποία, μόνη από όλα τα οινοπαραγωγά κράτη, θα ανοίξει την κερκόπορτα για την τελική άλωση ενός προϊόντος, το οποίο αυτή έφερε στον κόσμο και η οποία το προικοδότησε με τέτοιες πολιτισμικές βάσεις που σήμερα το αναδείχνουν ως παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα του μέτρου, της υγείας, της χαράς και ταυτόχρονα της τοπικότητας και της παγκοσμιότητας. Εάν απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα που θα πιάσουνε τόπο και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τότε ας απευθυνθεί η κυβέρνηση στα προϊόντα αλκοόλης. Είναι τεράστια τα ποσά που φοροδιαφεύγουν εκεί. Όχι στο κρασί όλων μας!».

Την έντονη αντίδρασή τους στην επιβολή ΕΦΚ στο εμφιαλωμένο κρασί εκφράζουν οι οινοποιοί της Κρήτης. Συγκεκριμένα, σε ανοικτή επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης που υπογράφουν το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Χανίων Ρεθύμνης, τονίζεται ότι:

  1. Σε καμία οινοπαραγωγική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται αντίστοιχος φόρος, καλλιεργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
  2. Το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης, με αποτέλεσμα να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν.
  3. Ο κλάδος της οινοποιίας, παρ' όλες τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, εξακολουθεί να παράγει, να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα, να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στον χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν,
  4. Η πλειονότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμένες στο μέγιστο, με επενδύσεις οι οποίες είχαν την προοπτική της ανάπτυξης πριν την περίοδο της κρίσης και όπου όλος ο σχεδιασμός τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό.
  5. Η τοπική (ελληνική) αγορά εξακολουθεί να είναι η κύρια βάση απορρόφησης της παραγωγής του κλάδου, παρά την αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας, δε, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η τουριστική αγορά της χώρας, η οποία αποτελεί αφενός σημαντική βάση κατανάλωσης και αφετέρου γνωριμίας με το προϊόν, με ό,τι προφανή αντίκτυπο έχει αυτό στις εξαγωγές.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, τίθεται το ερώτημα, με ποια λογική ένα μη εισαγόμενο προϊόν, προερχόμενο από Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, πρέπει να δεχθεί το βάρος του ισοδύναμου μέτρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. Αποδυνάμωση η οποία θα προέλθει από την αναπόφευκτα περαιτέρω μείωση της κατανάλωσής του, δίνοντας παράλληλα χώρο στην αγορά για την ανάπτυξη άλλων εισαγόμενων ανταγωνιστικών προϊόντων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο γάτος του Βέλγου πρωθυπουργού «τρολάρει» τον Τραμπ μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 07.07.2026
Ο Μάξιμος, ο διάσημος γάτος του Βέλγου πρωθυπουργού «τρολάρει» τον Τραμπ μετά τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Θρίλερ με την Κινέζα που αγνοείται στην Αρτέμιδα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγός της

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το τι συνέβη μέσα στο μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας δεν το ξέρω, δεν υπήρχε περίπτωση να κουβαλούσε πολλά χρήματα, είπε ο Βασίλης Καραβασίλης

Αγνοούμενος 11χρονος από τις ΗΠΑ βρέθηκε ζωντανός μετά από τρία χρόνια, είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο ανήλικος που τον είχε αρπάξει η μητέρα του εντοπίστηκε στις ΗΠΑ έπειτα από έλεγχο στα σύνορα βάζοντας τέλος στην αγωνία

Βενεζουέλα: Συγκλονιστικό βίντεο από το χτύπημα των 7,5 Ρίχτερ στην Λα Γκουάιρα ‑ Αδειασε πισίνα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει πάνω από 3.500 νεκρούς και 16.740 τραυματίες.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πούλησε πάνω από 200.000 πλαστά προφυλακτικά στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης κατάφερε να βρει τα ίχνη του εξαγωγέα - Τα πλαστά προφυλακτικά είναι επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις με σeξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Olaf

«Ξύπνησε» η Αίτνα: Αναστολή πτήσεων στο αεροδρόμιο της Κατάνια λόγω της ηφαιστειακής τέφρας

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η Αίτνα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα από το Σαββατοκύριακο.

Ωραιόκαστρο: Την «θάβουν» για να μειώσουν τα τοξικά αέρια – Τι σημαίνει το τρίγωνο της φωτιάς

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Νερό και επιχωματώσεις συνδυάζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να «πνίξουν» τη φλόγα, στερώντας της το οξυγόνο που τη συντηρεί.

Νεκρός 19χρονος Τσέχος ποδοσφαιριστής στη Ρόδο: Έκανε τζόκινγκ στο δρόμο και τον παρέσυρε φορτηγάκι

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Ο νεαρός αθλητής της ΣΚ Αρτίς Μπρνο, Ντέιβιντ Γέραμπεκ βρισκόταν στο νησί για διακοπές με τη σύντροφό του, Πάβλα Έλλα Παβλίτσκοβα

Τραγωδία στον Καναδά: Πατέρας σκότωσε τα παιδιά του και αυτοκτόνησε μέσα σε φλεγόμενο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Πολυσέλιδο χειρόγραφο σημείωμα εντοπίστηκε στο γραφείο του δράστη - ο Αλ-Λάμι κατηγορούσε την πρώην σύζυγό του και τα οικογενειακά δικαστήρια

Συρία: Πολλαπλές εκρήξεις βομβών κοντά στο ξενοδοχείο που μένει ο Μακρόν στη Δαμασκό

Ελλάδα 07.07.2026
Στη πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στη Συρία από την ανατροπή αλ Ασαντ

Νεκρή και θαμμένη στο Κίεβο η ύποπτη για την ανατίναξη Ουκρανού ολιγάρχη στο Μονακό

Κόσμος 07.07.2026
Η σορός της Αναστασίας Μπερεζόβσκα εντοπίστηκε με τραύματα από πυροβολισμό - δύο ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί για τη δολοφονία της

Αυστραλία: Εντολή για δείγμα στόματος από ύποπτη μητέρα για κανιβαλισμό 4χρονου

Κόσμος 07.07.2026
Η μητέρα παραμένει υπό κράτηση χωρίς εγγύηση - οι αρχές την γνώριζαν από παλαιότερα περιστατικά