E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Guardian: Τα βασικά σενάρια για τους δράστες πίσω από το αιματοκύλισμα του Παρισιού

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δημοσίευση 14/11/2015 | 10:50

Guardian: Τα βασικά σενάρια για τους δράστες πίσω από το αιματοκύλισμα του Παρισιού

Ο πλανήτης ξύπνησε σοκαρισμένος και με το μαύρο «σύννεφο» του φόβου απλωμένο σε όλο τον κόσμο, έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα από την έρευνα. Η Γαλλία ακόμη μετρά τις πληγές της. Ομως έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες εκτιμήσεις για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το αιματοκύλισμα. Ο Guardian επιχείρησε να καταγράψει τα βασικά σενάρια.

Οργάνωση από το Ισλαμικό Κράτος
Ενα σενάριο είναι πως η επίθεση ήταν απευθείας οργανωμένη και ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος, από κάπου στη Συρία ή το Ιράκ. Ηδη πρόσφατα η οργάνωση κάλεσε όλους τους πιστούς της στην Ευρώπη να δράσουν μόνοι. Ομως, μετά από τη συντριβή του Airbus της Metrojet στη χερσόνησο του Σινά, η οποία αποδίδεται σε τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος εξελίσσεται πολύ γρήγορα και η οργάνωση είναι ο προφανής ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το γεγονός αυτό έρχεται μετά από μία σταθερή κλιμάκωση επιθέσεων ενάντια σε διεθνείς στόχους τους τελευταίους 18 μήνες.

Θα μπορούσε να έχει σταλεί μία ομάδα στη Γαλλία, να έχει στρατολογηθεί εκεί ή και τα δύο, ενώ η διαχείρισή της γίνονταν προσεκτικά από το εξωτερικό. Εκτιμάται ότι 520 Γάλλοι πολίτες μάχονται στη Συρία και 250 επαναπατρίστηκαν μετά από αυτό.

Επανάληψη των όσων έγιναν πριν από 10 μήνες
Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να είναι κάτι με περισσότερες ομοιότητες με τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι πριν από 10 μήνες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει είτε το Ισλαμικό Κράτος, είτε την αλ- Κάιντα. Θα μπορούσε όμως να περιλαμβάνει και τις δύο οργανώσεις, όπως έγινε τον Ιανουάριο. Εκείνη η επίθεση περιελάμβανε τρεις ντόπιους δράστες. Ο ένας είχε ορκιστεί υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ποτέ δεν είχε απευθείας επαφή με την οργάνωση. Οι δύο άλλοι ήταν αδέρφια, από τους οποίους ο ένας είχε ασθενείς δεσμούς με την αλ- Κάιντα στην Υεμένη. Ηταν αυτό το παρακλάδι της οργάνωσης, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλ- Κάιντα προσπαθεί να ανακτήσει την κυριαρχία ανάμεσα στο κίνημα των τζιχαντιστών, την οποία έχει χάσει από το Ισλαμικό Κράτος. Μία μεγάλη επίθεση στο Παρίσι θα ήταν ένας τρόπος για να το πετύχει.

«Μοναχικοί λύκοι»
Σε μία τρίτη εκδοχή, οι δράστες θα μπορούσαν να είναι ντόπιοι, που έδρασαν εντελώς μόνοι. Η Γαλλία έχει μία μεγάλη «δεξαμενή» αποξενωμένων, θυμωμένων νεαρών Μουσουλμάνων και εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν πολλά άτυπα δίκτυα εξτρεμιστών, βίαια και μη βίαια. Ομως, τα περισσότερα έχουν προσανατολισμό στην αποστολή ανθρώπων στη Συρία και όχι σε επιθέσεις εντός των συνόρων.

Λίγοι επιτιθέμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει γνήσιοι «μοναχικοί λύκοι». Οι περισσότεροι, όπως ο Μοχάμεντ Μερά ο οποίος σκότωσε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και το Μονταμπάν το 2012, ή Μεντί Νεμουσέ ο οποίος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες- είχαν διασυνδέσεις με κάποια οργάνωση του εξωτερικού. Αυτοί οι μη εκπαιδευμένοι επιτιθέμενοι μπορούν να σκοτώσουν με τρόπο που μοιάζει επαγγελματικός, αλλά το είδος του συντονισμού, της προετοιμασίας και των πόρων που χρειάζεται μία επίθεση όπως η χθεσινή στο Παρίσι δείχνει ότι είναι απίθανο να αποτελεί δουλειά ερασιτεχνών που ενέργησαν μόνοι.

Οι τακτικές που υιοθετήθηκαν στο Παρίσι έχουν επιστρατευθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις, θυμίζοντας ιδιαίτερα τις ενέργειες στο «χτύπημα» στο Μουμπάι, το 2008, σε ξενοδοχεία, καφέ, ένα εβραϊκό κέντρο και μέσα μαζικής μεταφοράς. Από τότε, οι αρχές ασφαλείας ανησυχούσαν για μία παρόμοια επιχείρηση στη Δύση.

Είναι πιθανό οι στόχοι που επελέγησαν στο «χτύπημα» της Παρασκευής στο Παρίσι να στέλνουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Δεν ήταν πρεσβείες, όπου υπάρχει ισχυρή ασφάλεια, τουριστικά αξιοθέατα, καταστήματα πολυτελείας ή μουσεία. Με εξαίρεση το Stade de France, ήταν χώροι σε λιγότερο «ακριβές» και περισσότερο πολυπολιτισμικές γειτονιές. Αυτό ίσως να ήταν μία σκόπιμη πράξη επιλογής ή ίσως να σημαίνει ότι πρόκειται για περιοχές που γνώριζαν πολύ καλά οι δράστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύργος: 23χρονος έβαλε «ακουαφόρτε» στις τουαλέτες του πρώην σχολείου του

Ελλάδα 26.02.2026
Ο παλιός μαθητής έγινε αντιληπτός και φέρεται να απείλησε τους καθηγητές

Ζάκυνθος: Σε διαθεσιμότητα η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα 26.02.2026
Σε αναστολή άσκησης καθηκόντων τίθεται η παιδίατρος

Μαρία Καρυστιανού: Μου έταξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πολιτική 26.02.2026
Επιμένει για τα δημοψηφίσματα

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Ελλάδα Χτες
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Κόσμος Χτες
Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Συναγερμός στη Λάρισα: Εξαφάνιση 38χρονου άνδρα στο Κιλελέρ

Ελλάδα Χτες
Tο αυτοκίνητο και το μπουφάν του βρέθηκαν στην περιοχή Αγιόκαμπου στις 24/02/2026

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα Χτες
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Κόσμος Χτες
Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ