E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης

Δημοσίευση 12/11/2015 | 11:28

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η προθεσμία για να βρεθεί λύση είναι το Σάββατο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει νέα σύσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση και πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «συμπληρωματικές λύσεις», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Χθες εξετάσθηκε και η στρατηγική για τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων, θέμα το οποίο θα πρέπει να κλείσει επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

  • Αντικειμενική αξία κατοικίας ίση με 180.000 ευρώ για άγαμο. Για έγγαμο χωρίς παιδιά το ποσό ανεβαίνει κατά 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα αυξάνεται κατά 25.000.
  • Εισόδημα το οποίο θα προσδιορίζεται από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έναν συντελεστή που θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας. Φέτος θα είναι στο 1,7 και θα διαμορφώνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης στα 27.478 ευρώ. Το 2016 ο συντελεστής θα πέσει στο 1,6 (25.862 ευρώ) και το 2017 στο 1,5 (24.246 ευρώ). Λαμβάνοντας τα δεδομένα για την αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας το 62% των οφειλετών φέτος, το 56% το 2016 και το 52% το 2017.

Ταυτόχρονα, σχέδιο για δύο ταμεία ασφάλισης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των Θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής.

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος