E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες‑σοκ: Πεταμένα τα πτώματα των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Δημοσίευση 12/11/2015 | 11:09

Φωτογραφίες‑σοκ: Πεταμένα τα πτώματα των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Στοιβάζονται στο νεκροθάλαμο μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους - Κόντρα ιατροδικαστών-νοσοκομείου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά τις νεκροτομές

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά τις ακτές των ελληνικών νησιών - ακόμη και τον θάνατο των οικείων τους τον βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο μέσα στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται οι νεκροί τους προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες διαδικασίες της πιστοποίησης του θανάτου.

O πόλεμος ανακοινώσεων που μαίνεται μεταξύ των Ελλήνων ιατροδικαστών και της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου σχετικά με τη νομιμότητα της ακολουθούμενης διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου για τους νεκρούς πρόσφυγες που «ξεβράζονται» στις ακτές του νησιού, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι από τη μελανή εικόνα που σχηματίζεται μέσα κι έξω από τον χώρο του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η αλήθεια που «κρύβεται» μέσα στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου Σάμου είναι τραχιά και οδυνηρή. Σωροί μικρών παιδιών στοιβάζονται στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου όπου και παραμένουν επί μέρες μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους από παιδίατρο ή να δρομολογηθεί η νεκροτομή τους από χειρουργό. Οι εικόνες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr είναι αποκαλυπτικές για ό,τι εκτυλίσσεται και απαιτούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται αυτό το κρίσιμο ζήτημα, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά ανήλικα θύματα της προσφυγιάς.

Οι καταγγελίες των ιατροδικαστών

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη ότι οι γιατροί του νοσοκομείου, κατόπιν των εντολών που δέχονται από τη διοίκηση, εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου με τρόπο απολύτως παράνομο και αυθαίρετο.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνταν, τα πιστοποιητικά τα υπογράφουν παθολόγοι και παιδίατροι (εφόσον τα θύματα είναι ανήλικα) με την αιτία θανάτου να είναι πανομοιότυπη σε όλα: «πνιγμός στη θάλασσα». Σε περίπτωση, που οι συγγενείς των νεκρών αρνούνται να δεχτούν το πιστοποιητικό, χωρίς να έχει προηγηθεί νεκροτομή, τους δίδουν το σχετικό έντυπο της έγκρισης για νεκροτομή με την υποσημείωση ότι αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.


Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση, γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος και συνεπώς ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας για εξπρές έκδοση πιστοποιητικών θανάτου σε πρόσφυγες από τους γιατρούς του νοσοκομείου Σάμου η διοίκηση υποστήριξε τη νομιμότητα της διαδικασίας επικαλούμενη ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζητούν να αποφευχθεί η νεκροτομή, διότι αντίκειται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Επιπλέον, η διοίκηση υποστήριξε ότι στη Σάμο δεν υπάρχει ιατροδικαστική υπηρεσία και ως εκ τούτου και οι νεκροψίες – νεκροτομές πραγματοποιούνται από τους χειρουργούς του Νοσοκομείου χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί η επιστημονική η νομική τους αξιοπιστία.

Σύμφωνα με το επιστημονικό όργανο των ιατροδικαστών, η συγκεκριμένη ειδικότητα εντάσσεται στο ΕΣΥ από το 2006 και υπάρχουν αρκετά δημόσια νοσοκομεία με ιατροδικαστές, μόνιμους ή επικουρικούς στο ιατρικό δυναμικό τους. Είναι ενδεικτικό ότι στη Λέσβο και τη Χίο, νησιά που επίσης κατακλύζονται από πρόσφυγες, υπάρχουν ιατροδικαστές.

Στη Σάμο υπήρχε ιατροδικαστής μέχρι και το 2011. Ωστόσο, ακόμη και όταν υπήρχε εξειδικευμένος ιατρός η κατάσταση δεν ήταν ομαλή, καθώς γιατροί της χειρουργικής κλινικής διεκδικούσαν έντονα το μερίδιό τους στις νεκροτομές. Σήμερα στη Σάμο υπηρετεί ένας ιατροδικαστής ως αγροτικός γιατρός στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.


Η Ελληνική Ιατροδικαστική υπηρεσία επικοινώνησε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Δαμασκού στη Συρία και έθεσε τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Σάμου.

Οι Σύριοι ιατροδικαστές απάντησαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι οι θάνατοι –και από πνιγμό- στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν, καθώς και ότι οι συγγενείς σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές

Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από την περασμένη Παρασκευή - Έρευνα για απαγωγή, παράνομη κράτηση και δολοφονία ανήλικης

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη


LIVE Πολιτική Χτες
Μεγάλο ερώτημα εάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και διεκδικητής της ηγεσίας της το 1996 έναντι του Μιλτιάδη Έβερτ και το 1997 έναντι του Κώστα Καραμανλή

Γήπεδο μπιτς βόλεϊ έγινε η πλατεία Αριστοτέλους

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αριστοτέλους μετατρέπεται για όγδοη φορά σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες

Οι αστροναύτες επέστρεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τις επισκευές για τη διαρροή αέρα

Κόσμος Χτες
Όπως έγινε γνωστό, διορθώθηκε η μία από τις δύο διαρροές

Τα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στην Καλλιθέα – Τα χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο του μπέιζμπολ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι

Πολλαπλό Βιβλίο: Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής ‑ Τι ισχύει για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση (ΦΕΚ) για τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων για το Σχολικό Έτος 2027 - 2028

Reuters: Έρχεται φόρος 15% για τα κρυπτονομίσματα, τι αλλάζει για χιλιάδες επενδυτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη των επενδυτών

«Ανάσα» για 350.000 δανειολήπτες: Ο Αρειος Πάγος μειώνει τις δόσεις του νόμου Κατσέλη

Οικονομία Χτες
Η απόφαση οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και μειωμένο συνολικό κόστος αποπληρωμής για περίπου 350.000 δανειολήπτες

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε‑Μάριτ μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ πάσχει από πνευμονική ίνωση - Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό»

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Τι αλλάζει μετά την Εθνική Δράση και γιατί αφορά κάθε οικογένεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις πρόληψης και να ενισχυθούν καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών