E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες‑σοκ: Πεταμένα τα πτώματα των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Δημοσίευση 12/11/2015 | 11:09

Φωτογραφίες‑σοκ: Πεταμένα τα πτώματα των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Στοιβάζονται στο νεκροθάλαμο μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους - Κόντρα ιατροδικαστών-νοσοκομείου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά τις νεκροτομές

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά τις ακτές των ελληνικών νησιών - ακόμη και τον θάνατο των οικείων τους τον βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο μέσα στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται οι νεκροί τους προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες διαδικασίες της πιστοποίησης του θανάτου.

O πόλεμος ανακοινώσεων που μαίνεται μεταξύ των Ελλήνων ιατροδικαστών και της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου σχετικά με τη νομιμότητα της ακολουθούμενης διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου για τους νεκρούς πρόσφυγες που «ξεβράζονται» στις ακτές του νησιού, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι από τη μελανή εικόνα που σχηματίζεται μέσα κι έξω από τον χώρο του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η αλήθεια που «κρύβεται» μέσα στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου Σάμου είναι τραχιά και οδυνηρή. Σωροί μικρών παιδιών στοιβάζονται στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου όπου και παραμένουν επί μέρες μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους από παιδίατρο ή να δρομολογηθεί η νεκροτομή τους από χειρουργό. Οι εικόνες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr είναι αποκαλυπτικές για ό,τι εκτυλίσσεται και απαιτούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται αυτό το κρίσιμο ζήτημα, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά ανήλικα θύματα της προσφυγιάς.

Οι καταγγελίες των ιατροδικαστών

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη ότι οι γιατροί του νοσοκομείου, κατόπιν των εντολών που δέχονται από τη διοίκηση, εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου με τρόπο απολύτως παράνομο και αυθαίρετο.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνταν, τα πιστοποιητικά τα υπογράφουν παθολόγοι και παιδίατροι (εφόσον τα θύματα είναι ανήλικα) με την αιτία θανάτου να είναι πανομοιότυπη σε όλα: «πνιγμός στη θάλασσα». Σε περίπτωση, που οι συγγενείς των νεκρών αρνούνται να δεχτούν το πιστοποιητικό, χωρίς να έχει προηγηθεί νεκροτομή, τους δίδουν το σχετικό έντυπο της έγκρισης για νεκροτομή με την υποσημείωση ότι αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.


Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση, γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος και συνεπώς ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας για εξπρές έκδοση πιστοποιητικών θανάτου σε πρόσφυγες από τους γιατρούς του νοσοκομείου Σάμου η διοίκηση υποστήριξε τη νομιμότητα της διαδικασίας επικαλούμενη ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζητούν να αποφευχθεί η νεκροτομή, διότι αντίκειται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Επιπλέον, η διοίκηση υποστήριξε ότι στη Σάμο δεν υπάρχει ιατροδικαστική υπηρεσία και ως εκ τούτου και οι νεκροψίες – νεκροτομές πραγματοποιούνται από τους χειρουργούς του Νοσοκομείου χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί η επιστημονική η νομική τους αξιοπιστία.

Σύμφωνα με το επιστημονικό όργανο των ιατροδικαστών, η συγκεκριμένη ειδικότητα εντάσσεται στο ΕΣΥ από το 2006 και υπάρχουν αρκετά δημόσια νοσοκομεία με ιατροδικαστές, μόνιμους ή επικουρικούς στο ιατρικό δυναμικό τους. Είναι ενδεικτικό ότι στη Λέσβο και τη Χίο, νησιά που επίσης κατακλύζονται από πρόσφυγες, υπάρχουν ιατροδικαστές.

Στη Σάμο υπήρχε ιατροδικαστής μέχρι και το 2011. Ωστόσο, ακόμη και όταν υπήρχε εξειδικευμένος ιατρός η κατάσταση δεν ήταν ομαλή, καθώς γιατροί της χειρουργικής κλινικής διεκδικούσαν έντονα το μερίδιό τους στις νεκροτομές. Σήμερα στη Σάμο υπηρετεί ένας ιατροδικαστής ως αγροτικός γιατρός στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.


Η Ελληνική Ιατροδικαστική υπηρεσία επικοινώνησε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Δαμασκού στη Συρία και έθεσε τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Σάμου.

Οι Σύριοι ιατροδικαστές απάντησαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι οι θάνατοι –και από πνιγμό- στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν, καθώς και ότι οι συγγενείς σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Ψάχνει το «μπαμ» με Γκουαρδιόλα η Ιταλία – Εναλλακτική λύση ο Πίρλο

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ποιος θα πάρει τον τίτλο της Σκουάντρα Ατζούρα;

Πώς εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου τα μπουρίνια που «χτύπησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο μετεωρολόγος ανέλυσε τα αίτια των ξαφνικών καταιγίδων της Δευτέρας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Μάνα στραγγάλισε τα τρία της παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού – Μεγάλο αίνιγμα η ψυχική της κατάσταση

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ξεκίνησε η επιλογή ενόρκων στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στη Μασαχουσέτη, με επίκεντρο τον ισχυρισμό περί επιλόχειας ψύχωσης.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοικτά των βρετανικών ακτών ‑ πώς αντέδρασε το Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, υπό την παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα επιστρέψει σύμφωνα με τους New York Times

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Οι New York Times εξηγούν γιατί η άνοδος του Αντι Μπέρναμ στην πρωθυπουργία δίνει νέα ώθηση στο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας ‑ δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Επίθεση στην Ακρόπολη: Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο δράστης που φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι σε ένα ζευγάρι τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είναι γνωστός στις Αρχές.