E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση

Δημοσίευση 7/11/2015 | 10:49

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το όριο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς κυβέρνηση και δανειστές κρατούν σταθερή στάση. Αν και η συζήτηση συνεχίζεται ως «το παραπέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας (καθώς το Euroworking Group αναμένεται να συνεδριάσει μόλις λίγες ώρες πριν, ώστε να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια), η διάθεση συμβιβασμού είναι περιορισμένη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ως το τέλος.

Το ζήτημα ξεκίνησε από τις εξής αφετηρίες: Οι δανειστές ζητούσαν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ. Από την διεξαγωγή και την πρόοδο των συζητήσεων διεφάνη πως η αρχική τους πρόθεση ήταν να προκύψει ένας συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά στις 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία όμως που συνέλεξαν οι δανειστές από τις τράπεζες έδειξαν πως το να τεθεί το όριο στις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά θα σημαίνει πως προστατεύονται σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα τους.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το όριο τέθηκε εξαρχής στις 200.000 ευρώ. Αν και η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπουν στην διαπραγμάτευση αξεπέραστα εμπόδια, εν τούτοις το ζήτημα των πλειστηριασμών θεωρείται κομβικό. Το όριο των 150.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα αποδεκτό όριο για συμβιβασμό, όμως η κυβέρνηση επιμένει μέχρι ώρας στις 200.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ναι μεν δεν θα αποφευχθεί το φαινόμενο να βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον, βάσει των εκτιμήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχουν προστατευτεί οι 9 στου 10 δανειολήπτες.


Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ σήμερα

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα και με τον κίνδυνο να συνεδριάσει το Eurogroup την Δευτέρα απλώς για να εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανώς να «επιπλήξει» τον Έλληνα υπουργό για τις καθυστερήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται σήμερα Σάββατο νέα συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το γεγονός ότι σε αυτό το χρονικό σημείο επιχειρείται παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως χαρακτηριστικό του πολύ κρίσιμου σημείου που φτάνουν για ακόμα μια φορά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπία Κηρύκου: Η εξαφάνιση ‑ μυστήριο που για 30 χρόνια «στοιχειώνει» τη Νέα Ιωνία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Νέες μαρτυρίες, κρυμμένα μυστικά και νέες αποκαλύψεις ξαναγράφουν την πιο σκοτεινή υπόθεση των τελευταίων δεκαετιών

Κύκλωμα Συνοδών Πολυτελείας: Πόσο κόστιζαν και πώς οργανώνονταν τα πάρτι με αστέρες της Serie A

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Για ένα τραπέζι πέντε ατόμων, η τιμή μπορούσε να φτάσει τις 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας κοριτσιών και της διοργάνωσης ολόκληρου του πάρτι

Ελέφαντες ποδοπάτησαν μέχρι θανάτου Αμερικανό εκατομμυριούχο που κυνηγούσε σε σαφάρι στην Αφρική

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο 75χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας και κυνηγός βρισκόταν στο πυκνό τροπικό δάσος Λόπε-Οκάντα ​​της Αφρικής με έναν επαγγελματία κυνηγό.

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

Ελλάδα Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

Ελλάδα Χτες
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη