E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση

Δημοσίευση 7/11/2015 | 10:49

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το όριο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς κυβέρνηση και δανειστές κρατούν σταθερή στάση. Αν και η συζήτηση συνεχίζεται ως «το παραπέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας (καθώς το Euroworking Group αναμένεται να συνεδριάσει μόλις λίγες ώρες πριν, ώστε να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια), η διάθεση συμβιβασμού είναι περιορισμένη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ως το τέλος.

Το ζήτημα ξεκίνησε από τις εξής αφετηρίες: Οι δανειστές ζητούσαν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ. Από την διεξαγωγή και την πρόοδο των συζητήσεων διεφάνη πως η αρχική τους πρόθεση ήταν να προκύψει ένας συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά στις 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία όμως που συνέλεξαν οι δανειστές από τις τράπεζες έδειξαν πως το να τεθεί το όριο στις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά θα σημαίνει πως προστατεύονται σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα τους.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το όριο τέθηκε εξαρχής στις 200.000 ευρώ. Αν και η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπουν στην διαπραγμάτευση αξεπέραστα εμπόδια, εν τούτοις το ζήτημα των πλειστηριασμών θεωρείται κομβικό. Το όριο των 150.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα αποδεκτό όριο για συμβιβασμό, όμως η κυβέρνηση επιμένει μέχρι ώρας στις 200.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ναι μεν δεν θα αποφευχθεί το φαινόμενο να βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον, βάσει των εκτιμήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχουν προστατευτεί οι 9 στου 10 δανειολήπτες.


Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ σήμερα

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα και με τον κίνδυνο να συνεδριάσει το Eurogroup την Δευτέρα απλώς για να εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανώς να «επιπλήξει» τον Έλληνα υπουργό για τις καθυστερήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται σήμερα Σάββατο νέα συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το γεγονός ότι σε αυτό το χρονικό σημείο επιχειρείται παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως χαρακτηριστικό του πολύ κρίσιμου σημείου που φτάνουν για ακόμα μια φορά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα 20.12.2025
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος 20.12.2025
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα 20.12.2025
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα 20.12.2025
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα 20.12.2025
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα 20.12.2025
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 20.12.2025
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα 20.12.2025
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα 20.12.2025
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα 20.12.2025
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από το απόγευμα – Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στη νότια Ελλάδα και τα νησιά

Καιρός 20.12.2025
Σε νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη και το βράδυ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τα πιο έντονα φιανόμενα