E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση

Δημοσίευση 7/11/2015 | 10:49

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το όριο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς κυβέρνηση και δανειστές κρατούν σταθερή στάση. Αν και η συζήτηση συνεχίζεται ως «το παραπέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας (καθώς το Euroworking Group αναμένεται να συνεδριάσει μόλις λίγες ώρες πριν, ώστε να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια), η διάθεση συμβιβασμού είναι περιορισμένη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ως το τέλος.

Το ζήτημα ξεκίνησε από τις εξής αφετηρίες: Οι δανειστές ζητούσαν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ. Από την διεξαγωγή και την πρόοδο των συζητήσεων διεφάνη πως η αρχική τους πρόθεση ήταν να προκύψει ένας συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά στις 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία όμως που συνέλεξαν οι δανειστές από τις τράπεζες έδειξαν πως το να τεθεί το όριο στις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά θα σημαίνει πως προστατεύονται σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα τους.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το όριο τέθηκε εξαρχής στις 200.000 ευρώ. Αν και η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπουν στην διαπραγμάτευση αξεπέραστα εμπόδια, εν τούτοις το ζήτημα των πλειστηριασμών θεωρείται κομβικό. Το όριο των 150.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα αποδεκτό όριο για συμβιβασμό, όμως η κυβέρνηση επιμένει μέχρι ώρας στις 200.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ναι μεν δεν θα αποφευχθεί το φαινόμενο να βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον, βάσει των εκτιμήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχουν προστατευτεί οι 9 στου 10 δανειολήπτες.


Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ σήμερα

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα και με τον κίνδυνο να συνεδριάσει το Eurogroup την Δευτέρα απλώς για να εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανώς να «επιπλήξει» τον Έλληνα υπουργό για τις καθυστερήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται σήμερα Σάββατο νέα συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το γεγονός ότι σε αυτό το χρονικό σημείο επιχειρείται παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως χαρακτηριστικό του πολύ κρίσιμου σημείου που φτάνουν για ακόμα μια φορά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Δύο νεκροί σε διπλό τροχαίο ‑ Θύμα και ο υπάλληλος που έσπευσε σε βοήθεια

Ελλάδα 28.03.2026
Ο οδηγός ΙΧ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με νταλίκα, ενώ λίγο αργότερα υπάλληλος του παραχωρησιούχου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός 28.03.2026
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 28.03.2026
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα 28.03.2026
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος 28.03.2026
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα 28.03.2026
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science 28.03.2026
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός 28.03.2026
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος 28.03.2026
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Πάτρα: Η 18χρονη μητέρα του κακοποιημένου βρέφους είναι εκ νέου έγκυος χωρίς να το γνωρίζει

Ελλάδα 28.03.2026
Το 10 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με εγκαύματα, δαγκωματιές και πολλαπλά κατάγματα - η μητέρα κρατείται και αναμένεται ιατροδικαστική έκθεση.

Αχαΐα: Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι – Χτυπούσαν τη μητέρα μπροστά στην 15χρονη κόρη της

Ελλάδα 28.03.2026
Οι ληστές άσκησαν σωματική βία για να αποσπάσουν τον κωδικό χρηματοκιβωτίου, ενώ η ανήλικη παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μη την χτυπάτε».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν πυρά στον 2ο μήνα – Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 28.03.2026
Νεκρός και τραυματίες από ιρανικό πλήγμα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Ρούμπιο εκτιμά ότι οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.