E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση

Δημοσίευση 7/11/2015 | 10:49

Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μεγάλο «αγκάθι» στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το όριο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς κυβέρνηση και δανειστές κρατούν σταθερή στάση. Αν και η συζήτηση συνεχίζεται ως «το παραπέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας (καθώς το Euroworking Group αναμένεται να συνεδριάσει μόλις λίγες ώρες πριν, ώστε να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια), η διάθεση συμβιβασμού είναι περιορισμένη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ως το τέλος.

Το ζήτημα ξεκίνησε από τις εξής αφετηρίες: Οι δανειστές ζητούσαν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ. Από την διεξαγωγή και την πρόοδο των συζητήσεων διεφάνη πως η αρχική τους πρόθεση ήταν να προκύψει ένας συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά στις 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία όμως που συνέλεξαν οι δανειστές από τις τράπεζες έδειξαν πως το να τεθεί το όριο στις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά θα σημαίνει πως προστατεύονται σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα τους.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το όριο τέθηκε εξαρχής στις 200.000 ευρώ. Αν και η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπουν στην διαπραγμάτευση αξεπέραστα εμπόδια, εν τούτοις το ζήτημα των πλειστηριασμών θεωρείται κομβικό. Το όριο των 150.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα αποδεκτό όριο για συμβιβασμό, όμως η κυβέρνηση επιμένει μέχρι ώρας στις 200.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ναι μεν δεν θα αποφευχθεί το φαινόμενο να βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον, βάσει των εκτιμήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχουν προστατευτεί οι 9 στου 10 δανειολήπτες.


Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ σήμερα

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα και με τον κίνδυνο να συνεδριάσει το Eurogroup την Δευτέρα απλώς για να εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανώς να «επιπλήξει» τον Έλληνα υπουργό για τις καθυστερήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται σήμερα Σάββατο νέα συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το γεγονός ότι σε αυτό το χρονικό σημείο επιχειρείται παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως χαρακτηριστικό του πολύ κρίσιμου σημείου που φτάνουν για ακόμα μια φορά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυρκαγιά καταστρέφει κτήριο στο Μανχάταν: Πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τη συνοικία της Νέας Υόρκης

Κόσμος Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου, στη συνοικία Απερ Γουέστ Σάιντ

Διορία Τραμπ στον Ζελένσκι για να απαντήσει για το σχέδιο, λένε οι FT: Πιέζει για συμφωνία ως τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην αμερικανική πλευρά ότι χρειάζεται χρόνο για να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους συμμάχους

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα Χτες
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Ζωγράφου: Στο νοσοκομείο οδηγός λεωφορείου μετά από ξυλοδαρμό ‑ «Αρχισε να με χτυπά»

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του λεωφορείου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για πρώτες βοήθειες

Στο «μικροσκόπιο» 1.469 εφοριακοί

Ελλάδα Χτες
Η ΑΑΔΕ ερευνά περιουσίες και κινήσεις λογαριασμών

Μίνα Αρναούτη: «Έχω κάνει 17 χειρουργεία» ‑ «Ο Παντελίδης όταν βγήκε από το σπίτι ήταν μια χαρά»

Ελλάδα Χτες
Οι τίτλοι τέλους στην πολυσυζητημένη υπόθεση έμελλε να πέσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη

Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Βάιλας

Ελλάδα Χτες
Ο Βασίλης Βάιλας μεγάλωσε πολλές γενιές μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού

Ελλάδα Χτες
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι

Κόσμος Χτες
Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico