E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απειλή έξωσης για 150.000 δανειολήπτες

Στην τελική ευθεία η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Δημοσίευση 6/11/2015 | 17:46

Απειλή έξωσης για 150.000 δανειολήπτες

Κλείνει η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για την προστασία της κύριας κατοικίας, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Οι διαβουλεύσεις για τα κριτήρια υπαγωγής των «κόκκινων» δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη βρίσκονται σε εξέλιξη με το οικονομικό δίδυμο της κυβέρνησης (Γ. Σταθάκης-Γ. Χουλιαράκης) να παζαρεύει προστασία για 2 στα 3 υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, για το 35% περίπου των νοικοκυριών που επί της ουσίας μένει στον... αέρα, δηλαδή περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Η νέα πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών μειώνει το χάσμα απόψεων των τελευταίων μηνών. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν πως θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, από 72,4% που ήταν το δίχτυ προστασίας της προηγούμενης ελληνικής πρότασης. Αλλες πηγές δίνουν την εντύπωση ότι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα ανέλθει τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν πως τουλάχιστον σε επίπεδο αντικειμενικών αξιών έχει καταγραφεί σύγκλιση. Η ελληνική πλευρά -βάσει εκτιμήσεων- έχει πέσει από τα 200.000 ευρώ στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ. Η τελευταία, επισήμως, γνωστή πρόταση των δανειστών αφορά σε κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων (2005-2009) το μέσο ύψος δανείου που χορηγούσαν οι τράπεζες ήταν 110.000-120.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν δάνεια και 200.000 ή και 300.000 ευρώ. Εκεί εκτιμάται ότι πάτησαν οι θεσμοί, ζητώντας το όριο στα 120.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί έκαναν λόγο για βελτιωμένη πρόταση η οποία κλείνει -σε κάποιο βαθμό- την ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκλίνουσες πληροφορίες υποστηρίζουν πως πρόκειται για πρόταση που δεν έχει συζητηθεί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν αποκλίσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και τους δανειστές να αντιπροτείνουν 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος 03.04.2026
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα 03.04.2026
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 03.04.2026
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα 03.04.2026
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος 03.04.2026
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος 03.04.2026
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science 03.04.2026
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό

Κογιότ επιτέθηκε και τραυμάτισε 4χρονο στο Λος Αντζελες, δείτε βίντεο

Κόσμος 03.04.2026
Το ίδιο ζώο φέρεται να έχει επιτεθεί ξανά σε μικρό παιδί, ενώ οι αρχές το αναζητούν

Η στιγμή που η θάλασσα στην Τήνο γίνεται καφέ μέσα σε λίγα λεπτά λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Ελλάδα 03.04.2026
Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε σε time-lapse βίντεο από κάμερα στο λιμάνι του νησιού

ΠΟΥ και Lancet προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση στοιχίζει 10 εκατ. ζωές ετησίως

Κόσμος 03.04.2026
Η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Οι πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από καύσωνες, πυρκαγιές, τοξικούς καπνούς, πλημμύρες και έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όσος

Λουτσέσκου: Υπέστη και δεύτερο έμφραγμα σήμερα, βρίσκεται σε κώμα

Αθλητικά Νέα 03.04.2026
Στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ο προπονητής της Εθνικής Ρουμανίας υπέστη και δεύτερη έμφραγμα μετά το καρδιακό επεισόδιο που είχε νωρίτερα