E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται τελεφερίκ στη Θεσσαλονίκη

Στα σκαριά συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης με ΔΕΘ

Δημοσίευση 5/11/2015 | 15:38

Έρχεται τελεφερίκ στη Θεσσαλονίκη

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι είναι η σύνδεση του περιαστικού δάσους της πόλης και του ιστορικού κέντρου με τελεφερίκ, αφού Δήμος Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ-Helexpo εξετάζουν ήδη τα σενάρια για την εγκατάστασή του.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», Δήμος Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ-Helexpo μελετούν τα σενάρια για τη δημιουργία του τελεφερίκ, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Γιάννη Μπουτάρη.

Η ιδέα για τη δημιουργία τελεφερίκ που θα συνδέει την ¶νω Πόλη με το κέντρο της Θεσσαλονίκης είχε πέσει στο τραπέζι πριν από τρία χρόνια από τον τότε αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη. Η σκέψη αυτή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, προκειμένου η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά.

Το κόστος της κατασκευής του τελεφερίκ θα αγγίξει, σύμφωνα με την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία απευθύνθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη χρησιμοποίηση 18 καμπίνων σε κάθε μία από τις οποίες θα χωρούν μέχρι και 10 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 800 κάτοικοι την ώρα θα μπορούν να μετακινούνται με το τελεφερίκ.

Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων είναι το τελεφερίκ να έχει αφετηρία το πάρκο της ΧΑΝΘ και τέρμα τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έξω από την είσοδο του Θεάτρου Δάσους, με τέσσερις ενδιάμεσους σταθμούς, εκ των οποίων οι δυο στη ΔΕΘ και οι άλλοι δυο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και στη δασική έκταση πριν το Θέατρο Δάσους. Ο χρόνος της διαδρομής υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 6 λεπτά.

Στον αντίποδα, το Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού προτείνει να ενταχθούν μέσα στο δρομολόγιο και τα μουσεία της πόλης, και πιο συγκεκριμένα το τελεφερίκ να περνάει από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, το Θέατρο Κήπου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αστεροσκοπείο και το Μετεωροσκοπείο, και να καταλήγει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού

Ελλάδα 09.01.2026
Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Ροδόπη: Αγνοείται αγρότης – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Λίσσο ποταμό

Ελλάδα 09.01.2026
Αγωνία για την τύχη του ηλικιωμένου από το χωριό Μίρανα - Τον ψάχνουν και δύτες από την 2η ΕΜΑΚ

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Καιρός 09.01.2026
«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πολιτική 09.01.2026
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Κόσμος 09.01.2026
Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ