E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

Την κατάργησή τους αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Δημοσίευση 29/10/2015 | 00:02

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

Την οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούνιο του 2017 ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile Internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017. Παράλληλα, θα τεθούν σε εφαρμογή σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

«Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό – οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί», δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία). «Χάρη στην παρούσα συμφωνία, η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων», προσέθεσε η εισηγήτρια.

Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις,
  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
  • τα 0,05 ευρώ ανά MB για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η «μόνιμη περιαγωγή», οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική «εύλογης χρήσης». Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload), που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα).

Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία Χτες
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων