E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

Την κατάργησή τους αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Δημοσίευση 29/10/2015 | 00:02

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

Την οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούνιο του 2017 ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile Internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017. Παράλληλα, θα τεθούν σε εφαρμογή σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

«Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό – οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί», δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία). «Χάρη στην παρούσα συμφωνία, η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων», προσέθεσε η εισηγήτρια.

Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις,
  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
  • τα 0,05 ευρώ ανά MB για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η «μόνιμη περιαγωγή», οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική «εύλογης χρήσης». Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload), που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα).

Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Η δασκάλα χαστούκισε τον 8χρονο αυτιστικό μαθητή, επειδή «την ενόχλησε ο θόρυβος»

Ελλάδα 13.02.2026
Η εκπαιδευτικός χαστούκισε τον μαθητή τρεις φορές, επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος που έκανε ενώ έπαιζε

Κρήτη: Συγκλονίζει η αδερφή του δασκάλου ‑ Ένιωσα ότι ο αδερφός μου είναι νεκρός`

Ελλάδα 13.02.2026
Η αιτία θανάτου του 28χρονου Θοδωρή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» την χώρα το Σαββατοκύριακο – Οι «κόκκινες» περιοχές

Καιρός 13.02.2026
Την Κυριακή θα κορυφωθεί το φαινόμενο ενώ οι λασποβροχές αναμένεται να χτυπήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας

Απόβαση αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα: Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα 13.02.2026
Οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στο κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με πολύωρη κινητοποίηση μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, με πρόθεση να αποχωρήσουν οργανωμένα το Σάββατο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ξέμεινε από προφυλακτικά το Ολυμπιακό Χωριό

Κόσμος 13.02.2026
Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Μάντσεστερ με αίμα και... δόντια στο πάτωμα, δείτε βίντεο

Κόσμος 13.02.2026
Έγινε αναγκαστική προσγείωση στο Βέλγιο και η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα

Σπάνιο ψάρι ξεβράστηκε σε παραλία της Σικελίας, δείτε φωτογραφίες

Κόσμος 13.02.2026
Το συγκεκριμένο είδος - Lophotus lacepede- ανήκει στα μεσοπελαγικά ψάρια και ζει σε βάθη από 200 έως 1.000 μέτρα

Παγκράτι: Ανδρας που οδηγούσε πατίνι έπεσε και έχασε την ζωή του

Ελλάδα 13.02.2026
Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ

Κορυδαλλός: Ανεβάζει και κατεβάζει ρολά στην εκκλησία ο ιερέας

Ελλάδα 13.02.2026
«Κρίναμε πως αυτή είναι η μόνη λύση»

Τσικνοπέμπτη: Απέραντος σκουπιδότοπος η Θεσσαλονίκη μετά τα γλέντια ‑ Μάζεψαν πάνω από 15 τόνους απορρίμματα

Ελλάδα 13.02.2026
Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο μετατράπηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τα υπαίθρια πάρτι που στήθηκαν στην πόλη για την Τσικνοπέμπτη.