E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

Την κατάργησή τους αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Δημοσίευση 29/10/2015 | 00:02

Τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

Την οριστική κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούνιο του 2017 ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile Internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017. Παράλληλα, θα τεθούν σε εφαρμογή σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

«Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό – οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί», δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία). «Χάρη στην παρούσα συμφωνία, η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων», προσέθεσε η εισηγήτρια.

Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις,
  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
  • τα 0,05 ευρώ ανά MB για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η «μόνιμη περιαγωγή», οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική «εύλογης χρήσης». Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload), που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα).

Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο με την κόρη βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και τον πλούσιο σύζυγό της που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η κόρη του σκηνοθέτη από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» έφυγε από τη ζωή μαζί με τον σύζυγό της

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εγκαινιάστηκε το καμαρίνι της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό της, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από ένα μόνιμο καμαρίνι αφιερωμένο στη ζωή και την

Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με το Tom Thailand 2026, οι toms της Ταϊλάνδης αποκτούν για πρώτη φορά πανεθνική προβολή, σε έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε γυναίκες με αρρενωπή ή ανδρόγυνη έκφραση, αλλά και σε τρανς άνδρες.

Πειραιάς: 77χρονος επιτέθηκε με τρίαινα σε δύο άτομα για μία θέση στάθμευσης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Επίθεση με τρίαινα σημειώθηκε στον Πειριά, με αφορμή μία θέση στάθμευσης.

Ιστορική στιγμή: Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα ολοκληρώθηκε έπειτα από 220 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του δυτικού αετώματος και την απομάκρυνση των ικριωμάτων, ο Παρθενώνας εμφανίζεται στην πληρέστερη μορφή του εδώ και δύο αιώνες.

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Η κίνηση που πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Πώς λειτουργεί το σχέδιο των επιτήδειων

Aπάτη‑μαμούθ σε βάρος 78χρονης στην Κηφισιά: «Μαϊμού» υπάλληλοι ΔΕΔΔΗΕ της άρπαξαν 100.000 ευρώ

Ελλάδα 18.06.2026
Οι δράστες επικοινώνησαν με την 78χρονη και, προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, κατάφεραν να την πείσουν να συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα και να τα τοποθετήσει σε σακούλα

Μυστήριο με συνεχόμενους σεισμούς στην Μεσοατλαντική Ράχη

Κόσμος 18.06.2026
Οι γεωλογικές δυναμικές της Μεσοατλαντικής Ράχης

Η εξαφάνιση της Σταυρούλας: Τα «σκοτεινά λεπτά» και το μυστήριο με το κινητό που έκλεισε

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ούτε ένα στοιχείο δεν έχει προκύψει για τον εντοπισμό της 45χρονης - Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μαζαράκης

Ελλάδα 18.06.2026
Αφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στο ραδιόφωνο.

Θεσσαλονίκη: 25χρονος έζησε εφιάλτη – Τον απήγαγαν με όπλο και του αφαίρεσαν 20.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Δύο αδέρφια, 20 και 16 ετών, έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τρεις ακόμη συνεργοί τους - ηλικίας 16, 16 και 18 ετών

Τήνος ‑ Mάχη με τη λειψυδρία: Πρόταση‑βόμβα για τις πισίνες

Ελλάδα 18.06.2026
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Τήνος και η Αλόννησος λόγω λειψυδρίας