E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στρατόπεδο που θα φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες στην Αθήνα ζητούν Μέρκελ‑Γιούνκερ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Δημοσίευση 25/10/2015 | 00:07

Στρατόπεδο που θα φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες στην Αθήνα ζητούν Μέρκελ‑Γιούνκερ

Μεταφορά των «hot spot» για τους πρόσφυγες από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φέρεται να επιδιώκει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκαλυπτικό - αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρημένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Έτσι μπαίνει στο τραπέζι η σκέψη να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αξίζει κάπου εδώ να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ζήτημα.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει βέβαια να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spot με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ''ξυπνούσε'' σε πολλούς Ελληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και τη μισητή τρόικα», αναφέρει το περιοδικό.

Η θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, είναι τμήμα των προτάσεων για άμεσα μέτρα με τα οποία προσέρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο για το προσφυγικό μεταξύ ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών που έχει συγκαλέσει για την Κυριακή.

Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων κατά την ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα αφορούν πρακτικά ερωτήματα. Πού μπορούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες; Πώς μπορούν και με ποιο πλάνο να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινο τρόπο; Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του χώρου Σένγκεν.

Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τέλος, ότι στην Ελλάδα ήδη γίνεται η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο μήπως απελαθούν ή σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα 14.04.2026
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Γνωστός πρωταθλητής της άρσης βαρών ένας από τους συλληφθέντες για το θάνατο της 19χρονης Μυρτούς στο Αργοστόλι

Ελλάδα 14.04.2026
Το βίντεο δείχνει δύο άντρες να μεταφέρουν την 19χρονη κοπέλα

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science 14.04.2026
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος 14.04.2026
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα 14.04.2026
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία 14.04.2026
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία 14.04.2026
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος 14.04.2026
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 14.04.2026
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος 14.04.2026
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο