E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στρατόπεδο που θα φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες στην Αθήνα ζητούν Μέρκελ‑Γιούνκερ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Δημοσίευση 25/10/2015 | 00:07

Στρατόπεδο που θα φιλοξενεί 50.000 πρόσφυγες στην Αθήνα ζητούν Μέρκελ‑Γιούνκερ

Μεταφορά των «hot spot» για τους πρόσφυγες από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φέρεται να επιδιώκει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκαλυπτικό - αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρημένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Έτσι μπαίνει στο τραπέζι η σκέψη να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αξίζει κάπου εδώ να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ζήτημα.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει βέβαια να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spot με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ''ξυπνούσε'' σε πολλούς Ελληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και τη μισητή τρόικα», αναφέρει το περιοδικό.

Η θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, είναι τμήμα των προτάσεων για άμεσα μέτρα με τα οποία προσέρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο για το προσφυγικό μεταξύ ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών που έχει συγκαλέσει για την Κυριακή.

Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων κατά την ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα αφορούν πρακτικά ερωτήματα. Πού μπορούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες; Πώς μπορούν και με ποιο πλάνο να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινο τρόπο; Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του χώρου Σένγκεν.

Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τέλος, ότι στην Ελλάδα ήδη γίνεται η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο μήπως απελαθούν ή σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουριά ‑ To ιστορικό καφενείο των Εξαρχείων γλίτωσε το λουκέτο την τελευταία στιγμή

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Η «Μουριά», με 111 χρόνια παρουσίας στη γειτονιά, δεν θα μετατραπεί σε φαρμακείο χάρη στις κινητοποιήσεις κατοίκων και φίλων του

Ο Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ: Στήριξη σε Ερντογάν, επίθεση στους Ευρωπαίους και παζάρι για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις σε φίλους» το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του - Οι δηλώσεις για άρση των κυρώσεων CAATSA, η δύσκολη εξίσωση με τους S-400 και η προειδοποίηση Νετανιάχου

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Πένθος στο ελληνικό θέατρο

Φοιτητική στέγη: Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα ακριβότερα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Τα μικρά ακίνητα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην Αττική, με τις τιμές ενοικίων να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές - ενώ μια νέα πρωτοβουλία προσφέρει δωρεάν στέγαση για έναν τυχερό φοιτητή.

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα σε 80 ιρανικούς στόχους, σειρήνες αεράμυνας σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η CENTCOM ανακοίνωσε πλήγματα σε αεράμυνα, πυραυλικά συστήματα και σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η Τεχεράνη απάντησε χτυπώντας δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του Κόλπου

Λούτσα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγος της Κινέζας μεταφράστριας που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Περίπου 1,5 μήνα αγνοείται η μεταφράστρια Γιου Τινγκ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Μαΐου στη Λούτσα. Η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε 20 μέρες αργότερα.

«Ήταν άριστος και ως άνθρωπος»: Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το Τμήμα Φιλολογίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ αποφάσισαν να του απονείμουν τιμητικά το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

Μητέρα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 11 ημέρες στα ερείπια της Βενεζουέλας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της θηλάζοντάς τα κάτω από τα συντρίμμια - Στους 3.685 οι νεκροί από τους σεισμούς

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία