E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηπιότερη ύφεση και προϋποθέσεις για ελάφρυνση μέτρων βλέπει η κυβέρνηση

Οι νέες εκτιμήσεις

Δημοσίευση 18/10/2015 | 13:08

Ηπιότερη ύφεση και προϋποθέσεις για ελάφρυνση μέτρων βλέπει η κυβέρνηση

Στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη σε σύγκριση με ό,τι αρχικώς προβλεπόταν «βλέπει» η κυβέρνηση.

Κάτι που, σύμφωνα με την ίδια άποψη, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, σημειώνεται. Όπως ειδικότερα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

Νεότερες εκτιμήσεις όμως, προβλέπουν ύφεση -0,9%, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρΆ ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0,5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκπτωση έως 4% προβλέπεται για έγκαιρη εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενώ επιστροφές και συμψηφισμοί πραγματοποιούνται πλέον αυτόματα μέσω myAADE, χωρίς αίτηση από τους φορολογούμενους

Ένταση στο Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων από οπλισμένα τουρκικά F‑16 ‑ Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Kαταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων πέντε πραγματοποιήθηκαν από τα F-16 και τέσσερις από τα ATR-72.

Θερινές εκπτώσεις: Πότε θα ξεκινήσουν και πόσο θα διαρκέσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, δηλαδή στις 13 Ιουλίου

Στιγμές αγωνίας στον Πύργο: Σκύλος επιτέθηκε σε 7χρονη μέσα σε αυλή σπιτιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παιχνίδι που μετατράπηκε σε εφιάλτη - Δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του τετράποδου

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στη φυλακή ο 41χρονος συζυγοκτόνος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένες γυναίκες που αποδοκίμασαν τον δράστη

Χαλκίδα: Γιατρός έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο νοσοκομείο – Είχε μόλις γυρίσει από αναρρωτική άδεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γιατρός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που υποβαλλόταν σε εξετάσεις

Ξηλώθηκε σπείρα που λεηλατούσε αιολικά πάρκα και υποσταθμούς σε Εύβοια και Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές συνέλαβαν έξι άτομα

Το Bitcoin σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σβήνει το ράλι του Τραμπ και υποχωρεί σε χαμηλά 20 μηνών μετά την κίνηση της Strategy

Έφοδος των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ σε πολεοδομίες της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Συλλήψεις για «εξυπηρετήσεις» και φακελάκια

Τουρκία: Ανδρας κράτησε όμηρο την 3χρονη κόρη του έπειτα από καβγά με την σύζυγό του

Κόσμος Χτες
Η 3χρονη διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις