E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή δεν τη στέλνω στο σχολείο»

H εισαγγελία αποφάσισε να της πάρει το παιδί

Δημοσίευση 16/10/2015 | 00:00

«Απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή δεν τη στέλνω στο σχολείο»

«Θέλουν να με χωρίσουν από το παιδί μου, επειδή αξιώνω μια πιο δημιουργική διαδικασία εκπαίδευσης, χωρίς εξαναγκασμούς και υποχρεωτικά μαθήματα. Επειδή θέλω να εκπαιδεύεται με κέφι και όχι στο πλαίσιο ενός αναξιόπιστου σχολικού συστήματος εκπαίδευσης. Θα είναι απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή και μόνο έχω επιλέξει έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης», λέει στο «Έθνος» η Χριστιάνα Σοφία.

Είναι τα λόγια μίας μητέρας που έχει επιλέξει την εκτός σχολείου εκπαίδευση για την 8χρονη κόρη της. Κι ενώ το δικαίωμα για διδασκαλία κατΆ οίκον (home schooling) είναι νόμιμο και ήδη θεσμοθετημένο σε κράτη-μέλη της ΕΕ, η Εισαγγελία Αθηνών δήλωσε ότι εκδίδει παραγγελία να... πάρουν το παιδί από τη φυσική του μητέρα, επειδή δεν το στέλνει στο σχολείο.

Εκπαιδευτικός η ίδια (αρχικά Αγγλικών και εν συνεχεία σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα), η Χριστιάνα Σοφία γνώρισε εκ των έσω το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η ίδια είναι μητέρα δύο ακόμα παιδιών, 29 και 23 χρόνων σήμερα, που έχουν περάσει όλες τις βαθμίδες του σχολείου – έχουν μάλιστα φοιτήσει και στο πανεπιστήμιο.

«Γνωρίζω από πρώτο χέρι το εκπαιδευτικό σύστημα, για πολλά χρόνια. Για μένα ήταν συνεχής, καθημερινή η προσπάθεια να διατηρηθεί το πνεύμα τους ελεύθερο, ανάλαφρη η ψυχοσύνθεσή τους και ανοιχτός ο νους τους. Όμως τα μεγάλα παιδιά μου πήγαν σε σχολεία της Κύπρου, όπου υπάρχει ανώτερο επίπεδο και καλύτερες συνθήκες σχολειοποίησης, χωρίς παραπαιδεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», εξηγεί στο «Έθνος».

«Όταν γεννήθηκε η μικρή μου, είχα προβληματισμό. Πού να πάει σχολείο; Πήγε στο νηπιαγωγείο, αλλά στην ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο, ήταν εντελώς ανώριμη. Τότε διαπίστωσα ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται στη σχολική μάθηση, γιατί σε αυτήν την ηλικία αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να παίξουν και να γνωρίσουν τον κόσμο».

Γι' αυτόν τον λόγο, για τη μικρή της κόρη επέλεξε να μην τη στείλει στο σχολείο, αλλά να αναλάβει προσωπικά την παιδεία της. «Στο εξωτερικό, αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Εδώ... με κοιτούν σαν να κατέβηκα από τον ¶ρη. Όταν κανείς γνωρίζει το παιδί, διαπιστώνει ότι είναι ένα ευτυχισμένο κοριτσάκι. Με πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία, ανεπτυγμένη σκέψη. Αλλά κι εγώ δεν την αναγκάζω, δεν της επιβάλλομαι. Ακολουθώ τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της. Γι' αυτό και όταν της λέω να κάνουμε μαθηματικά, πετάει από τη χαρά της. Το κυρίαρχο είναι το ότι με ενδιαφέρει η ψυχική ηρεμία του παιδιού», τονίζει η Χριστιάνα Σοφία.

Με τη βοήθεια, την επιμονή και την υπομονή της, η 8χρονη κόρη της έχει αγαπήσει την ιστορία και τη μυθολογία, λατρεύει τα μαθηματικά, είναι σε θέση να κάνει... ξενάγηση στα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, γράφει το δικό της παραμύθι, εξοικειώνεται με τους υπολογιστές και κοινωνικοποιείται μέσω του παιχνιδιού.

Με την υπόθεση ασχολείται η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες» μέσω της προέδρου της, δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα, που αμισθί έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της μητέρας, αλλά και τη διεκδίκηση θεσμοθέτησης του δικαιώματος στη μη τυπική - εξωσυστημική εκπαίδευση.

«Ζητήσαμε ανεπιτυχώς από την Εισαγγελία να αφήσει την υπόθεση να κριθεί δικαστικά, με όλες τις εγγυήσεις που μια τέτοια διαδικασία οφείλει να έχει στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ούτως ή άλλως, η διάταξη που επιτρέπει στην εισαγγελέα Ανηλίκων να αφαιρέσει επιμέλεια με διαταγή της αφορά σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού – και πάλι οφείλει να εισάγει την υπόθεση στο Δικαστήριο εντός 30 ημερών», δήλωσε στο «Έθνος» η πρόεδρος της ΜΚΟ «Πλειάδες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιαξ – Ολυμπιακός 1‑2: Θρυλική πρόκριση και φουλ για τους «16»

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Μεγάλη βραδιά για τους «ερυθρόλευκους»

Τι αλλάζει στα ενοίκια από την 1η Απριλίου: Δεν θα ισχύει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ για ποσά που προέρχονται από μισθώματα

Οικονομία Χτες
Τέλος οι συναλλαγές «στο χέρι» καθώς παύουν να αναγνωρίζονται οι πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος – Ποιες οι συστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Γαλλία: Ένοχος ο πρώην γερουσιαστής που νάρκωσε βουλεύτρια με MDMA

Κόσμος Χτες
Στόχος της πράξης του φέρεται πως ήταν να της επιτεθεί σeξουαλικά

Έκρηξη στη Βιολάντα: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες

Ελλάδα Χτες
Όταν η δικογραφία ολοκληρωθεί και φτάσει πλήρης στην εισαγγελική αρχή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και για το αν θα ασκηθούν επιπλέον διώξεις

Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Αρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Αρης, με επικεφαλής τους Ρέγες και Γκουγκουλιά, έδωσε το «παρών» στη Τούμπα, όπου και εναπόθεσε λουλούδια προς τιμήν των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στο δυστύχημα της Ρουμανίας.

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Γιάννης Μπουτέας ‑ Ποιο έργο του βλέπουμε καθημερινά στη στάση Κεραμεικός του Μετρό

Ελλάδα Χτες
Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τις νεκρές γυναίκες στη Μενεμένη ‑ Αναφορά για θανατηφόρο βιασμό της 46χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος κρατείται και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, σε εκτέλεση του οποίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί

Μάικ Τζέιμς: «Κατά τη γνώμη μου, είμαι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Euroleague»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αμερικανός σταρ της Μονακό μίλησε στο podcast «Euroinsiders» εκφράζοντας τη γνώμη του, όσον αφορά τον GOAT της ιστορία της Euroleague, απαντώντας τον εαυτό του

Ο Ιβάν Σαββίδης καλύπτει όλα τα έξοδα των αδικοχαμένων φιλάθλων του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου του Βορρά

Τραγωδία στη Μάλτα: Νεκρή 13χρονη που παρασύρθηκε από κύματα

Κόσμος Χτες
Τόσο ο πατέρας της, όσο και ο αδερφός της, παρασύρθηκαν επίσης, αλλά κατάφεραν να αναδυθούν και να κολυμπήσουν, φτάνοντας σε ασφαλές μέρος

Ήμασταν σαν αδέρφια, θυμάμαι τα πάντα, λέει τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ που βγήκε ζωντανός από το τροχαίο στη Ρουμανία

Ελλάδα Χτες
Τρεις από τους επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιμισοάρα ενώ την Πέμπτη αναμένεται να γίνει η διακομιδή τους στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος

Φορολοταρία Δεκεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Ένας από τους τυχερούς λαχνούς κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι κλιμακωτά