E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ερχεται χαράτσι στους οφειλέτες

Δημοσίευση 8/10/2015 | 16:31

Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Νέος πονοκέφαλος για όσους μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού έρχεται χαράτσι.

Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος είτε:

  • να χάσουν τη ρύθμιση,
  • να πληρώσουν επιπλέον επιτόκιο
  • να αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα στην εφορία.

Πρόκειται για 1.100.000 πολίτες που μπήκαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αλλαγές από την 1η Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές
Η πρώτη εγκύκλιος, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα ταμεία, εκδόθηκε ήδη από το ΙΚΑ και οι επιπτώσεις της θα φανούν στη δόση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες με καταληκτική ημερομηνία ως τις 30 Νοεμβρίου. Το επιτόκιο πλέον διαμορφώνεται στο 5,05% και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα, κάτω από 10.000 ευρώ/χρόνο και οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ.

Τι θα πρέπει να κάνουν για να εξαιρεθούν
Για να πετύχουν να εξαιρεθούν από το επιτόκιο όσοι έχουν χρέη ως 5.000 έχουν μόλις επτά μέρες στη διάθεσή τους.
Συγκεκριμένα θα πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει) δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Μειώσεις δόσεων αυτεπάγγελτα
Την ίδια ώρα ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οφειλέτη τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.
Πρακτικά και για την τσέπη των φορολογούμενων αυτό σημαίνει ότι με μια μείωση στις δόσεις, μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης κάθε μήνα.

Π.χ. αν δηλαδή κάποιος πέσει από τις 100 δόσεις στις 50 τότε θα πρέπει να υπολογίσει το διπλάσιο ποσό με επιπλέον επιτόκιο 5,05%. Το ΙΚΑ εξέδωσε ήδη την πρώτη εγκύκλιο, που θα αποτελέσει πιλότο για όλα τα Ταμεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Ναύπακτο: Συνελήφθησαν μαθητές 17 και 18 ετών για διακίνηση κοκαΐνης

Ελλάδα 06.11.2025
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταραχή στην τοπική κοινωνία

Σοβάδες έπεσαν σε σχολείο στο Πόρτο Ράφτη την ώρα του μαθήματος – Τραυματίστηκαν δύο παιδιά

Ελλάδα 06.11.2025
Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το γεγονός «μεμονωμένο και μη προβλέψιμο»Σοβάδες έπεσαν σε σχολείο στο Πόρτο Ράφτη την ώρα του μαθήματος – Τραυματίστηκαν δύο παιδιά

Σχέδιο αποπυρηνικοποίησης ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας αποκάλυψε ο Τραμπ

Κόσμος 06.11.2025
«Έχουμε τον πιο δυνατό στρατό, δεν θέλουμε όμως να μπλέξουμε σε πόλεμο»

Πάτρα: Επίθεση σε ντελιβερά από ομάδα νεαρών Ρομά

Ελλάδα 06.11.2025
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο σημείο σε χρόνο ρεκόρ

Το μυστήριο της πράσινης μούμιας της Ιταλίας λύθηκε ‑ Το 12χρονο αγόρι σε φέρετρο 300 ετών

Κόσμος Χτες
Μετά από σχεδόν 40 χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε νέα μελέτη ότι γνωρίζουν το μυστικό της πράσινης μούμιας

Πόρτο Ράφτη: Σοβάδες έπεσαν στα κεφάλια μαθητών ‑ Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι

Ελλάδα Χτες
Ξαφνικά αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι σοβά του ταβανιού σχολικής αίθουσας

Αλμυρος: Θύμα απάτης 59χρονη ‑ Της άρπαξαν 24.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Οι κατηγορούμενοι έχουν καταγωγή από τα Χανιά, το Πέραμα, τον Πειραιά και από την Αθήνα

Ιαπωνία: Παίρνει θέση ο στρατός στην μάχη με τις... αρκούδες ‑ Περισσότερες από 100 επιθέσεις

Κόσμος Χτες
Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 επιθέσεις από αρκούδες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αριθμό ρεκόρ 12 ανθρώπων σε όλη την Ιαπωνία από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.