E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απόφαση που μπορεί να αλλάξει το Facebook

Τι συμβαίνει με την αποστολή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 7/10/2015 | 00:09

Η απόφαση που μπορεί να αλλάξει το Facebook

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA, ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του δικτύου ηλεκτρονικής κατασκοπείας των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, ευχαρίστησε σήμερα την Ευρώπη για την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ακύρωσε το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ.

«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρριψε έναν νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά (για λόγους κατασκοπείας). Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα», σχολίασε στο Twitter ο Σνόουντεν.

«Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη», έγραψε ο προγραμματιστής, που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν συνεχάρη επίσης τον Μαξ Σρεμς, τον νεαρό Αυστριακό δικηγόρο που είχε προσφύγει εναντίον του Facebook, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές του «έκανε τον κόσμο καλύτερο».

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο χαρακτήρισε άκυρο το πλαίσιο που ισχύει εδώ και 15 χρόνια για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, για εμπορικούς σκοπούς, στις ΗΠΑ, το αποκαλούμενο Safe Harbour («Ασφαλές Λιμάνι»). Το Facebook και άλλοι κολοσσοί του διαδικτύου μπορεί να υποχρεωθούν να σταματήσουν την αποστολή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ.

Τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε την αναγνώριση ενός προσώπου με άμεσο τρόπο (όνομα, επώνυμο, φωτογραφία ή ακόμη και αποτυπώματα) ή με έμμεσο (αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή αριθμός πελάτη).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Σμαραγδής: Τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του, «Καποδίστριας»

Ελλάδα 05.12.2025
Στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, «Καποδίστριας»

Κακοκαιρία Byron: Αυτοκίνητα επέπλεαν σε δρόμους στον Αλιμο, απίστευτο βίντεο

Ελλάδα 05.12.2025
Bίντεο που αναρτήθηκαν στα social media ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων

Κακοκαιρία Byron: Έγκυος εγκλωβίστηκε σε πλημμυρισμένο σπίτι στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 05.12.2025
Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο από το νερό

Kακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Καιρός 05.12.2025
Διαδοχικά κύματα ισχυρών καταιγίδων εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα

Ξανά στο προσκήνιο ο θάνατος της «Ανθρώπινης Barbie»: Η οικογένεια μιλά για δολοφονία μετά την ιατροδικαστική εξέταση

Κόσμος 05.12.2025
Οι γονείς της influencer από το Βραζιλία και το Γραφείο του Εισαγγελέα υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Ανεστάλη η απεργία των ταξί λόγω της κακοκαιρίας Byron ‑ Κανονικά στους δρόμους

Ελλάδα 05.12.2025
Αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις το ΣΑΤΑ, τι λέει σε ανακοίνωσή του

Μαρουσάκης: Πού στρέφεται τώρα η κακοκαιρία Byron

Καιρός 05.12.2025
Δύσκολη μέρα με καταιγίδες και κίνδυνο για νέες πλημμύρες

Διαγραφές φοιτητών: Απεργία‑αποχή κήρυξαν οι υπάλληλοι των ΑΕΙ ‑ «Δεν είναι η δουλειά μας να διαγράφουμε τα παιδιά»

Ελλάδα 05.12.2025
Σοβαρή αναστάτωση έρχεται στα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της διαγραφής φοιτητών

Συγκλονίζει ο επιβάτης που έσωσε 25 ζωές στο τροχαίο με το λεωφορείο

Ελλάδα 05.12.2025
Και ο πατέρας του οδηγού είχε πεθάνει πάνω στο τιμόνι

Βραβευμένη καθηγήτρια Καλλιτεχνικών έκανε σeξ με μαθητή της στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου

Κόσμος 05.12.2025
Σύμφωνα με τη δικογραφία η εκπαιδευτικός έκανε «πολλές φορές» σeξ με τον μαθητή στο πίσω κάθισμα του τζιπ της

Γολγοθάς για 400 επιβάτες το ταξίδι με το Intercity: Ακίνητο το τρένο για 3 ώρες λόγω βλάβης

Ελλάδα 05.12.2025
Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι διερευνά τα αίτια της βλάβης