E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακάλυψαν κρυμμένο μνημείο στο Στόουνχεντζ, πιο μεγάλο από το γνωστό

Λίθοι ύψους έως 4,5 μ. αλλάζουν τα δεδομένα του τοπίου

Δημοσίευση 9/9/2015 | 00:00

Ανακάλυψαν κρυμμένο μνημείο στο Στόουνχεντζ, πιο μεγάλο από το γνωστό

Απομεινάρια ενός μεγάλου προϊστορικού μνημείου που ήταν θαμμένο κοντά στο διάσημο μνημείο του Στόουνχεντζ ανακάλυψαν οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους γεωφυσικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, ήρθαν στο φως στην τοποθεσία Durrington Walls, που απέχει λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ, 90 πλαγιασμένοι λίθοι, οι οποίοι ήταν θαμμένοι σε βάθος περίπου ενός μέτρου. Οι μεγαλύτεροι λίθοι έχουν ύψος έως και 4,5 μέτρα, ενώ το μνημείο εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 4.500 ετών, γεγονός που το καθιστά σύγχρονο ή παλαιότερο του Στόουνχεντζ.      

Ο αρχαιολόγος Wolfgang Neubauer, επικεφαλής της ομάδας, χαρακτήρισε στο BBC την ανακάλυψη καταπληκτική και είπε ότι το μνημείο ενδέχεται να αποτελούνταν από έως και 200 μεγάλιθους. Το νέο μνημείο χαρακτηρίζεται και Σούπερ Στόουνχεντζ, καθώς είναι μεγαλύτερο από το γνωστό μνημείο. Σημείωσε επίσης, ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει τα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνευόταν ως τώρα η ιστορία της τοποθεσίας.  

Το Στόουνχεντζ (που σημαίνει «όρθιες πέτρες» στα παλιά αγγλικά) είναι ένα από τα σημαντικότερα μεγαλιθικά μνημεία του κόσμου. Υπολογίζεται ότι ανεγέρθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 3.000-2.300 π.Χ., όμως ακόμη δεν έχει λυθεί το μυστήριο του πώς μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι μεγάλιθοι, καθώς και το πώς ευθυγραμμίστηκαν με την κίνηση του ήλιου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χτύπα μια πόρτα και πες πεθαίνει»: Λυγίζει και ξεσπά η αδελφή της Μυρτούς που έχασε τη ζωή της στο Αργοστόλι

Ελλάδα 16.04.2026
«Οι φταίχτες να πληρώσουν», λέει η αδελφή της 19χρονης - Δείτε το βίντεο

Ο Πάπας επιτίθεται στους «τυράννους» που ξοδεύουν δισεκατομμύρια για πολέμους

Κόσμος 16.04.2026
Η απάντηση του Πάπα μετά τη νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ

Κυψέλη: Ούτε τσιμέντο, ούτε αθηναϊκός σχιστόλιθος – Τι ήταν τελικά το υλικό που πλημμύρισε τους δρόμους

Ελλάδα 16.04.2026
Λόγω της διαρροής του υλικού στο οδόστρωμα, η κυκλοφορία διεκόπη

Κρήτη: Νεκρός άνδρας σε σπηλιά στα Φαλάσαρνα ‑ Εντοπίστηκε χωρίς ρούχα

Ελλάδα 16.04.2026
Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε στην παραλία Φαλάσαρνα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τραγωδία στον Ισημερινό: Πάνω από 10 νεκροί μετά την πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

Κόσμος 16.04.2026
Το δυστύχημα στον Ισημερινό έγινε κοντά στη Μογιετούρο, στην επαρχία Ασουάι των Ανδεων. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 20.

«Βόμβα» για τα καύσιμα των αεροσκαφών: «Η Ευρώπη ίσως έχει αποθέματα για μόλις 6 εβδομάδες»

Κόσμος 16.04.2026
«Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα πτήσεις να ακυρώνονται» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Νέο ραντεβού ΗΠΑ ‑ Ιράν: «Αυξάνονται οι ελπίδες για το τέλος του πολέμου» λέει το Reuters

Κόσμος 16.04.2026
Οι εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή και οι συζητήσεις για ειρήνη στον Λίβανο - «Είμαστε αισιόδοξοι» αναφέρουν οι ΗΠΑ

Γεωργιάδης: «Έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, η Μυρτώ είχε φτάσει στο νοσοκομείο με τις τελευταίες της ανάσες»

Ελλάδα 16.04.2026
«Για την υπόθεση της ατυχούς Μυρτούς από την Κεφαλλονιά και τις καταγγελίες περί ελλείψεως ιατρών από τα ΤΕΠ, μίλησε προς ολίγου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ»

Ο Μαμντάνι ξεκινά να υλοποιεί τα σχέδιά του για φορολόγηση των πλουσίων

Κόσμος 16.04.2026
Τι προβλέπει ο φόρος «pied-à-terre» για πολυτελείς κατοικίες εκατομμυριούχων στη Νέα Υόρκη

Πτολεμαΐδα: Νεκρή εκπαιδευτικός σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής

Ελλάδα 16.04.2026
Φέρεται να βρέθηκε σημείωμα στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρή