E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στοιχεία‑σοκ για την κλοπή ΦΠΑ

Τι έκαναν άλλες χώρες για να λύσουν το πρόβλημα

Δημοσίευση 4/9/2015 | 13:56

Στοιχεία‑σοκ για την κλοπή ΦΠΑ

Τα 4 από τα 10 ευρώ, που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, γεμίζουν τις τσέπες των επιτήδειων, οι οποίοι εξακολουθούν να κλέβουν το ΦΠΑ, που πρέπει να πληρώνουν ακόμα και τα πιο ασθενή στρώματα των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, όπως τα επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, με φόντο τις νέες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ που ψηφίστηκαν και την αδυναμία ή απροθυμία των αρμόδιων Αρχών, να βρουν τα κατάλληλα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν την προκλητική φοροδιαφυγή. Ουδείς ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλύψει την... Αμερική, αφού αρκεί να υιοθετήσει και να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τις πρακτικές που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, δηλαδή πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ακόμα κι εδώ, όμως, η Ελλάδα είναι ουραγός. Παρά την αύξηση που έχει σημειωθεί από το 2001, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει πολύ χαμηλές θέσεις στις σχετικές κατατάξεις. Με βάση την αξία συναλλαγών ανά κάτοικο το 2013, η Ελλάδα βρισκόταν υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία, ενώ σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στην κατάταξη, με περίπου 20 συναλλαγές όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τις 200 συναλλαγές ανά κάτοικο!

Τι έκαναν οι άλλες χώρες

Τι έκαναν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη ακόμα και η Ν. Κορέα, που αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα φοροδιαφυγής; Το αυτονόητο. Έχουν θεσπίσει κίνητρα ή/και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αξία συναλλαγών όταν μια συναλλαγή πραγματοποιείται με πλαστικό χρήμα, εκπτώσεις στους φόρους εισοδήματος όταν τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, επιτυγχάνουν στόχους για ποσοστό διείσδυσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους και λοταρίες για συναλλαγές με τέτοια μέσα. Τα κίνητρα συνοδεύονται συχνά και με διοικητικά μέτρα, όπως υποχρέωση αποδοχής πλαστικού χρήματος και απαγόρευση της χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας. Η θέσπιση μιας σειράς μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση στη Νότια Κορέα οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου των καρτών πληρωμής σε πάνω από 65% της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2010, από 14,7% το 1999. Την αντίστοιχη περίοδο, οι συνολικές εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος στη χώρα αυξάνονταν κατά 13,6% ετησίως, ξεπερνώντας σημαντικά τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (6,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2009).

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Επί του παρόντος υπάρχει μόνο η δήλωση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι υπάρχει σκέψη για σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, η προετοιμασία βρίσκεται στο... μηδέν και είναι λίαν αμφίβολο αν η κυβέρνηση που θα προκύψει- αν προκύψει- μπορεί να προλάβει να εφαρμόσει το μέτρο από τον Ιανουάριο. Σημειωτέον ότι διανύουμε το Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το αν οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν φέτος συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων, προκειμένου να έχουν την επόμενη χρονιά το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ! Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι στους ελέγχους- που ξεκίνησαν με καθυστέρηση- το 93% των παραβάσεων αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»

Μυτιλήνη: Έξι χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που πυροβόλησε αδέσποτο γατάκι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Σε βάρος του εκτός από την καταδικαστική απόφαση έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παράξενη υπόθεση στην Ισπανία: 71χρονη ηθοποιός αποκτά παιδί με το σπέρμα του νεκρού γιου της

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ισπανίδα ηθοποιός εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αποβιώσαντος γιου της και με τη βοήθεια του κατεψυγμένου σπέρματός του, μέσω παρένθετης μητέρας, απέκτησε την κόρη... του υιού της.

Τουρκία – Πυρά της αντιπολίτευσης σε Ερντογάν για την «Γαλάζια Πατρίδα»: «Η Ελλάδα εργάζεται όλο το 24ωρο»

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για διπλωματική αποτυχία

Διακόπηκαν για μία ώρα τα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή του Κιάτου λόγω φωτιάς στη Νέα Ζωή

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Δρομολογήθηκαν λεωφορεία της Hellenic Train προκειμένου να αναλάβουν τη μεταφορά των επιβατών στον τελικό προορισμό τους

Πρώτο ύποπτο κρούσμα χανταϊού εκτός του MV Hondius: Εντοπίστηκε σε Γάλλο που ήταν στην ίδια πτήση με επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Είναι το πρώτο άτομο που προσβλήθηκε από την ασθένεια και δεν επέβαινε στο πλοίο

H Ryanair φεύγει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Εκφράζει έντονη διαφωνία στην αύξηση των τελών αεροδρομίου

Τραγωδία στην Αίγινα με νεκρό μωρό 1,5 έτους

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι Αρχές να διερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας

«Λευκά να βάλετε, όχι μαύρα»: Αύριο, Πέμπτη η κηδεία του 21χρονου Νικήτα που δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Όχι μαύρα για τον άγγελό μας» - Στο πένθος όλο το χωριό Χώνος Μυλοποτάμου