E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Θέλω μόνο να θάψω τα παιδιά μου και να κάτσω δίπλα τους μέχρι να πεθάνω»

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την τραγωδία στην Αλικαρνασσό

Δημοσίευση 4/9/2015 | 10:47

«Θέλω μόνο να θάψω τα παιδιά μου και να κάτσω δίπλα τους μέχρι να πεθάνω»

Στο Βανκούβερ, που ήταν ο τελικός προορισμός των δύο μικρών αγοριών που χάθηκαν τόσο πρόωρα και άδικα στα νερά της Μεσογείου, επιχειρώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Κω, η θεία τους, Tima Kurdi, έδωσε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την ιστορία της οικογένειας του αδελφού της, οδηγώντας στην τραγωδία που στέρησε τη ζωή από τα δύο αγοράκια και τη μητέρα τους και καταδίκασε σε εφ' όρου ζωής οδύνη τον πατέρα τους.

Tima Kurdi cries while speaking to the media outside her home in Coquitlam, B.C.

Η αδελφή του τραγικού πατέρα, Abdullah Kurdi, ζει κι εργάζεται στον Καναδά και εκεί είχε στόχο να φτάσει η αδικοχαμένη οικογένεια.

Όπως εξήγησε, ο αδελφός της, η γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους κατέληξαν στη λύση των λαθροδιακινητών, μόνο αφότου η προσπάθειά τους να φτάσουν στον Καναδά απορρίφθηκε από τις Αρχές της χώρας.

Tima Kurdi cries while speaking to the news media outside her home in Coquitlam, B.C.

Αποκάλυψε, επίσης, πως η 27χρονη μητέρα δεν ήταν υπέρ αυτής της λύσης, καθώς δεν ήξερε κολύμπι.

«Δεν ξέρω κολύμπι, φοβάμαι το νερό. Αν κάτι γίνει; Δεν θέλω να πάω», της είχε πει στο τηλέφωνο μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν το μοιραίο ταξίδι.

kurdi13

«Φαντάζομαι πως τελικά το αποφάσισαν όλοι μαζί», πρόσθεσε η Tima. παρακαλώντας τον αδελφό της να μην επιστρέψει στο εμπόλεμο Κομπάνι της Συρίας για να θάψει τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Aylan Kurdi and his brother Galip pose in an undated photo provided by the Kurdi family

«Φοβάμαι πραγματικά πάρα πολύ, ανησυχώ γι' αυτόν, του είπα να μην γυρίσει στο Κομπάνι», είπε, «αλλά εκείνος αρνήθηκε. Ανησυχώ πολύ για την ασφάλειά του, ειδικά μετά από ό,τι έγινε. Θέλω να είναι πια ασφαλής».

Tima Kurdi cries while speaking to the media outside her home in Coquitlam, B.C.

Η Kurdi περιέγραψε και τον σπαρακτικό διάλογο με τον αδελφό της χθες το πρωί. «Μου είπε: "Η Τουρκία δεν είναι η χώρα μας. Γεννήθηκαν στο Κομπάνι και εκεί θέλω να πάω"». Θέλει να μείνει δίπλα στους τάφους τους, να τους δώσει τροφή και νερό. Θέλει να δώσει στον Ghalib μια μπανάνα, το αγαπημένο του φαγητό. Μου είπε: "Για ποιον θα την αγοράσω τώρα; Αλλά και πάλι θα προσπαθήσω να την αγοράσω"».

Μιλώντας νωρίτερα στο CNN, ο Abdullah είχε πει: «Δεν θέλω τίποτα άλλο από αυτόν τον κόσμο. Θέλω μόνο να θάψω τα παιδιά μου και να κάτσω δίπλα τους μέχρι να πεθάνω».

Abdullah Kurdi, father of three-year-old Aylan Kurdi, waits in front of a morgue in Mugla, Turkey

Όπως είπε η γυναίκα, ο αδελφός της είναι ικανοποιημένος που οι τραγικές φωτογραφίες του νεκρού γιου του ευαισθητοποιούν περισσότερους ανθρώπους για την κατάσταση των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία.

«Θλίβομαι που χρειάστηκε αυτή η τραγωδία για να κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει», είπε η Tima. «Ο Abdullah μου είπε: "Έπρεπε να είναι τα παιδιά και η γυναίκα μου που θα αφυπνίσουν τον κόσμο. Αν ήταν γραμμένο να γίνει έτσι, έτσι έπρεπε να γίνει"».

Abdullah Kurdi, father of three-year old Aylan Kurdi, is comforted by an unidentified man as he leaves a morgue in Mugla

Η γυναίκα εξήγησε επίσης, πως εκείνη είχε στείλει στον αδελφό της τα χρήματα για να ξεκινήσει με την οικογένειά του το ταξίδι προς τον Καναδά. «Του είπα "Συγγνώμη, δεν έπρεπε να σου τα είχα στείλει ποτέ". Μου απάντησε να μην κατηγορώ τον εαυτό μου, "Το έκανες επειδή μας είπες πως ο Καναδάς δεν θα μας δεχόταν αλλιώς, θα ήταν πολύ δύσκολο"».

Οι καναδικές αρχές μετανάστευσης είχαν απορρίψει την αίτηση της οικογένειας Kurdi, επειδή δεν είχαν βίζα για να βγουν από την Τουρκία.

A close up shows Aylan Kurdi in an undated Kurdi family photograph placed outside the home of their aunt Tima Kurdi in Coquitlam, British Columbia

Η Tima είπε επίσης, πως η κυβέρνηση αντιδρούσε επειδή δεν είχαν το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Chris Alexander, ανέστειλε χθες την προεκλογική του καμπάνια, για να ταξιδέψει στην Οτάβα και να διαπιστώσει γιατί η καναδική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της οικογένειας.

kurdi14

Aylan Kurdi is seen in an undated photo provided by the Kurdi family

Σπαρακτική είναι και η αφήγηση της Tima σχετικά με όσα της είπε ο αδελφός της για το ταξίδι. «Μου είπε πως το νερό ήταν τόσο ήρεμο και πεντακάθαρο, και έτσι ήξερε πως ήταν ασφαλές να περάσουν απέναντι. Ο Aylan ήταν πολύ χαρούμενος, ανυπομονούσε για το ταξίδι και του είπε: "Θα είναι διασκεδαστικό". Ο Aylan ρώτησε: "Πού πάμε;", και του είπε: "Στην Ευρώπη"».

A close up shows Aylan Kurdi and his brother Galip in an undated Kurdi family photograph placed outside the home of their aunt Tima Kurdi in Coquitlam, British Columbia

«Μου περιέγραψε πως είκοσι λεπτά μετά, ένα μεγάλο κύμα μπήκε μέσα στη βάρκα. Εκείνος θύμωσε με τους διακινητές, αλλά εκείνοι του είπαν: "Μη σε νοιάζει, το έχουμε κάνει αυτό πολλές φορές και είναι πολύ ασφαλές". Όταν ένα μεγαλύτερο κύμα αναποδογύρισε τη βάρκα, ο Abdullah άρπαξε τα παιδιά του και προσπάθησε με όλη τη δύναμή του να τα κρατήσει έξω από το νερό. Τους φώναζε: "Αναπνεύστε, αναπνεύστε! Δεν θέλω να πεθάνετε!"».

«Στο αριστερό του χέρι είχε τον Ghalib και όταν είδε πως ήταν νεκρός, μου είπε: "Έπρεπε να τον αφήσω". Τότε κοίταξε τον Aylan και είδε τα μάτια του ματωμένα. Του τα έκλεισε και του είπε "Ξεκουράσου, γιε μου"».

Abdullah Kurdi, father of three-year-old Aylan Kurdi, cries as he leaves a morgue in Mugla

«Είδε τη γυναίκα του να επιπλέει στο νερό και δεν μπορούσε να την αναγνωρίσει. Αργότερα, μου είπε: "Τώρα όλος ο κόσμος παρακολουθεί την ιστορία μου. Πού ήταν όλος ο κόσμος όταν τα παιδιά μου πεινούσαν; Όταν δεν είχα δουλειά;"».

Συνολικά 12 άνθρωποι πνίγηκαν όταν βυθίστηκαν οι δύο βάρκες στη θάλασσα, που ξέβρασε τα σώματα των παιδιών στην τουρκική ακτή.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως από τους 12 οι 8 ήταν παιδιά, ενώ τέσσερις συνελήφθησαν την Πέμπτη, θεωρούμενοι ως μεσάζοντες στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο με τον θάνατο αντιπροσώπου σερβικής εταιρείας όπλων στη Μόσχα

Κόσμος 16.12.2025
Τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσίευσε η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας με τις σερβικές εταιρείες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυρομαχικά

Ανατροπή στη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Delarosa στο Λος Αντζελες

Κόσμος 16.12.2025
Παιδικοί φίλοι πίσω από την παγίδα θανάτου

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα 16.12.2025
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!

Ελλάδα 16.12.2025
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Έσπασε τζαμαρίες σούπερ μάρκετ και βγήκε στο δρόμο ημίγυμνος, συνελήφθη άνδρας στο Ηράκλειο

Ελλάδα 16.12.2025
Ο αλλοδαπός φέρεται να χειροδίκησε σε δικαστικό επιμελητή και στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή

Μιχάλης Κατρίνης: Δίωξη για 3 πλημμελήματα στον 16χρονο γιο του που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα

Ελλάδα 16.12.2025
«Ο νόμος ισχύει για όλους» έγραψε νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης

Jet Oil: Παγώνει τους λογαριασμούς της ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης μετά το προσωρινό λουκέτο

Ελλάδα 16.12.2025
Ενεργοποιήθηκαν οι περιορισμοί που προβλέπονται από ευρωπαϊκή οδηγία σε εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αποφασίστηκε το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι ‑ Απολογούνται οι πρώτοι επτά στον Ευρωπαίο ανακριτή

Ελλάδα 16.12.2025
Οι δύο κατηγορούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι φέρονται να ισχυρίστηκαν πως έλαβαν επιδοτήσεις, για τις οποίες όμως δε γνώριζαν ότι έχουν δοθεί παρατύπως

Πέθανε ο Τζο Ίλι, τραγουδιστής θρύλος της κάντρι‑ροκ μουσικής

Κόσμος 16.12.2025
Ο ίδιος έκανε περιοδεία με τους Rolling Stones, τους Clash, τους Pretenders, τους Kinks, με τους Tom Petty and the Heartbreakers 17 φορές και με τις Στίβι Νικς και Λίντα Ρόντσταντ

Κυψέλη: Αποκαλύψεις για το παρελθόν της 16χρονης που μαχαίρωσε 14χρονη

Ελλάδα 16.12.2025
Η 16χρονη έχει εμπλακεί σε ακόμη μερικές υποθέσεις, σε Γκύζη και Αγιο Παντελεήμονα

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα που μας πλήγωσε

Πολιτική 16.12.2025
Διακομματική επιτροπή για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα