E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος αρχαιολόγων‑Ψινάκη για τις «ανορyασμικές»: Σεξιστική αθλιότητα και χυδαιολογία

Απάντηση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Δημοσίευση 31/8/2015 | 16:38

Πόλεμος αρχαιολόγων‑Ψινάκη για τις «ανορyασμικές»: Σεξιστική αθλιότητα και χυδαιολογία

Λίγες μέρες έπειτα από τις θανατηφόρες ατάκες του Ηλία Ψινάκη, με αποδέκτη «τις ξινές, οπισθοδρομικές και ανορyασμικές, που δεν μας άφησαν να κάνουμε στον χώρο που έπρεπε» τη συναυλία με την υπουργό Τουρισμού, ¶λκηστη Πρωτοψάλτη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) απαντά στον δήμαρχο Μαραθώνα, εξαπολύοντας πυρά τόσο στον ίδιο, όσο και στην υπηρεσιακή υπουργό, που άκουσε το παραλήρημά του χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ΣΕΑ εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για το «σεξιστικό παραλήρημα» του κ. Ψινάκη, ο οποίος, λίγο πριν πιάσει τα μικρόφωνα η κυρία Πρωτοψάλτη, εμφανίστηκε εξοργισμένος για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε το σχετικό αίτημά του η συναυλία να γίνει στον αρχαίο Τύμβο του Μαραθώνα.

«Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στον δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Αυτό που πουλάει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός από όλα αυτά που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα γι' αυτό κι είμαστε σε αυτό το χάλι. Ευτυχώς, ο Μαραθώνας έχει πάρα πολλά αρχαία, με σήμα κατατεθέν τον Τύμβο, που ήταν να κάνουμε αυτήν τη συναυλία. Δυστυχώς, αυτό δεν μας επέτρεψε να το κάνουμε το ΚΑΣ, το συμβούλιο των αρχαιολόγων», ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Ψινάκη σχετικά με τη μη έγκριση του σχετικού του αιτήματος.

«Η αλήθεια είναι, ότι εκεί δεν είναι όλοι τους άχρηστοι. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ σπουδαίοι και με μόρφωση και με αξία», σημείωσε, ακόμη, ο δήμαρχος Μαραθώνα, συνεχίζοντας απτόητος τον λόγο του και στολίζοντας όλους όσους έκρινε πως δεν γινόταν να ξεφύγουν από τα πυρά του, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Το πρόβλημα είναι μερικοί κομπλεξικοί μαζί με τις διάνοιες και μερικές αγ..., που εμποδίζουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της Ελλάδος γενικότερα. Γι' αυτές που είπαμε θα τους πετάξουμε τον Σπαλιάρα, να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε»!

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΣΕΑ

«Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το "ατόπημά" τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της.

Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν μυστικό όπλο στη Βενεζουέλα; ‑ Καταγγελίες για αιμορραγικά συμπτώματα

Κόσμος 12.01.2026
Ερωτηματικά από την ανάρτηση της Καρολάιν Λέβιτ

Αποζημίωση περίπου 150.000 ευρώ στον πατέρα της δoλoφovημένης Δώρας Ζέμπερη από τον Δήμο Αθηναίων

Ελλάδα 12.01.2026
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Απόστολος Λύτρας

Mattel: Βγάζει στην αγορά μία Barbie με αυτισμό – Πώς την σχεδίασε

Κόσμος 12.01.2026
Στόχος είναι να προωθήσει την αποδοχή της διαφορετικότητας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναβολή στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ελλάδα 12.01.2026
Για την υπόθεση η κατηγορούμενη έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη

Τραγωδία με νοεγέννητο βρέφος: Δεν τα κατάφερε μετά από αεροδιακομιδή από τη Ρόδο στο Ηράκλειο

Ελλάδα 12.01.2026
Το νεογέννητο έχασε τη μάχη για τη ζωή παρά τις προσπάθειες των γιατρών, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένειά του

Θρίλερ στην Πάτρα με την εξαφάνιση της Λόρας ‑ Μαρτυρίες για ηλικιωμένο άνδρα που είχε ραντεβού

Ελλάδα 12.01.2026
Η 16χρονη Λόρα ζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Πάτρα, μετά τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς της από τη Γερμανία

Καιρός: Θεαματική άνοδος της θερμοκρασίες μέσα σε 48ώρες ‑ Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Καιρός 12.01.2026
Δεν κράτησε για πολύ η πολική εισβολή στη χώρα

Το Ιράν στις φλόγες: Εκατόμβες νεκρών από τις διαδηλώσεις ‑ Αποφασισμένοι για μακελειό οι μουλάδες

Κόσμος 12.01.2026
Με σημαίες με το λιοντάρι ανάμεσα στην πράσινη και την κόκκινη ρίγα, οι διαδηλωτές είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα στην πολύπαθη χώρα

Ρουμπίνα Αμινιάν: Ποια είναι η 23χρονη φοιτήτρια που πυροβόλησαν στο κεφάλι οι δυνάμεις καταστολής του Ιράν

Κόσμος 12.01.2026
«Είδα εκατοντάδες πτώματα με τα ίδια μου τα μάτια», δήλωσε η μητέρα της 2