E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος αρχαιολόγων‑Ψινάκη για τις «ανορyασμικές»: Σεξιστική αθλιότητα και χυδαιολογία

Απάντηση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Δημοσίευση 31/8/2015 | 16:38

Πόλεμος αρχαιολόγων‑Ψινάκη για τις «ανορyασμικές»: Σεξιστική αθλιότητα και χυδαιολογία

Λίγες μέρες έπειτα από τις θανατηφόρες ατάκες του Ηλία Ψινάκη, με αποδέκτη «τις ξινές, οπισθοδρομικές και ανορyασμικές, που δεν μας άφησαν να κάνουμε στον χώρο που έπρεπε» τη συναυλία με την υπουργό Τουρισμού, ¶λκηστη Πρωτοψάλτη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) απαντά στον δήμαρχο Μαραθώνα, εξαπολύοντας πυρά τόσο στον ίδιο, όσο και στην υπηρεσιακή υπουργό, που άκουσε το παραλήρημά του χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ΣΕΑ εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για το «σεξιστικό παραλήρημα» του κ. Ψινάκη, ο οποίος, λίγο πριν πιάσει τα μικρόφωνα η κυρία Πρωτοψάλτη, εμφανίστηκε εξοργισμένος για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε το σχετικό αίτημά του η συναυλία να γίνει στον αρχαίο Τύμβο του Μαραθώνα.

«Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στον δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Αυτό που πουλάει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός από όλα αυτά που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα γι' αυτό κι είμαστε σε αυτό το χάλι. Ευτυχώς, ο Μαραθώνας έχει πάρα πολλά αρχαία, με σήμα κατατεθέν τον Τύμβο, που ήταν να κάνουμε αυτήν τη συναυλία. Δυστυχώς, αυτό δεν μας επέτρεψε να το κάνουμε το ΚΑΣ, το συμβούλιο των αρχαιολόγων», ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Ψινάκη σχετικά με τη μη έγκριση του σχετικού του αιτήματος.

«Η αλήθεια είναι, ότι εκεί δεν είναι όλοι τους άχρηστοι. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ σπουδαίοι και με μόρφωση και με αξία», σημείωσε, ακόμη, ο δήμαρχος Μαραθώνα, συνεχίζοντας απτόητος τον λόγο του και στολίζοντας όλους όσους έκρινε πως δεν γινόταν να ξεφύγουν από τα πυρά του, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Το πρόβλημα είναι μερικοί κομπλεξικοί μαζί με τις διάνοιες και μερικές αγ..., που εμποδίζουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της Ελλάδος γενικότερα. Γι' αυτές που είπαμε θα τους πετάξουμε τον Σπαλιάρα, να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε»!

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΣΕΑ

«Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το "ατόπημά" τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της.

Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαφάνιση Λόρας: Ανήλικοι εντόπισαν τη 16χρονη στην Αθήνα

Ελλάδα 14.01.2026
Βρέθηκε στίγμα του wifi της στην Ομόνοια

Αυτό είναι το κτίριο της «σούπερ‑πρεσβείας» της Κίνας στο Λονδίνο – Αντιδράσεις από ειδικούς στην ασφάλεια

Κόσμος 14.01.2026
Από εδώ το Πεκίνο «θα μπορούσε να κατασκοπεύει ολόκληρη την Ευρώπη» λένε οι επικριτές του σχεδίου

Η στιγμή της έκρηξης drone στο ελληνόκτητο τάνκερ «Delta Harmony» στη Μαύρη Θάλασσα: Βίντεο στο Telegram

Κόσμος 14.01.2026
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram φέρεται να αποτυπώνεται η στιγμή που μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκρήγνυται πάνω στο κατάστρωμα του «Delta Harmony»

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μητσιώνης ‑ Με λυγμούς η ανακοίνωση από τη Δουβαρά

Ελλάδα 14.01.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του Δημήτρη Μητσιώνη ούτε το αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας

Σκάνδαλο στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας – Τι κρύβει το πόρισμα για το FIR

Ελλάδα 14.01.2026
Τι αναφέρει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που διερευνούσε τα αίτια

Συναγερμός στην Ελλάδα: Κύμα γρίπης απειλεί έως 2 εκατομμύρια πολίτες

Ελλάδα 14.01.2026
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.700.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, αριθμός σημαντικός αλλά όχι επαρκής

Καταργείται το ΣΔΟΕ – Η νέα υπηρεσία που έρχεται να «ταράξει τα νερά»

Ελλάδα 14.01.2026
Νέα εποχή στους ελέγχους: Τι αλλάζει με την κατάργηση του ΣΔΟΕ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 22χρονος έτρεχε με 167 χιλιόμετρα στη Μουδανιών

Ελλάδα 14.01.2026
Ρίσκαρε ζωές για την αδρεναλίνη – Το ανώτατο όριο στον συγκεκριμένο δρόμο είναι τα 90 χιλιόμετρα

Σαρωτικές αλλαγές στις κληρονομιές ‑ Ποιοι ευνοούνται και ποιοι χάνουν

Ελλάδα 14.01.2026
Κληρονομιές χωρίς χρέη, συγκρούσεις και κατακερματισμό

Μεσολόγγι: Νεκρός 70χρονος οδηγός τρακτέρ ‑ Το όχημά του ανετράπη σε ρέμα

Ελλάδα 14.01.2026
Το αγροτικό μηχάνημα ανετράπη σε δύσβατο σημείο και τα διασωστικά συνεργεία επιχείρησαν για την ανάσυρση του οδηγού, ο οποίος εντοπίστηκε δίχως τις αισθήσεις του

Νέα κυβερνητική σύσκεψη με αγρότες σήμερα – Κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα βάζει στο τραπέζι το μπλόκο της Νίκαιας

Ελλάδα 14.01.2026
Στο επίκεντρο της συνάντησης προβλήματα που έχουν ανακύψει από την υποχρεωτική εφαρμογή ρυθμίσεων, όπως τα ΑΤΑΚ και τα ΚΑΕΚ