E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Όλα τα σχέδια για τη φορολόγηση

Δημοσίευση 30/8/2015 | 00:00

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Μπορεί, έπειτα από αρκετά χρόνια, να παραμένει αμετάβλητη η φορολογική πολιτική ως προς την ακίνητη περιουσία, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν ως έχουν. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, τόσο ο ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί τον βασικότερο ετήσιο τακτικό φόρο στα ακίνητα, όσο και οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων υπολογίζεται ο εν λόγω φόρος διατηρούνται χωρίς καμία αλλαγή.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ για το 2015 παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αμετάβλητος από το 2014.

Παράλληλα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν άλλες μεταβολές προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, π.χ. μέσω αλλαγής κάποιων συντελεστών.

Ετσι, η βασικότερη πηγή των εσόδων του εν λόγω φόρου θα παραμείνουν οι κάτοχοι ακινήτων στις πόλεις, παρά όσοι διαθέτουν οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Πάντως, ως θετική κίνηση κρίνεται η διατήρηση και φέτος της μείωσης φόρου κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα παρέμεινα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθΆ όλη τη διάρκεια του 2015.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με το μνημόνιο, αν και φορείς της αγοράς ζητούσαν ο μειωτικός συντελεστής να αυξηθεί σε 50%, δεδομένου ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν προσφέρουν το παραμικρό έσοδο ή χρησιμότητα στους ιδιοκτήτες τους. Σημειωτέον ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Πάντως, ενόψει του 2016, όταν και επίκεινται οι πρώτες αλλαγές -επί το δικαιότερον- για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορείς της αγοράς ζητούν ελαφρύνσεις των υπέρογκα επιβαρυμένων κατόχων αστικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ επιβαρύνονται και με συμπληρωματικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), πέραν του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τόνισε ότι ο φόρος δεν θα γίνει δικαιότερος όσο υπάρχουν αρκετές κοινωνικές ομάδες που απαλλάσσονται της σχετικής επιβάρυνσης με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να συνεισφέρουν όλοι, και ιδιαίτερα όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο ή πληρώνουν συμβολικά ποσά. Μόνο μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θεωρείται εφικτή η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους. Η ΠΟΜΙΔΑ «φωτογραφίζει» τους κατόχους εκτός σχεδίου, οι οποίοι επί της ουσίας φοροαπαλλάσσονται σήμερα, πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ/στρέμμα ετησίως, τη στιγμή που όσοι διαθέτουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λαμβάνουν μια έκπτωση της τάξεως του 20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμπανάκι! Πρόστιμο 350 ευρώ για χιλιάδες οδηγούς ‑ Το χαρτί που πρέπει να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ισχύουσα νομοθεσία για την κυκλοφορία των οχημάτων δεν περιορίζεται μόνο στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε για Καραμανλή ‑ Έτοιμη για την ίδρυση του νέου κόμματος

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 18 Μαΐου

Έμπολα: Νέος συναγερμός στο Κονγκό – Ξέσπασε επιδημία με 65 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Τα συνολικά στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές σκιαγραφούν μια κρίσιμη εικόνα: μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 246 ύποπτα κρούσματα

Νέα ανάλυση DNA του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτει την αλήθεια για την καταγωγή του

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Για αιώνες, οι ιστορικοί πίστευαν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια, πριν καταφέρει να πείσει τους Καθολικούς Μονάρχες να χρηματοδοτήσουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ένα αδύνατο ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το πτώμα του 54χρονου ‑ Τον σκότωσαν και τον πέταξαν στον Λουδία ποταμό

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο άνδρας φέρεται να έπεσε θύμα δολοφονίας με πυροβολισμό, ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ήδη δύο άτομα

Ηλιούπολη: Λουλούδια και μηνύματα στον τόπο της τραγωδίας με τις δυο νεκρές 17χρονες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η μία κοπέλα έχασε τη ζωή της ακαριαία, ενώ η δεύτερη υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα της το απόγευμα της Πέμπτης στις 19:55.

Καιρός: Νεφώσεις και… δροσιά – Πού θα βρέξει

Καιρός 15.05.2026
Έως 26 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, έως 24 στη Θεσσαλονίκη

H ΑΑΔΕ βάζει ψηφιακό «μάτι» στις δεξαμενές των πρατηρίων

Οικονομία 15.05.2026
Στο στόχαστρο και το υγραέριο κίνησης

Τραμπ: Δεν θα κάνω πολλή υπομονή ακόμα με το Ιράν

Κόσμος 15.05.2026
Πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία με το Ιράν βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη»

Θεσσαλονίκη: Πετούσε βαζάκια με εύφλεκτο υλικό στο σπίτι της πρώην του!

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Υπήρχε και προηγούμενη καταδικαστική απόφαση

Καρπούζι «σκότωσε» τετραμελή οικογένεια στην Ινδία – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Τελευταίο κουδούνι για τα λύκεια – Ξεκινούν οι εξετάσεις τη Δευτέρα

Ελλάδα 15.05.2026
Πότε είναι η πρεμιέρα των πανελλαδικών