E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Όλα τα σχέδια για τη φορολόγηση

Δημοσίευση 30/8/2015 | 00:00

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Μπορεί, έπειτα από αρκετά χρόνια, να παραμένει αμετάβλητη η φορολογική πολιτική ως προς την ακίνητη περιουσία, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν ως έχουν. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, τόσο ο ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί τον βασικότερο ετήσιο τακτικό φόρο στα ακίνητα, όσο και οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων υπολογίζεται ο εν λόγω φόρος διατηρούνται χωρίς καμία αλλαγή.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ για το 2015 παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αμετάβλητος από το 2014.

Παράλληλα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν άλλες μεταβολές προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, π.χ. μέσω αλλαγής κάποιων συντελεστών.

Ετσι, η βασικότερη πηγή των εσόδων του εν λόγω φόρου θα παραμείνουν οι κάτοχοι ακινήτων στις πόλεις, παρά όσοι διαθέτουν οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Πάντως, ως θετική κίνηση κρίνεται η διατήρηση και φέτος της μείωσης φόρου κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα παρέμεινα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθΆ όλη τη διάρκεια του 2015.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με το μνημόνιο, αν και φορείς της αγοράς ζητούσαν ο μειωτικός συντελεστής να αυξηθεί σε 50%, δεδομένου ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν προσφέρουν το παραμικρό έσοδο ή χρησιμότητα στους ιδιοκτήτες τους. Σημειωτέον ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Πάντως, ενόψει του 2016, όταν και επίκεινται οι πρώτες αλλαγές -επί το δικαιότερον- για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορείς της αγοράς ζητούν ελαφρύνσεις των υπέρογκα επιβαρυμένων κατόχων αστικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ επιβαρύνονται και με συμπληρωματικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), πέραν του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τόνισε ότι ο φόρος δεν θα γίνει δικαιότερος όσο υπάρχουν αρκετές κοινωνικές ομάδες που απαλλάσσονται της σχετικής επιβάρυνσης με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να συνεισφέρουν όλοι, και ιδιαίτερα όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο ή πληρώνουν συμβολικά ποσά. Μόνο μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θεωρείται εφικτή η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους. Η ΠΟΜΙΔΑ «φωτογραφίζει» τους κατόχους εκτός σχεδίου, οι οποίοι επί της ουσίας φοροαπαλλάσσονται σήμερα, πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ/στρέμμα ετησίως, τη στιγμή που όσοι διαθέτουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λαμβάνουν μια έκπτωση της τάξεως του 20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία: Η φάλαινα Τίμι φορτώθηκε σε μαούνα σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή της

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Η διάσωσή της έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου

Έγκλημα στη Μεσσηνία: 42χρονος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε στάβλο

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Η σορός εντοπίστηκε στην συνοικία Μπουρνιά της Καλαμάτας

Στο φως η σοκαριστική επιστολή που άφησε ο 89χρονος πιστολέρο

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Τι αναφέρει στην επιστολή του στα ΜΜΕ ο 89χρονος που εισέβαλε με όπλο στον ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο και τραυμάτισε 5 άτομα

Διευθύντρια σχολείου σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας στον Κολωνό

Ελλάδα 28.04.2026
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό

Απόδειξη θανάτου: Ξέθαψε την αδερφή του και πήγε με τον σκελετό της στην τράπεζα για ανάληψη

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ο άνδρας ως αναλφάβητος, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαδικασία που απαιτείται όταν πεθάνει ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού και έπραξε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν

Σεισμός τώρα: 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σκιάθου

Ελλάδα 28.04.2026
Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική

ΕΦΚΑ: Η στιγμή που ο 89χρονος με την καραμπίνα βγαίνει από το υποκατάστημα ενώ έχει πυροβολήσει

Ελλάδα 28.04.2026
Ο ηλικιωμένος παραμένει ασύλληπτος ενώ πραγματοποίησε και δεύτερη επίθεση λίγο αργότερα στο Εφετείο Αθηνών

Προφυλακίστηκε ο 20χρονος για τη δολοφονία του 27χρονου – «Δεν ήθελε να τον σκοτώσει, επιχείρησε να αυτοκτονήσει»

Ελλάδα 28.04.2026
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σήμερα στο Ναυτοδικείο Πειραιά

Πέθανε η ηθοποιός, Ελπίδα Μαζαράκη

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στο νέο κοιμητήριο Γλυφάδας

Ξεκινά το πρόγραμμα «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» για την ενίσχυση του τουρισμού – Πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους