E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Όλα τα σχέδια για τη φορολόγηση

Δημοσίευση 30/8/2015 | 00:00

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Μπορεί, έπειτα από αρκετά χρόνια, να παραμένει αμετάβλητη η φορολογική πολιτική ως προς την ακίνητη περιουσία, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν ως έχουν. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, τόσο ο ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί τον βασικότερο ετήσιο τακτικό φόρο στα ακίνητα, όσο και οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων υπολογίζεται ο εν λόγω φόρος διατηρούνται χωρίς καμία αλλαγή.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ για το 2015 παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αμετάβλητος από το 2014.

Παράλληλα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν άλλες μεταβολές προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, π.χ. μέσω αλλαγής κάποιων συντελεστών.

Ετσι, η βασικότερη πηγή των εσόδων του εν λόγω φόρου θα παραμείνουν οι κάτοχοι ακινήτων στις πόλεις, παρά όσοι διαθέτουν οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Πάντως, ως θετική κίνηση κρίνεται η διατήρηση και φέτος της μείωσης φόρου κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα παρέμεινα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθΆ όλη τη διάρκεια του 2015.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με το μνημόνιο, αν και φορείς της αγοράς ζητούσαν ο μειωτικός συντελεστής να αυξηθεί σε 50%, δεδομένου ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν προσφέρουν το παραμικρό έσοδο ή χρησιμότητα στους ιδιοκτήτες τους. Σημειωτέον ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Πάντως, ενόψει του 2016, όταν και επίκεινται οι πρώτες αλλαγές -επί το δικαιότερον- για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορείς της αγοράς ζητούν ελαφρύνσεις των υπέρογκα επιβαρυμένων κατόχων αστικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ επιβαρύνονται και με συμπληρωματικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), πέραν του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τόνισε ότι ο φόρος δεν θα γίνει δικαιότερος όσο υπάρχουν αρκετές κοινωνικές ομάδες που απαλλάσσονται της σχετικής επιβάρυνσης με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να συνεισφέρουν όλοι, και ιδιαίτερα όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο ή πληρώνουν συμβολικά ποσά. Μόνο μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θεωρείται εφικτή η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους. Η ΠΟΜΙΔΑ «φωτογραφίζει» τους κατόχους εκτός σχεδίου, οι οποίοι επί της ουσίας φοροαπαλλάσσονται σήμερα, πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ/στρέμμα ετησίως, τη στιγμή που όσοι διαθέτουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λαμβάνουν μια έκπτωση της τάξεως του 20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος 29.03.2026
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα 29.03.2026
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα 29.03.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα 29.03.2026
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας

Επεισόδιο τα ξημερώματα στα Εξάρχεια: 114 προσαγωγές

Ελλάδα 29.03.2026
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε διμοιρία των ΜΑΤ

Κατέρρευσε ο Λουτσέσκου κατά τη διάρκεια της προπόνησης ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Περιπέτεια με την υγεία του αντιμετωπίζει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος κατέρρευσε στην προπόνηση της Εθνικής Ρουμανίας

Λουκέτο σε αλυσίδα καφέ στο Ιράν επειδή τα ποτήρια παρέπεμπαν στον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ

Κόσμος 29.03.2026
Στη διακοσμητική εικόνα του ποτηριού απεικονιζόταν μία άδεια καρέκλα, που ερμηνεύτηκε ως απουσία ηγεσίας

Ξύπνησαν μνήμες Κραν Μοντανά ‑ Στις φλόγες κλαμπ με 750 θαμώνες κοντά στο Στρασβούργο

Κόσμος 29.03.2026
Αγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς - Πρόλαβαν να απομακρυνθούν οι θαμώνες και το προσωπικό, τρεις ελαφρά τραυματίες

Ιωάννινα: «Ασπρισε» το Πάπιγκο από το χαλάζι‑ Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό

Ελλάδα 29.03.2026
Η χαλαζόπτωση είχε διάρκεια λίγα λεπτά αλλά ήταν αρκετή για να μετατρέψει την περιοχή σε χειμωνιάτικο τοπίο

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την τραγωδία στην Εγνατία Οδό: 54χρονος και 73χρονη οι δύο νεκροί

Ελλάδα 29.03.2026
Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος δραπέτης από τις φυλακές Κασσάνδρας

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 39χρονος ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή φυλάκισης έξι ετών, για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τι αλλάζει από αύριο για τους ταξιδιώτες εκτός Σένγκεν

Ελλάδα 29.03.2026
Το νέο σύστημα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι πρότινος η ταυτοποίηση των ταξιδιωτών