E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Όλα τα σχέδια για τη φορολόγηση

Δημοσίευση 30/8/2015 | 00:00

Το κουπί που θα τραβήξουν οι κάτοχοι ακινήτων

Μπορεί, έπειτα από αρκετά χρόνια, να παραμένει αμετάβλητη η φορολογική πολιτική ως προς την ακίνητη περιουσία, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν ως έχουν. Με ό,τι σημαίνει αυτό.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, τόσο ο ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί τον βασικότερο ετήσιο τακτικό φόρο στα ακίνητα, όσο και οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων υπολογίζεται ο εν λόγω φόρος διατηρούνται χωρίς καμία αλλαγή.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ για το 2015 παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αμετάβλητος από το 2014.

Παράλληλα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν άλλες μεταβολές προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, π.χ. μέσω αλλαγής κάποιων συντελεστών.

Ετσι, η βασικότερη πηγή των εσόδων του εν λόγω φόρου θα παραμείνουν οι κάτοχοι ακινήτων στις πόλεις, παρά όσοι διαθέτουν οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Πάντως, ως θετική κίνηση κρίνεται η διατήρηση και φέτος της μείωσης φόρου κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα παρέμεινα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθΆ όλη τη διάρκεια του 2015.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με το μνημόνιο, αν και φορείς της αγοράς ζητούσαν ο μειωτικός συντελεστής να αυξηθεί σε 50%, δεδομένου ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν προσφέρουν το παραμικρό έσοδο ή χρησιμότητα στους ιδιοκτήτες τους. Σημειωτέον ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Πάντως, ενόψει του 2016, όταν και επίκεινται οι πρώτες αλλαγές -επί το δικαιότερον- για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορείς της αγοράς ζητούν ελαφρύνσεις των υπέρογκα επιβαρυμένων κατόχων αστικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ επιβαρύνονται και με συμπληρωματικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), πέραν του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τόνισε ότι ο φόρος δεν θα γίνει δικαιότερος όσο υπάρχουν αρκετές κοινωνικές ομάδες που απαλλάσσονται της σχετικής επιβάρυνσης με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να συνεισφέρουν όλοι, και ιδιαίτερα όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο ή πληρώνουν συμβολικά ποσά. Μόνο μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θεωρείται εφικτή η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους. Η ΠΟΜΙΔΑ «φωτογραφίζει» τους κατόχους εκτός σχεδίου, οι οποίοι επί της ουσίας φοροαπαλλάσσονται σήμερα, πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ/στρέμμα ετησίως, τη στιγμή που όσοι διαθέτουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λαμβάνουν μια έκπτωση της τάξεως του 20%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος Χτες
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε στην απολογία του