E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρωτοφανής πρόκληση Ράμα για τη Χειμάρρα: Καλά θα κάνουν οι Έλληνες να το συνηθίσουν

Έκτακτη παρέμβαση Τσίπρα που συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Δημοσίευση 25/8/2015 | 11:32

Πρωτοφανής πρόκληση Ράμα για τη Χειμάρρα: Καλά θα κάνουν οι Έλληνες να το συνηθίσουν

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι στις 13:00 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται στον απόηχο των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας, την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από τον ήδη μισογκρεμισμένο ναό, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στις αρχές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει «ψηλά» στην πολιτική ατζέντα σε προεκλογική περίοδο ένα ζήτημα με έντονες αναφορές στην ευαισθησία του πατριωτικού πολιτικού χώρου.

Πρωτοφανείς προκλήσεις Ράμα

Η συνάντηση πάντως του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και κατά πόσο αυτές συνιστούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας απάντησε προκλητικά μέσω Twitter: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν».

Τη Δευτέρα η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας προχώρησε στην καταδίκη των επεισοδίων στους Δρυμμάδες, κάνοντας λόγο για έκτροπα «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης» απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία και υπεράσπιση του ναού.

Παράλληλα, προανήγγειλε την επισκευή του ναού του Αγίου Αθανασίου. «Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη διά του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία επιπλέον κάλεσε το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το (απαραβίαστο των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.

Ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα με ανακοίνωσή του, ανέφερε τα εξής:

«Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα όσα διαλαμβάνονται στη χθεσινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας για τον σεβασμό και την απόλυτη προστασία των ατομικών, θρησκευτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη συγκεκριμένη χώρα.

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε το πράττει μέχρι σήμερα, θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Αλβανία ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την απάντηση αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης για όσα συνέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science Χτες
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος Χτες
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία Χτες
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία Χτες
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος Χτες
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος Χτες
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο