E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρωτοφανής πρόκληση Ράμα για τη Χειμάρρα: Καλά θα κάνουν οι Έλληνες να το συνηθίσουν

Έκτακτη παρέμβαση Τσίπρα που συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Δημοσίευση 25/8/2015 | 11:32

Πρωτοφανής πρόκληση Ράμα για τη Χειμάρρα: Καλά θα κάνουν οι Έλληνες να το συνηθίσουν

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι στις 13:00 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται στον απόηχο των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας, την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από τον ήδη μισογκρεμισμένο ναό, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στις αρχές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει «ψηλά» στην πολιτική ατζέντα σε προεκλογική περίοδο ένα ζήτημα με έντονες αναφορές στην ευαισθησία του πατριωτικού πολιτικού χώρου.

Πρωτοφανείς προκλήσεις Ράμα

Η συνάντηση πάντως του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και κατά πόσο αυτές συνιστούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας απάντησε προκλητικά μέσω Twitter: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν».

Τη Δευτέρα η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας προχώρησε στην καταδίκη των επεισοδίων στους Δρυμμάδες, κάνοντας λόγο για έκτροπα «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης» απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία και υπεράσπιση του ναού.

Παράλληλα, προανήγγειλε την επισκευή του ναού του Αγίου Αθανασίου. «Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη διά του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία επιπλέον κάλεσε το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το (απαραβίαστο των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.

Ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα με ανακοίνωσή του, ανέφερε τα εξής:

«Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα όσα διαλαμβάνονται στη χθεσινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας για τον σεβασμό και την απόλυτη προστασία των ατομικών, θρησκευτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη συγκεκριμένη χώρα.

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε το πράττει μέχρι σήμερα, θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Αλβανία ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την απάντηση αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης για όσα συνέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα του Νίστρουπ στους φιλάθλους με το βλέμμα στο μέλλον

E-Daily 3.Left Χτες
Μίλησε και στα ελληνικά ο Δανός προπονητής

ΗΠΑ – Ιράν: Η συμφωνία θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά ξανά πετρέλαιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα συμφωνία αποκλιμάκωσης ΗΠΑ - Ιράν προβλέπει άμεση χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο πολλές κακές ειδήσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκθέσεις και έρευνες παρουσιάζουν το αποτύπωμα των αρνητικών ειδήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά στην Οστράβα με άλμα στα 5,82μ, βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε και τρεις άκυρες στα 6μ

Μουντιάλ 2026: 13.000 οπαδοί της Αργεντινής αποκλείστηκαν λόγω απλήρωτης διατροφής

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα

Μουντιάλ 2026: Το χειρότερο ξεκίνημα της Νότιας Αμερικής εδώ και 52 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Προβληματισμός για την εικόνα των ομάδων της

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τήνος και Αλόννησος

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, η Τήνος και η Αλόννησος τίθενται για τους επόμενους τρεις μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας.

Επίδομα αδείας: Τι αλλάζει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ‑ Πότε θα καταβληθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας και πώς υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ο Σταύρος Φλώρος συγκλονίζει: Έκανα χειρουργείο που είχε σοβαρή επιπλοκή, είχα εσωτερική αιμορραγία

E-Daily 3.Left Χτες
«Πέρασα την πιο δύσκολη βδομάδα της αποκατάστασής μου μέχρι στιγμής», είπε ακόμα, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο χειρουργείο