E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατροπές στην αγορά και σε επαγγέλματα ‑ Ποια ανοίγουν, τι αλλάζει

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Δημοσίευση 24/8/2015 | 00:00

Ανατροπές στην αγορά και σε επαγγέλματα ‑ Ποια ανοίγουν, τι αλλάζει

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά και σε επαγγέλματα φέρνει το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές. 

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος» επιδιώκεται να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να αρθούν τα εμπόδια στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, να έρθουν επενδύσεις και να προκληθεί αποκλιμάκωση των τιμών του καταναλωτή. Οι αλλαγές αφορούν την αγορά του γάλακτος, του ψωμιού, το καθεστώς των εκπτώσεων, τα φαρμακεία, καθώς και τις αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Επίσης, αλλαγές επέρχονται στα τουριστικά καταλύματα και στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης. 

Γάλα 

Στο γάλα καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της διάρκειας συντήρησης, η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές γάλακτος, καθώς με το πλαφόν που ίσχυε και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, δεν ήταν εφικτές. Παράλληλα, όμως, μειώνεται σημαντικά το κόστος της παραγωγής-διανομής-επιστροφών προϊόντων που ήταν επιβαρυμένο κατά 25% λόγω των ημερών.

Ψωμί 

Στην αγορά του ψωμιού επέρχονται δύο αλλαγές. Η πρώτη αφορά τα σημεία πώλησης: πλέον επιτρέπεται η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοτροφεία και παντοπωλεία. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος», τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα ψησίματος των προϊόντων. 

Ρεύμα, φυσικό αέριο

Ανοίγουν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με στόχο την είσοδο περισσότερων ιδιωτών επενδυτών, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα κι άλλων επιλογών, πέραν των κρατικών επιχειρήσεων.

Απελευθέρωση εκπτώσεων 

Αν και παραμένουν σε ισχύ οι επίσημες περίοδοι εκπτώσεων και ενδιάμεσων δεκαήμερων προσφορών, δίνεται η δυνατότητα της πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές και πέραν των προαναφερόμενων σεζόν, δηλαδή όλο τον χρόνο.

Το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με τον νόμο, θα εξεταστεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τουριστικά καταλύματα 

Όσον αφορά αυτόν τον κλάδο, απελευθερώνεται το καθεστώς μίσθωσης, καταργείται δηλαδή το όριο των 30 ημερών για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής και έτσι ανοίγει η αγορά ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης να νοικιάζει το ακίνητό του με σκοπό τον παραθερισμό.

Φορτηγά ιδιωτικής χρήσης 

Αίρονται εμπόδια για την απόκτηση οχημάτων από τις επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις, γίνεται πιο εύκολη η χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, καθώς παύει να ισχύει ως προϋπόθεση η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων.

Φαρμακεία 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει δυνατότητα εισόδου επιχειρηματιών στον κλάδο των φαρμακοποιών. 

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι αιτία πολέμου και πως θα προσφύγουν δικαστικά κατά του πρώτου επιχειρηματία ο οποίος θα ιδρύσει φαρμακείο στην Ελλάδα. Παράλληλα, προτείνουν μία ενδιάμεση λύση, δηλαδή να ισχύσει στη χώρα μας το γερμανικό μοντέλο, την οποία εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, την ιδιοκτησία ενός φαρμακείου (ποσοστό 51%) έχει φαρμακοποιός, αλλά μπορεί να έχει συνεταίρο μη φαρμακοποιό, με μειοψηφία μετοχών. Κάθε φαρμακοποιός (και ο συνεταίρός του, όπου υπάρχει) μπορεί να έχει έως τρία υποκαταστήματα, πλέον του κεντρικού φαρμακείου, τα οποία πρέπει να εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια με το κεντρικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Χτες
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός Χτες
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος Χτες
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα Χτες
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος Χτες
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026

Κόσμος Χτες
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Κόσμος Χτες
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό

Ελλάδα Χτες
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία