E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφή μικρών οφειλών έως 20.000 ευρώ

Η ρύθμιση αφορά χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο

Δημοσίευση 17/8/2015 | 10:26

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφή μικρών οφειλών έως 20.000 ευρώ

Εφτά κριτήρια απαιτούνται για τη διαγραφή-εξπρές οφειλών έως 20.000 ευρώ σε τράπεζες και Δημόσιο, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, μαζί με τη συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης με τους θεσμούς.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στον Νόμο Κατσέλη και επιτρέπει σε έναν ικανό αριθμό οφειλετών να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να διεκδικήσουν τη διαγραφή ακόμη και ολόκληρου του ποσού που οφείλουν, αρκεί να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Τα κριτήρια που απαιτούνται για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι εφτά:

  1. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης, να μην διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, πριν την κατάθεση της αίτησης.
  2. Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
  3. Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στη αίτησή του θα αφορούν το σύνολό τους και όχι κάθε οφειλή ξεχωριστά.
  4. Το ύψος των οφειλών να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, των εξόδων και των προσαυξήσεων.
  5. Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
  6. Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, πριν την ημέρα της επικύρωσης, να είναι μηδενικά.
  7. Να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Σε άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη, μέσα από τις διατάξεις του Ν3869/2010 για τη ρύθμιση ή τη διαγραφή χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, τα οικονομικά ασθενέστερα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον κερδίσουν την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο, θα απαλλάσσονται σε πρώτη φάση από τα χρέη τους για 18 μήνες και εφόσον παρέλθει ένα διάστημα δυόμισι ετών και δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση, θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλάσσονται πλήρως.

Όπως υπολογίζεται, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά περίπου 35.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Τονίζεται πως εφόσον ο οφειλέτης κερδίζει την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο και επιβληθεί η 18μηνη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολών, θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να, αν μεταβληθούν τα περιουσιακά του στοιχεία, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, να ενημερώνει ανά τρίμηνο τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου στο οποίο είχε κατατεθεί ο φάκελός του. Εφόσον δεν ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία ή αποδειχθεί από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί ότι είχε υποβάλει ψευδή στοιχεία, θα κηρύσσεται έκπτωτος και θα εφαρμόζονται εκ νέου τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στην Κηφισιά: Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ

Ελλάδα 19.03.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Ηράκλειο: Γυναίκα γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο ‑ 30` μετά μητέρα και νεογνό μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ

Ελλάδα 19.03.2026
Όλα κύλησαν κατ`ευχήν με τη βοήθεια της μαίας και του γιατρού

Στο νοσοκομείο ο Τσακ Νόρις έπειτα από επείγον ιατρικό περιστατικό

Κόσμος 19.03.2026
Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Τσακ Νόρις μετέβη στο νοσοκομείο

Τι επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή οικονομία: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο

Οικονομία 19.03.2026
Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ οποιαδήποτε δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ των τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη

Τραμπ: «Δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά, και αν το έκανα δεν θα σας το έλεγα» ‑ Νέα αιχμή για το ΝΑΤΟ

Κόσμος 19.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να μην επιτεθεί στα ενεργειακούς στόχους του Ιράν

Περσικός: Έκτακτη προσγείωση για F‑35 ‑ Χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο

Κόσμος 19.03.2026
Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου stealth «εκτελούσε αποστολή μάχης πάνω από το Ιράν» όταν αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε βάση στη Μέση Ανατολή

Φωτιά σε διυλιστήριο στη Χάιφα από ιρανική επίθεση

Κόσμος 19.03.2026
Η ιρανική κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι το διυλιστήριο πετρελαίου της Χάιφα αποτέλεσε στόχο ως αντίποινα για την επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάουθ Παρς.

Κύπρος: Ηχούν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι ‑ «Σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας»

Ελλάδα 19.03.2026
Σειρήνες συναγερμού ηχούν αυτή τη στιγμή στο Ακρωτήρι, στη Λεμεσό

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Ελεύθερος με αναβαθμισμένο κατηγορητήριο ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Θα απολογηθεί ξανά ο 19χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βαθμό κακουργήματος

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ιαπωνία λένε ότι θα συμβάλουν στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ

Ελλάδα 19.03.2026
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Σοκαριστικό βίντεο από το Λίβανο – Πύραυλος πέφτει σε απόσταση αναπνοής από δημοσιογράφο

Κόσμος 19.03.2026
Το υλικό αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι

Ηράκλειο: 16χρονος κατέρρευσε μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε σχολική εκδρομή

Ελλάδα 19.03.2026
Για το περιστατικό συνελήφθη ο 45χρονος ιδιοκτήτης του περιπτέρου