E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφή μικρών οφειλών έως 20.000 ευρώ

Η ρύθμιση αφορά χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο

Δημοσίευση 17/8/2015 | 10:26

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφή μικρών οφειλών έως 20.000 ευρώ

Εφτά κριτήρια απαιτούνται για τη διαγραφή-εξπρές οφειλών έως 20.000 ευρώ σε τράπεζες και Δημόσιο, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, μαζί με τη συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης με τους θεσμούς.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στον Νόμο Κατσέλη και επιτρέπει σε έναν ικανό αριθμό οφειλετών να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να διεκδικήσουν τη διαγραφή ακόμη και ολόκληρου του ποσού που οφείλουν, αρκεί να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Τα κριτήρια που απαιτούνται για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι εφτά:

  1. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης, να μην διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, πριν την κατάθεση της αίτησης.
  2. Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
  3. Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στη αίτησή του θα αφορούν το σύνολό τους και όχι κάθε οφειλή ξεχωριστά.
  4. Το ύψος των οφειλών να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, των εξόδων και των προσαυξήσεων.
  5. Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
  6. Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, πριν την ημέρα της επικύρωσης, να είναι μηδενικά.
  7. Να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Σε άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη, μέσα από τις διατάξεις του Ν3869/2010 για τη ρύθμιση ή τη διαγραφή χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, τα οικονομικά ασθενέστερα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον κερδίσουν την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο, θα απαλλάσσονται σε πρώτη φάση από τα χρέη τους για 18 μήνες και εφόσον παρέλθει ένα διάστημα δυόμισι ετών και δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση, θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλάσσονται πλήρως.

Όπως υπολογίζεται, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά περίπου 35.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Τονίζεται πως εφόσον ο οφειλέτης κερδίζει την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο και επιβληθεί η 18μηνη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολών, θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να, αν μεταβληθούν τα περιουσιακά του στοιχεία, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, να ενημερώνει ανά τρίμηνο τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου στο οποίο είχε κατατεθεί ο φάκελός του. Εφόσον δεν ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία ή αποδειχθεί από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί ότι είχε υποβάλει ψευδή στοιχεία, θα κηρύσσεται έκπτωτος και θα εφαρμόζονται εκ νέου τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα