E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό είναι το νέο Μνημόνιο: Η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο των 354 σελίδων

Δημοσίευση 12/8/2015 | 10:37

Αυτό είναι το νέο Μνημόνιο: Η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μεσάνυχτα της Τρίτης η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, συνοδευόμενη από τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ έπειτα από περίπου δύο ώρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, καθώς ανέμενε την έγκριση της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η κυβέρνηση κατάθεσε προς κύρωση το “Σχέδιο Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης”, όπου σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου προτείνεται να εισαχθεί για συζήτηση και να ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος δεδομένου ότι εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προυπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση ζητά μάλιστα να εφαρμοστεί ο κανονισμός του άρθρου 109 της Βουλής και να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές την Τετάρτη και να έχει ψηφιστεί ως τις 13 Ιουλίου ημέρα Πέμπτη.

Το σχέδιο αποτελείται από δύο άρθρα, όπου στο πρώτο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα και στο άρθρο 2 παρέχονται οι εξουσιοδοτήσεις προς τον υπουργό Οικονομιών και στην διοικηση του ΤΧΣ για την υπογραφή της συμφωνίας και όλων των απαιτούμενων σχετικά με αυτής εγγράφων. Επισης με τη παράγραφο Β κυρώνεται από τη Βουλή η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ ESM, Ελληνικής κυβέρνησης, ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό της νέας δανειακής σύμβασης δύναται να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το Μνημόνιο συνεννόησης θα είναι τριετές πρόγραμμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

38 όροι «φωτιά» για να κλείσει η συμφωνία

Τριάντα οχτώ προαπαιτούμενα συνολικά, για να έρθει το νέο δάνειο, θα πρέπει να ψηφιστούν συνολικά έως την Πέμπτη στη Βουλή:

1. Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα

2. Αλλαγές στον κώδικα είσπραξης και στους κανόνες δαγραφής χρεών προς το δημόσιο

3. Μείωση ακατάσχετων ορίων για οφειλές στο δημόσιο

4. Αλλαγές στις διώξεις για χρέη στο δημόσιο

5. Αλλαγές στις 100 δόσεις

6. Αλλαγές στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επχειρήσεων

7. Αύξηση προκαταβολής φόρων σε επιχειρήσεις

8. Κατάργηση της επιβολής φόρου 26% στς εισαγωγές προς αποφυγήν για τριγωνικές συναλλαγές μέσω Κύπρου, Βουλγαρίας κλπ

9. Περιορισμός φοροαπαλλαγών για ναυτιλιακές επιχειρήσεις

10. Κατάργηση φοροαπαλλαγών πρακτόρων ΟΠΑΠ

11. Περιορισμός της φοροαπαλλαγής των αγροτών

12. Κατάργηση έκπτωσης φόρου στο αγροτικό ντίζελ

13. Μείωση ΦΠΑ από 23% σε 13% για το μοσχαρίσιο κρέας

14. Αύξηση ΦΠΑ από 0% σε 23% για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

15. Ηλεκτρονικά συστήματα καταπολέμησης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

16. Το ΣΔΟΕ συγχωνεύεται με την ημιανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργειου Οικονομικών

17. Αυξημένες ελευθερίες σε φοροελεγκτές

18. Περιορισμός της αποζημίωσης για εκτός έδρας στο δημόσιο

19. Ημιαυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών από το δημοσιονομικό συμβούλιο αν ο προϋπολογισμός ξεφεύγει των στόχων του

20. ¶μεση εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο για το δάνειο-γέφυρα

21. Κατάργηση φόρων υπερ τρίτων

22. Αλλαγές για χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία

23. Αλλαγές στις κατώτατες συντάξεις

24. Ενοποίηση επικουρικών ταμείων

25. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

26. Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων

27. Πλαφόν στις δαπάνες προμηθειών των κρατικών νοσοκομείων και αυτόματος μηχανισμός επιστροφών από επιχειρήσεις Υγείας προς το δημόσιο (claw back)

28. Αλλαγές διοικήσεων στα κρατικά νοσοκομεία

29. Αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων

30. Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας

31. Διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ

32. Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς φορτηγών μεταφορών

33. Μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος

34. Μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού

35. Μέτρα απελευθέρωσης στα τουριστικά λεωφορεία

36. Μέτρα απελευθέρωσης στα τουριστικά επαγγέλματα

37. Μέτρα απελευθέρωσης του επαγγέλματος των δικαστικών επιμελητών

38. Μέτρα απελευθέρωσης του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων

Από που περιμένουν έσοδα, από που απώλειες εσόδων

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση δαπάνης από τη διαφορά μεταξύ του ποσού που χορηγείται μέχρι το 67ο έτος ηλικίας συνταξιοδοτημένων και κατώτατης σύνταξης που χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου (δηλαδή από τις αλλαγές στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης) εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ για το 2015, σε 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016 και σε 28,5 εκατ. ευρώ για το 2017 (και κάθε επόμενο έτος). Από την αύξηση των ορίων ηλικίας εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για το 2015, 29 εκατ. ευρώ για το 2016, 79 εκατ. ευρώ για το 2017, σε 157 εκατ. ευρώ για το 2018 και σε 263 εκατ. ευρώ για το 2019. Σύνολο 533 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επί του κρατικού προυπολογισμού υπολογίζεται ενδεχόμενη ετήσια δαπάνη 8.100.000 εκατ. ευρώ από τη σύσταση 500 οργανικών θέσεων στην Γενική Γραμματεία Εσόδων. Ετήσια μείωση εσόδων 28,6 εκατ. από την κατάργηση των οριζόμενων ειδικών φόρων, εισφορών, τελών, και κρατήσεων. Ετησια μείωση εσόδων 170 εκατ. ευρώ από την υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και των βοιδών, όπου για ο 2015 υπολογίζεται στα 70,8 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι μπορεί να υπάρξει απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων πτωχευτικού κώδικα.

Αντίθετα υπολογίζεται ετήσια αύξηση εσόδων από την υπο προυποθέσεις απαλλαγή ΦΠΑ των μη δημόσιων οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης που εκτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και 168 εκατ. ευρώ για το 2015, την κατάργηση της απαλλαγής των ακινήτων του ΕΟΤ από τον ΕΝΦΙΑ στα 1,5 εκατ ευρω, την αύξηση του ΕΦΚ του diesel για τους αγρότες στα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. από το 2018, κατάργηση της έκπτωση 2% του φόρου εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής αυτού στα 28, 6 εκατ. από το 2016, από τις τροποποιήσεις για τη προκαταβολή φόρου εισοδήματος 370 εκατ. ευρώ για το 2015, 15,4 εκατ. ευρώ το 2015 από τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου των οχημάτων.

Επίσης, θα υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης για τις μειώσεις σε μισθολογικές παροχές των φορέων της γενικής κυβέρνησης στα 22 εκατ. ευρώ, αλλά και ετήσια αύξηση εσόδων από την προσαύξηση κατά 4% των ποσών εισφοράς των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα με το ΝΑΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος 13.12.2025
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.

Το Reddit μήνυσε την Αυστραλία για την απαγόρευση των social media στους κάτω των 16

Κόσμος 13.12.2025
Το Reddit κατέθεσε αγωγή εναντίον της Αυστραλίας χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση των social media παρέμβαση στην ελεύθερη πολιτική έκφραση.

Ευβοια: Μεθυσμένη οδηγός μετά από τρελή πορεία συγκρούστηκε με σταθμευμένα οχήματα

Ελλάδα 13.12.2025
Το περιστατικό σημειώθηκε σε κεντρικό σημείο του Μαρμαρίου

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών για τον πρωθυπουργό: Ενισχύουν τα μπλόκα τους

Ελλάδα 13.12.2025
Οι αγρότες έχουν μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και μόνο εάν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, θα πάνε σε διάλογο μαζί του.

Μερτς: «Αν ο Πούτιν κατακτούσε την Ουκρανία, θα έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ»

Κόσμος 13.12.2025
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «πραγματική τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας».

Θεσσαλονίκη: Δίχρονο παιδί περιπλανιόταν μόνο στους δρόμους – Συνελήφθη ο θείος που το άφησε μόνο

Ελλάδα 13.12.2025
Στη Θεσσαλονίκη, περαστικοί βρήκαν ένα ανήλικο παιδί να περιπλανιέται μόνο του στους δρόμους, προκαλώντας σοκ με το αδιανόητο περιστατικό

Η τεταμένη στιγμή ανάμεσα στον Τζέικομπ Ελόρντι και φωτογράφο: Μου το κάνετε πραγματικά πολύ δύσκολο να ζήσω

Αθλητικά Νέα 13.12.2025
«Τζέικομπ, σε αγαπάμε», είπε παπαράτσι στον ηθοποιό με εκείνον να απαντά «Εγώ δεν σας αγαπώ»

Αποκάλυψη BBC για τα «μωρά των Βίκινγκ»: Βιομηχανία 2 δισ. δολαρίων πίσω από τον Δανό δότη σπέρματος

Κόσμος 13.12.2025
Πώς εξηγείται η δημοφιλία του δανέζικου ή λεγόμενου «σπέρματος των Βίκινγκ» και χρειάζεται τελικά αυστηρότερος έλεγχος του κλάδου, αναρωτιέται το BBC

Αγρια επεισόδια στην Ινδία: Οπαδοί τα έκαναν γης μαδιάμ επειδή ο Μέσι εμφανίστηκε μόνο για λίγα λεπτά

Κόσμος 13.12.2025
Καταγγέλλουν ότι είχαν πληρώσει έναν μισθό για να δουν τον Αργεντίνο σταρ που έμεινε μόνο για 20 λεπτά στο γήπεδο

Καιρός ‑ Τσατραφύλλιας: «Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας»

Καιρός 13.12.2025
Τι προβλέπει για τα Χριστούγεννα