E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νετανιάχου κατά F‑35 στην Τουρκία: Τι είπε για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με αμερικανικά μαχητικά θα απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2026 | 16:39

Νετανιάχου κατά F‑35 στην Τουρκία: Τι είπε για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή
U.S. Embassy Tel Aviv / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου τάχθηκε ανοιχτά κατά της πώλησης αμερικανικών F-35 και κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, προειδοποιώντας για ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Σαφές μήνυμα κατά της πιθανής πώλησης αμερικανικών F-35 και κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, μέσα από συνέντευξή του στο Fox News και στην εκπομπή «The Sunday Briefing». Κεντρικό επιχείρημά του ήταν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει την υφιστάμενη στρατιωτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή και να πλήξει την αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να τους δοθούν τα F-35 ή οι κινητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη τους. Κάτι τέτοιο θα διατάρασσε την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι η ισορροπία αυτή διατηρείται χάρη στην αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ και στη στρατηγική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Η Τουρκία και το πρόγραμμα των F-35

Η τοποθέτηση Νετανιάχου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και καιρό την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, ενώ παράλληλα αναζητά αμερικανικούς κινητήρες για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού KAAN. Η Τουρκία είχε ενταχθεί αρχικά στο πρόγραμμα, αλλά απομακρύνθηκε μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Έκτοτε, η Άγκυρα επιδιώκει να άρει τα εμπόδια στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον και να εξασφαλίσει είτε την επιστροφή στο πρόγραμμα είτε την αγορά των μαχητικών υπό νέους όρους. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει με ανησυχία οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει το στρατηγικό του πλεονέκτημα στην περιοχή, ιδιαίτερα στον αεροπορικό τομέα.

Η σχέση με Βανς και οι διαφωνίες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, για την ισραηλινή στρατηγική στη Μέση Ανατολή. «Σέβομαι τον Τζέι Ντι Βανς. Έχουμε πολύ καλή σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα λέει», ανέφερε.

Ο Βανς έχει ασκήσει κριτική στις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι αυτές περιπλέκουν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη. Επίσης, έχει εκφράσει την άποψη ότι το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενη διεθνή απομόνωση και ότι μέλη της κυβέρνησής του δεν αποτιμούν επαρκώς το μέγεθος της αμερικανικής στήριξης.

Νετανιάχου: «Δεν είμαστε απομονωμένοι» — και αναφορά στην Ινδία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά την εκτίμηση για διεθνή απομόνωση. Παρότι χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «τον μεγαλύτερο φίλο που είχαμε ποτέ στον Λευκό Οίκο», έσπευσε να τονίσει ότι το Ισραήλ διαθέτει και άλλους σημαντικούς συμμάχους.

«Έχουμε και άλλους φίλους, όπως μια μικρή χώρα που λέγεται Ινδία. Ξέρετε, έχει 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους και η υποστήριξη που λαμβάνουμε εκεί είναι πραγματικά τεράστια», δήλωσε. Η αναφορά στην Ινδία ερμηνεύεται ως προσπάθεια να δείξει ότι το Τελ Αβίβ διατηρεί ισχυρά διεθνή ερείσματα πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δημόσια παρέμβαση Νετανιάχου δείχνει ότι το Τελ Αβίβ σκοπεύει να ασκήσει πίεση στην Ουάσινγκτον, ώστε να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκυρα χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν ήταν φάουλ, λέει ο Τραμπ για την κόκκινη στον Μπαλογκάν και... τα ρίχνει στον διαιτητή

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Ήταν δύο παίκτες που έτρεχαν με πλήρη ταχύτητα και απλώς συγκρούστηκαν» - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τον ποδοσφαιριστή, υποστηρίζοντας ότι η φάση δεν δικαιολογούσε την κόκκινη κάρτα

Οδηγός ταξί κατέβασε τους πελάτες και έφυγε με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ για να μην δουν τις πινακίδες του, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Οι νεαροί που έκαναν την καταγγελία έχουν καταγράψει στο κινητό τους τηλέφωνο όλον τον διάλογο με τον επαγγελματία - Αναμένεται ανακοίνωση από το ΣΑΤΑ

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας Μπερνάρ Αρνό καλείται να πληρώσει 22,5 εκατ. ευρώ σε φόρους

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης

Αφαίρεση βαθμών σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Καμπάνα» 7 αγωνιστικών σε Τζόουνς και 2 σε Ναν

Ποιο τουρκικό δημοσίευμα «αποκαλύπτει» υπόγεια οχυρά στα νησιά του Αιγαίου και τι ισχυρίζεται

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Η τουρκική εφημερίδα Sözcü επιχειρεί να παρουσιάσει τη νόμιμη θωράκιση των ελληνικών νησιών ως «σκοτεινή επιχείρηση» με υπόγεια οπλοστάσια.

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Παράνομη η επιβολή μηνιαίας χρέωσης 0,80 ευρώ στους καταθετικούς και της Alpha Bank» – Τι απαντά η τράπεζα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σύμφωνα με την Alpha Bank «η απόφαση δεν επηρεάζει την ισχύ των συμβατικών σχέσεων των πελατών που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν το myAlpha Benefit Base, ούτε αμφισβητεί τη δυνατότητα παροχής του συγκεκριμένου πακέτου υπηρεσιών»

Νετανιάχου κατά F‑35 στην Τουρκία: Τι είπε για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με αμερικανικά μαχητικά θα απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή.

Τουρκία: 5,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν φτάνουν ούτε στο όριο της πείνας

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, 5,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Τουρκία λαμβάνουν κατώτατη παροχή που υπολείπεται δραματικά από το επίσημο όριο της πείνας.

H Ελληνίδα επιστήμονας που αμφισβητεί ό,τι ξέραμε για την εξέλιξη του ανθρώπινου κρανίου

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Νέα μελέτη με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη αναθεωρεί την επικρατέστερη θεωρία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μείωση του προσώπου στο γένος Homo.

Μαρία Αντωνογιαννάκη: Ανατροπή για την αιτία θανάτου της δημοσιογράφου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο της δημοσιογράφου, Μαρίας Αντωνογιαννάκη