E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Δημοσίευση 4/2/2026 | 09:33

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκσυγχρονισμού αστικών μεταφορών που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με επίκεντρο τους παλαιούς συρμούς του Μετρό της Αθήνας.

Το σχέδιο αφορά τόσο τους συρμούς πρώτης γενιάς των Γραμμών 2 και 3 της ΣΤΑΣΥ όσο και την ανακαίνιση του στόλου της Γραμμής 1, με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ΣΤΑΣΥ έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021–2027, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταφορές», προκειμένου να αντλήσει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση της αναβάθμισης των συρμών πρώτης γενιάς των Γραμμών 2 και 3. Πρόκειται συνολικά για 28 συρμούς που παραγγέλθηκαν τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο της κατασκευής των δύο γραμμών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των συρμών είναι η πλήρης απουσία κλιματισμού, καθώς κατά τον αρχικό σχεδιασμό τους δεν υπήρξε ούτε καν πρόβλεψη για μελλοντική εγκατάσταση σχετικού συστήματος. Αποτέλεσμα είναι να αποτελούν μέχρι σήμερα ένα από τα βασικότερα σημεία δυσφορίας για τους επιβάτες, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες και στις ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΣΤΑΣΥ, πλέον έχει βρεθεί τεχνική λύση για την εγκατάσταση κλιματισμού, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω περιορισμών χώρου, βάρους και ηλεκτρικής ισχύος. Η λύση αυτή ανοίγει τον δρόμο για πλήρη αναβάθμιση των συρμών, ώστε να προσεγγίσουν τις προδιαγραφές σύγχρονου τροχαίου υλικού.

Παράλληλα με τον κλιματισμό, το πρόγραμμα προβλέπει εκτεταμένη αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, των συστημάτων ελέγχου, της καλωδίωσης, των θυρών, του φωτισμού, της καμπίνας οδηγού και των εσωτερικών χώρων. Ο στόχος είναι οι συρμοί να αποκτήσουν ουσιαστικά μια «δεύτερη ζωή» και να μπορούν να παραμείνουν αξιόπιστοι σε λειτουργία για τουλάχιστον 15 έως 20 ακόμη χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Ελλάδα 04.02.2026
Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown

Ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην Κούβα

Κόσμος 04.02.2026
Nέο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα εκβιάζοντας για χρήματα

Ελλάδα 04.02.2026
Στο παρελθόν η 56χρονη είχε κάψει και το αμάξι του πατέρα της

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες