E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται περιουσίες ‑ 1.036 ΑΦΜ πήραν 22,6 εκατ.

Δεσμεύτηκαν οι περιουσίες, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Δημοσίευση 2/9/2025 | 12:24

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται περιουσίες ‑ 1.036 ΑΦΜ πήραν 22,6 εκατ.

Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ πλήγωσε την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανακοίνωσε πως έχουν ήδη διερευνηθεί 6.354 ΑΦΜ, εκ των οποίων σε 1.036 περιπτώσεις καταλογίστηκαν ποσά που ξεπερνούν τα 22.6 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε, η Πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί την καταστρατήγηση πολύτιμων δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι προορίζονται για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και όχι για παράνομο πλουτισμό.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εντοπιστεί πέντε μέθοδοι απάτης στη λήψη οικονομικών επιδοτήσεων, τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά. Προανήγγειλε, ακόμα, τη δημιουργία ειδικής ομάδας αστυνομικών από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα αναλάβει τη συνέχιση της έρευνας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Πολιτεία, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους μηχανισμούς, έχει χρέος να εντοπίζει και να τιμωρεί την παραβατικότητα.

Αναλυτικά η ενημέρωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

  • Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πλήγωσε την ελληνική κοινωνία.
  • Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεκτό ορισμένοι να επιβουλεύονται τους πολύτιμους δημόσιους πόρους, είτε είναι εθνικοί είτε ευρωπαϊκοί. Οι πόροι αυτοί προορίζονται για τη στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, όχι για τον παράνομο και αδικαιολόγητο πλουτισμό κάποιων.
  • Δικό μας καθήκον μας, καθήκον, δηλαδή, της Πολιτείας, της κυβέρνησης και του κράτους είναι να θέτει σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, ώστε να προλαμβάνει και, όπου χρειάζεται, να ελέγχει, να εντοπίζει και να τιμωρεί την παραβατικότητα.
  • Και οι μηχανισμοί γίνονται κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικοί, με σύγχρονα μέσα, με άνδρες και γυναίκες που είναι πιστοί και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.
  • Η Νομιμότητα, η ασφάλεια είναι ΔΙΚΟ μας καθήκον, αλλά και κοινή μας υπόθεση- Κοινωνίας και Πολιτείας. Γιατί, αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, μόνο έτσι μπορούμε να το πετύχουμε. Με την κοινή μας δράση, με το ενδιαφέρον και την έγνοια μας για τον διπλανό μας και την πατρίδα μας.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά στην υπόθεση

μετά από συσκέψεις και επικοινωνίες των συναρμόδιων Υπηρεσιών, ΕΛ.ΑΣ, ΑΑΔΕ και Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και, με εντολή του Πρωθυπουργού, αποφασίστηκε η διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης που σχετίζεται με τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν κατόπιν αιτήσεων στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, λοιπόν, από τον εποπτεύοντα, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Εισαγγελέα εκδόθηκε παραγγελία για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, με την οποία ξεκίνησε η διερεύνηση, από τη Δ.Α.Ο.Ε. | Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων, προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., των ετών 2019 – 2024.

Με την προαναφερόμενη παραγγελία διατάσσεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να συλλεγούν, με κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο, τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για να κριθεί, από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αν θα πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για τις παρακάτω πράξεις:

  1. εγκληματική οργάνωση/σύσταση/συμμορία,
  2. κοινή και διακεκριμένη απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση,
  3. κοινή και διακεκριμένη πλαστογραφία κατά μονάδα και κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση,
  4. ηθική αυτουργία / συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις κατά μονάδα και κατά συναυτουργία, κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Για την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας, η Υπηρεσία προέβη στις παρακάτω ενέργειες.

Θα σας αναφέρω ορισμένα στοιχεία, απολύτως τυπικά και θεσμικά, ωστόσο κρίσιμα για τη νομιμότητα, διαφάνεια και προστασία των στοιχείων και προσωπικών δεδομένων.

1. Διασφάλιση του γνήσιου και απαραβίαστου των ψηφιακών δεδομένων, με την εξαγωγή αντιγράφου και κατάσχεση αυτού από το Πληροφοριακό Σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όπου αφορούν Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε) φυσικών/ νομικών προσώπων προς τον Οργανισμό. Η διαδικασία αυτή διήρκησε από τις 9 Ιουλίου 2025 έως τις 28 Ιουλίου 2025.

2. Με την έγκριση του Εισαγγελέα τέθηκαν κριτήρια για την έναρξη της έρευνας και τον εντοπισμό των αρχικών μορφών απάτης. Ο καθορισμός των κριτηρίων μέχρι την τρέχουσα χρονική περίοδο, προέκυψε από την προγενέστερη διερεύνηση παρόμοιων υποθέσεων της Υπηρεσίας, την αξιολόγηση καταγγελλόμενων στοιχείων, παρεχόμενων πληροφοριών και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή των επιδοτήσεων.

Σημειώνουμε ότι από τους Α.Φ.Μ., που προέκυψαν με την εφαρμογή των προαναφερόμενων κριτηρίων, επιλέχθηκαν να διερευνηθούν, από τους χειριστές της Υπηρεσίας, αυτοί που -από την πρώτη έρευνα- παρουσίαζαν χαρακτηριστικά παραβατικότητας – απάτης. Μέχρι σήμερα, έχουν προκύψει τα εξής στοιχεία:

Επιπρόσθετα, σας αναφέρω ότι η διαβίβαση ανακριτικών εκθέσεων στην εισαγγελική Aρχή, μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση περιουσιακών δικαιωμάτων των αιτούντων για αχρεωστήτως καταβληθείσες ενισχύσεις.

Συνοπτικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας εξήχθησαν τα ψηφιακά δεδομένα που αφορούν 819.620 αιτήσεις μοναδικών δικαιούχων για το χρονικό διάστημα από το 2019 έως και 2024.

Η, έως σήμερα, διερεύνηση των περιπτώσεων, που διαπιστώθηκε απάτη στη λήψη οικονομικών επιδοτήσεων, έχει αναδείξει τις εξής μεθόδους:

  • Παραποίηση της νόμιμης κυριότητας των δηλωθέντων αγροτεμαχίων από τους αιτούντες.
  • Ψευδή δήλωση κυριότητας αγροτεμαχίων θανόντων ιδιοκτητών κατόπιν κληρονομικών δικαιωμάτων ή ελλείψει αυτών.
  • Ψευδής δήλωση κυριότητας ζωικού κεφαλαίου.
  • Υποβολή μοναδικών αιτήσεων από δικαιούχους χωρίς πληρότητα κριτηρίων επιλογής.
  • Ή ψευδής δήλωση αγροτεμαχίων εκμετάλλευσης από δικαιούχους εκτός της έδρας διαμονής ή επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους.

Η παραγγελία του Εισαγγελέα εκτελείται αδιάλειπτα και για αυτόν τον σκοπό θα δημιουργηθεί μία ειδική ομάδα αστυνομικών από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που θα αναλάβει τη συνέχιση της έρευνας, με τους εξής στόχους:

  • Συνεχή επικαιροποίηση των κριτηρίων επισήμανσης αιτήσεων μοναδικών δικαιούχων (ΑΦΜ).
  • Εξέταση δραστηριοποίησης εγκληματικών ομάδων, οι οποίες έδρασαν οργανωμένα για τη λήψη σχετικών επιδοτήσεων.
  • Τον προσδιορισμό, εκ νέου, μεθόδων που αναπτύχθηκαν για την εξαπάτηση του μηχανισμού παροχής επιδοτήσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν τρισδιάστατη «ψυχεδελική» τοιχογραφία 4.000 ετών

Πολιτισμός 02.09.2025
Το μνημείο κοσμούσε την αυλή ενός ναού και προσφέρει σπάνια ματιά στην κοσμοαντίληψη των πρώτων κοινωνιών της περιόδου 2000–1000 π.Χ.

Συνεχείς αποκαλύψεις για το κύκλωμα της Κρήτης: Οι συνομιλίες και η απάντηση του Πάνου Καμμένου για την εμπλοκή του ονόματός του

Ελλάδα 02.09.2025
Παραδέχθηκε τη συνομιλία με τον έναν εκ των δύο αδελφών αλλά όπως είπε, δεν έκανε καμία ενέργεια

Φωτιά τώρα στο Περιστέρι: Στις φλόγες επιχείρηση

Ελλάδα 02.09.2025
Επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα

Δεν θυμάμαι τη στιγμή του τροχαίου, είμαι ταπεινός άνθρωπος με ευγενική ψυχή, λέει η 45χρονη οδηγός της Porsche

Ελλάδα 02.09.2025
«Δεν θα μπορούσα να σηκώσω αυτό το βάρος, να πάθουνε δύο άνθρωποι κάτι, γιατί μιλάμε για ατύχημα όχι για κάτι που έγινε εσκεμμένα. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη»

Eurobasket 2025: Όλα τα «σενάρια» τις τελευταίας αγωνιστικής ‑ Πώς η Ελλάδα θα τερματίσει πρώτη στον όμιλο

Αθλητικά Νέα 02.09.2025
Η Εθνική δεν τα κατάφερε απέναντι στη Βοσνία αλλά κρατάει ακόμα την τύχη στα χέρια της

Ο Σι ετοιμάζει επίδειξη δύναμης απέναντι στις ΗΠΑ

Κόσμος 02.09.2025
Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο – Ποιους ηγέτες θα έχει στο πλάι του

«Μου στέλνει αυτός, πήγαινε δείρτε τον» ‑ Οι παραγγελίες ξυλοδαρμών από τον Αρχιμανδρίτη που εμπλέκεται στη μαφία της Κρήτης

Ελλάδα 02.09.2025
Σε μία από τις συνομιλίες ακούγεται ένα από τα αδέρφια να μιλά με τον Αρχιμανδρίτη - Η επίμαχη βεβαίωση και οι διάλογοι

Δολοφονία 51χρονης από τον κουμπάρο της στην Αμφιλοχία

Ελλάδα 02.09.2025
«Ο άνδρας της Αννας έχει καταρρεύσει», λέει ο πρόεδρος του χωριού

Θέρμη: Ελεύθερη με εγγύηση 50.000 ευρώ η 45χρονη με την Porsche που προκάλεσε τροχαίο

Ελλάδα 02.09.2025
Η 45χρονη εγκατέλειψε τους δυο τραυματίες ενώ δεν της έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι

TikToker κατάφερε να μαζέψει 54.000 λίρες δουλεύοντας στα McDonald`s: Οι συμβουλές της για εξοικονόμηση

Κόσμος 02.09.2025
Μια νεαρή κοπέλα κατάφερε να μαζέψει ένα αξιοσέβαστο ποσό από την εργασία της και μοιράστηκε μερικές έξυπνες συμβουλές με τους ακόλουθούς της πώς θα κάνουν οικονομία.