E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι εκδικείται ο Έλληνας: Πήραν φωτιά οι γραμμές για καταγγελίες

Ο ένας καρφώνει τον άλλο...

Δημοσίευση 6/10/2014 | 00:00

Έτσι εκδικείται ο Έλληνας: Πήραν φωτιά οι γραμμές για καταγγελίες

«Αυτή τη στιγμή οι γραμμές μας είναι κατειλημμένες. Παρακαλώ αναμείνατε...». Κι όμως, είναι τέτοια η... κίνηση στο νούμερο 1517, που πλέον χρειάζεται υπομονή για να κάνει κάποιος καταγγελία, αφού όπως προκύπτει, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να «καρφώσουν» κάποιον, για λόγους εκδίκησης συνήθως.

Πρόκειται για την ειδική γραμμή για φορολογικές καταγγελίες, που δημιουργήθηκε το 2008. την πρώτη χρονιά κάλεσαν το 1517 μόλις 4.000 άνθρωποι, αλλά ακολούθησε η... απενεργοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», το 2010 οι κλήσεις έφτασαν τις 19.000 και φέτος η γραμμή δέχεται 200 τηλεφωνήματα την ημέρα. Κάτι που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα την έχουν καλέσει 70.000 άνθρωποι.

Όπως παρατηρείται, κυριαρχεί το κάρφωμα... συγγενικού τύπου. Οι 6 στους 10 από εκείνους που τηλεφωνούν κάνουν καταγγελία για πεθερές, κουμπάρους ή αδέρφια που θέλουν να εκδικηθούν με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ.

Εννοείται πως περίοπτη θέση ανάμεσα στους καταγγέλλοντες έχουν και οι απατημένες ή απλά πρώην σύζυγοι, που «καρφώνουν» τον άνδρα τους. Η φράση «Ο πρώην σύζυγός μου έχει βάλει τα λεφτά στη θυρίδα, και σας έχει αφήσει το χαράτσι απλήρωτο!» είναι πλέον κάτι που έχουν συνηθίσει να ακούνε οι τηλεφωνητές, που ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο έτερων συγγενικών «καρφωμάτων», ο πεθερός που ξεπλένει «μαύρο» χρήμα και ο θείος που «ξεχνάει» να κόψει αποδείξεις αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές των τηλεφωνικών σουρεαλιστικών συζητήσεων.

Εκτός των οικογενειακών ορίων, υπάρχουν και τα «καρφώματα» που πηγάζουν από επαγγελματική αντιζηλία. Μάλιστα, συχνά καλούν στο 1517 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Το 20% των τηλεφωνημάτων γίνεται από ιδιοκτήτες ταβερνών και καφετεριών, που έχουν βάλει στο μάτι το διπλανό μαγαζί, και καταγγέλλουν ότι δεν κόβουν απόδειξη, άλλο ένα 20% είναι απολυμένοι υπάλληλοι που παίρνουν έτσι την εκδίκησή τους, αλλά και λογιστές που έμειναν απλήρωτοι.

Το 1517 δεν είναι η μοναδική τηλεφωνική γραμμή... εκδίκησης, αφού υπάρχει και το 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας που δέχεται περίπου 50 κλήσεις την ημέρα, ενώ όσοι έχουν στο χέρι τους τα στοιχεία απευθύνονται στο 10190 για καταγγελίες διαφθοράς. Ακόμη, η «γραμμή της Διεθνούς Διαφάνειας» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δέχθηκε πάνω από 500 τηλεφωνήματα φορολογούμενων που ήθελαν να «καρφώσουν» κάποιους.

Η λίστα δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες γραμμές «καρφώματος», όπως το 2313-325.501 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο εδώ και ένα χρόνο μπορούν οι Θεσσαλονικείς να καταγγέλλουν όποιον έχει τζάκι που μυρίζει ύποπτα.

Και βέβαια, υπάρχει και η «Γραμμή Υγείας», το 1142, που δέχεται απανωτές κλήσεις για καταγγελίες σχετικές με το κάπνισμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο ‑ Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6

Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές και για ποιες διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τι αλλάζει από τις 3 Αυγούστου, το κόστος έκδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιταλία: Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φλεγόμενο βαν με τους τέσσερις νεκρούς στην Καλάβρια

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το μίνι βαν να τυλίγεται στις φλόγες στην Καλάβρια της Ιταλίας - τέσσερις νεκροί

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία» λόγω μεθυσμένου Βρετανού επιβάτη

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Επιβάτης βρετανικής υπηκοότητας, σε κατάσταση μέθης, προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια πτήσης από το Μάντσεστερ προς την Αττάλεια.

Ήρωας αστυνομικός στα Γιαννιτσά: Έσωσε δύο αδέλφια από φλεγόμενο διαμέρισμα

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ένας αστυνομικός που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια αψήφησε τον κίνδυνο, εισέβαλε σε διαμέρισμα που είχε πιάσει φωτιά και εσώσε δύο αδέλφια

Παιανία: Ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε ανήλικους ‑ Χτύπησαν τον έναν με ρόπαλο στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Tο παιδί που χτυπήθηκε από το ρόπαλο μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Μαρουσάκης: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά έρχονται καταιγίδες ‑ Πού και πότε θα χρειαστεί προσοχή

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Πού οφείλεται η αστάθεια στον καιρό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Η 39χρονη είχε ενημερώσει συμμαθητές της στη σχολή χορού για την κακοποίηση που δεχόταν

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα, όπου μία 39χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία.

Πλήγματα από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο και στο νησί Κεσμ ‑ Αντίποινα του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι συνομιλίες μοιάζουν να βυθίζονται σε κινούμενη άμμο τις τελευταίες εβδομάδες

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονης στο Μενίδι ‑ Σοβαρή η κατάσταση του παιδιού

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Απαγόρευση πατινιών για ανηλίκους και περιορισμοί στις γουρούνες για αρχάριους οδηγούς – Τι φέρνει ο νέος ΚΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ερανιστικό νομοσχέδιο που το υπουργείο αναμένεται να βάλει σε δημόσια διαβούλευση σύντομα

Metallica, Iron Maiden και Final Four: Το σεισμικό αποτύπωμά τους στο Ολυμπιακό Στάδιο

E-Daily 3.Left 03.06.2026
Τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτουν ποιοι «κούνησαν» περισσότερο το ΟΑΚΑ