E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι εκδικείται ο Έλληνας: Πήραν φωτιά οι γραμμές για καταγγελίες

Ο ένας καρφώνει τον άλλο...

Δημοσίευση 6/10/2014 | 00:00

Έτσι εκδικείται ο Έλληνας: Πήραν φωτιά οι γραμμές για καταγγελίες

«Αυτή τη στιγμή οι γραμμές μας είναι κατειλημμένες. Παρακαλώ αναμείνατε...». Κι όμως, είναι τέτοια η... κίνηση στο νούμερο 1517, που πλέον χρειάζεται υπομονή για να κάνει κάποιος καταγγελία, αφού όπως προκύπτει, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να «καρφώσουν» κάποιον, για λόγους εκδίκησης συνήθως.

Πρόκειται για την ειδική γραμμή για φορολογικές καταγγελίες, που δημιουργήθηκε το 2008. την πρώτη χρονιά κάλεσαν το 1517 μόλις 4.000 άνθρωποι, αλλά ακολούθησε η... απενεργοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», το 2010 οι κλήσεις έφτασαν τις 19.000 και φέτος η γραμμή δέχεται 200 τηλεφωνήματα την ημέρα. Κάτι που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα την έχουν καλέσει 70.000 άνθρωποι.

Όπως παρατηρείται, κυριαρχεί το κάρφωμα... συγγενικού τύπου. Οι 6 στους 10 από εκείνους που τηλεφωνούν κάνουν καταγγελία για πεθερές, κουμπάρους ή αδέρφια που θέλουν να εκδικηθούν με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ.

Εννοείται πως περίοπτη θέση ανάμεσα στους καταγγέλλοντες έχουν και οι απατημένες ή απλά πρώην σύζυγοι, που «καρφώνουν» τον άνδρα τους. Η φράση «Ο πρώην σύζυγός μου έχει βάλει τα λεφτά στη θυρίδα, και σας έχει αφήσει το χαράτσι απλήρωτο!» είναι πλέον κάτι που έχουν συνηθίσει να ακούνε οι τηλεφωνητές, που ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο έτερων συγγενικών «καρφωμάτων», ο πεθερός που ξεπλένει «μαύρο» χρήμα και ο θείος που «ξεχνάει» να κόψει αποδείξεις αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές των τηλεφωνικών σουρεαλιστικών συζητήσεων.

Εκτός των οικογενειακών ορίων, υπάρχουν και τα «καρφώματα» που πηγάζουν από επαγγελματική αντιζηλία. Μάλιστα, συχνά καλούν στο 1517 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Το 20% των τηλεφωνημάτων γίνεται από ιδιοκτήτες ταβερνών και καφετεριών, που έχουν βάλει στο μάτι το διπλανό μαγαζί, και καταγγέλλουν ότι δεν κόβουν απόδειξη, άλλο ένα 20% είναι απολυμένοι υπάλληλοι που παίρνουν έτσι την εκδίκησή τους, αλλά και λογιστές που έμειναν απλήρωτοι.

Το 1517 δεν είναι η μοναδική τηλεφωνική γραμμή... εκδίκησης, αφού υπάρχει και το 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας που δέχεται περίπου 50 κλήσεις την ημέρα, ενώ όσοι έχουν στο χέρι τους τα στοιχεία απευθύνονται στο 10190 για καταγγελίες διαφθοράς. Ακόμη, η «γραμμή της Διεθνούς Διαφάνειας» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δέχθηκε πάνω από 500 τηλεφωνήματα φορολογούμενων που ήθελαν να «καρφώσουν» κάποιους.

Η λίστα δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες γραμμές «καρφώματος», όπως το 2313-325.501 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο εδώ και ένα χρόνο μπορούν οι Θεσσαλονικείς να καταγγέλλουν όποιον έχει τζάκι που μυρίζει ύποπτα.

Και βέβαια, υπάρχει και η «Γραμμή Υγείας», το 1142, που δέχεται απανωτές κλήσεις για καταγγελίες σχετικές με το κάπνισμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διακίνηση όπλων «φαντασμάτων» στη Θράκη στην τουρκική μαφία

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Δύο συλλήψεις μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Γλέντι μέχρι πρωίας για τους πρωταθλητές Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
H κίνηση Παπανικολάου που συγκίνησε και η ερυθρόλευκη «καλημέρα»

Κρατικά «φέσια»: Πάνω από 3,8 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Αλμα 570 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες. Στην κορυφή τα νοσοκομεία με χρέη 1,59 δισ. ευρώ σε προμηθευτές.

Κρήτη: Στον εισαγγελέα οι γονείς του κοριτσιού που χαροπαλεύει – Βαριά κακοποιημένη η 3χρονη

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Ρομά μητέρα και ο Πακιστανός πατέρας

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες πληρωμών και τα ποσά ανά περιοχή

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Έως 1.200 ευρώ η συνολική ενίσχυση σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών η Γωγώ Μαστροκώστα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η Γωγώ Μαστροκώστα έχασε την πολυετή μάχη με τον καρκίνο