E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι εκδικείται ο Έλληνας: Πήραν φωτιά οι γραμμές για καταγγελίες

Ο ένας καρφώνει τον άλλο...

Δημοσίευση 6/10/2014 | 00:00

Έτσι εκδικείται ο Έλληνας: Πήραν φωτιά οι γραμμές για καταγγελίες

«Αυτή τη στιγμή οι γραμμές μας είναι κατειλημμένες. Παρακαλώ αναμείνατε...». Κι όμως, είναι τέτοια η... κίνηση στο νούμερο 1517, που πλέον χρειάζεται υπομονή για να κάνει κάποιος καταγγελία, αφού όπως προκύπτει, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να «καρφώσουν» κάποιον, για λόγους εκδίκησης συνήθως.

Πρόκειται για την ειδική γραμμή για φορολογικές καταγγελίες, που δημιουργήθηκε το 2008. την πρώτη χρονιά κάλεσαν το 1517 μόλις 4.000 άνθρωποι, αλλά ακολούθησε η... απενεργοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», το 2010 οι κλήσεις έφτασαν τις 19.000 και φέτος η γραμμή δέχεται 200 τηλεφωνήματα την ημέρα. Κάτι που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα την έχουν καλέσει 70.000 άνθρωποι.

Όπως παρατηρείται, κυριαρχεί το κάρφωμα... συγγενικού τύπου. Οι 6 στους 10 από εκείνους που τηλεφωνούν κάνουν καταγγελία για πεθερές, κουμπάρους ή αδέρφια που θέλουν να εκδικηθούν με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ.

Εννοείται πως περίοπτη θέση ανάμεσα στους καταγγέλλοντες έχουν και οι απατημένες ή απλά πρώην σύζυγοι, που «καρφώνουν» τον άνδρα τους. Η φράση «Ο πρώην σύζυγός μου έχει βάλει τα λεφτά στη θυρίδα, και σας έχει αφήσει το χαράτσι απλήρωτο!» είναι πλέον κάτι που έχουν συνηθίσει να ακούνε οι τηλεφωνητές, που ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο έτερων συγγενικών «καρφωμάτων», ο πεθερός που ξεπλένει «μαύρο» χρήμα και ο θείος που «ξεχνάει» να κόψει αποδείξεις αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές των τηλεφωνικών σουρεαλιστικών συζητήσεων.

Εκτός των οικογενειακών ορίων, υπάρχουν και τα «καρφώματα» που πηγάζουν από επαγγελματική αντιζηλία. Μάλιστα, συχνά καλούν στο 1517 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Το 20% των τηλεφωνημάτων γίνεται από ιδιοκτήτες ταβερνών και καφετεριών, που έχουν βάλει στο μάτι το διπλανό μαγαζί, και καταγγέλλουν ότι δεν κόβουν απόδειξη, άλλο ένα 20% είναι απολυμένοι υπάλληλοι που παίρνουν έτσι την εκδίκησή τους, αλλά και λογιστές που έμειναν απλήρωτοι.

Το 1517 δεν είναι η μοναδική τηλεφωνική γραμμή... εκδίκησης, αφού υπάρχει και το 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας που δέχεται περίπου 50 κλήσεις την ημέρα, ενώ όσοι έχουν στο χέρι τους τα στοιχεία απευθύνονται στο 10190 για καταγγελίες διαφθοράς. Ακόμη, η «γραμμή της Διεθνούς Διαφάνειας» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δέχθηκε πάνω από 500 τηλεφωνήματα φορολογούμενων που ήθελαν να «καρφώσουν» κάποιους.

Η λίστα δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες γραμμές «καρφώματος», όπως το 2313-325.501 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο εδώ και ένα χρόνο μπορούν οι Θεσσαλονικείς να καταγγέλλουν όποιον έχει τζάκι που μυρίζει ύποπτα.

Και βέβαια, υπάρχει και η «Γραμμή Υγείας», το 1142, που δέχεται απανωτές κλήσεις για καταγγελίες σχετικές με το κάπνισμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φοινικούντα: Ποια στοιχεία οδηγούν στο τέλος του θρίλερ της διπλής δολοφονίας

Ελλάδα 31.10.2025
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι παραμένουν 4 - 5 κενά στους ισχυρισμούς

ΕΛΤΑ: Αναταραχή μετά την απόφαση για το κλείσιμο 204 καταστημάτων

Ελλάδα 31.10.2025
Ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι έως 800 ευρώ – Η οριστική ημερομηνία

Οικονομία 31.10.2025
Η επιστροφή ενοικίου και το επίδομα των 250 ευρώ θα πληρωθούν μαζί

Αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι από τον Αντριου, χάνει και το «πρίγκιπας»

Κόσμος 31.10.2025
Ο Κάρολος τον διώχνει από την βασιλική κατοικία

Πήλιο: 51χρονος έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι της πρώην συζύγου του ‑ «Θα σε ξεκοιλιάσω»

Ελλάδα Χτες
O άνδρας πολλές φορές εμφανιζόταν στη δουλειά της, της τηλεφωνούσε και την απειλούσε πως θα τη σκοτώσει

Βόλος: 23χρονος σε αμόκ πήρε λάθος χάπια, έβρισε τη μητέρα του και «διέλυσε» το σπίτι

Ελλάδα Χτες
«Γης μαδιά» έκανε το σπίτι της μητέρας του ένας 23χρονος γιατί δεν έβρισκε τα χάπια του

Ρεκόρ Γκίνες στο Ναύπλιο ‑ Αυγό ζυγίζει 114 γραμμάρια

Ελλάδα Χτες
Τι είπε ο αγρότης Κωνσταντίνος Πετρούλας που εντόπισε το αυγό στο κοτέτσι του

Τρόμος στον Αλμυρό: 42χρονος γύρισε την κόρη του ανάποδα και έπιασε την πρώην σύζυγο από τον λαιμό

Ελλάδα Χτες
Απίστευτο περιστατικό οικογενειακής βίας στο Κουρί με πρωταγωνιστή 42χρονο

Ιμαλάια: Η στιγμή που τεράστια χιονοστιβάδα «κατάπιε» μια ολόκληρη κατασκήνωση

Κόσμος Χτες
Όλα συνέβησαν στις 26 Οκτωβρίου, όταν πεζοπόροι και οι οδηγοί τους βρέθηκαν στη Βόρεια Βάση του όρους Αναπούρνα και παρακολούθησαν με δυσπιστία καθώς ένας τεράστιος τοίχος χιονιού άρχισε να κατευθύνεται κατά πάνω τους