Σήμερα έμαθα: Πως βγήκε η φράση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»
Υπάρχει από τα αρχαία χρόνια
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2025 | 00:46

Όταν λέμε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», δεν υπονοούμε τίποτα το ερωτικό, εκτός κι αν το αντικείμενο της καυχησιολογίας σχετίζεται με τέτοιες... δεξιότητες.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κάλεσμα: «Απόδειξέ το τώρα, εδώ, μπροστά μας». Και η φράση αυτή δεν είναι καινούρια, έχει αρχαίες ρίζες, συγκεκριμένα από έναν μύθο του Αισώπου με τίτλο «Ο καυχησιάρης».
Ένας τύπος, λοιπόν, καυχιόταν στην Αθήνα ότι είχε κάνει ένα απίστευτο άλμα στη Ρόδο. Επειδή κανείς εκεί δεν ήταν από τη Ρόδο για να τον αμφισβητήσει, ένιωθε ασφαλής να περιαυτολογεί. Ένας ακροατής όμως του έδειξε την άμμο, έγραψε «Ρόδος» και του είπε: «Ορίστε και η Ρόδος, για να δούμε και το άλμα». Κάπως έτσι, το «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» έγινε η παροιμιακή έκφραση για να φέρνεις έναν κομπορρήμονα προ των ευθυνών του.
Και ναι, καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους διατυμπανίζουν κατορθώματα – σε οποιοδήποτε... πεδίο. Αν μπορούσαμε κάθε φορά που ακούμε έναν άνθρωπο να περιαυτολογεί, να του στήνουμε κι εμείς μια «Ρόδο» και να του πούμε «πήδα», θα γλιτώναμε από πολύ θόρυβο.