Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη λόγω του καύσωνα: 46άρια στην Ισπανία, ένας νεκρός στην Ιταλία
Σε ύψιστη επιφυλακή οι αρχές σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη
Δημοσίευση 1/7/2025 | 08:21

Ο πρωτοφανής καύσωνας που σαρώνει τη Νότια Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και τις αρχές να προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Από την Ιταλία και την Ισπανία μέχρι την Πορτογαλία και τη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πλέον η νέα κανονικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ένας εκτεταμένος «θόλος ζέστης» καλύπτει περιοχές από τη Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο έως την Τουρκία, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, πριν η βροχή προσφέρει κάποια προσωρινή ανάσα σε ορισμένες περιοχές.
Κόκκινος συναγερμός σε πολλές χώρες
Η Πορτογαλία βρίσκεται στο επίκεντρο του καύσωνα, με τις αρχές να εκδίδουν κόκκινο συναγερμό για επτά από τις δεκαοκτώ περιφέρειες της χώρας. Την Κυριακή καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο, αγγίζοντας τους 46,6°C, ενώ τη Δευτέρα αναμένονταν ακόμη πιο ακραίες συνθήκες με θερμοκρασίες έως και 43°C. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι ηπειρωτικές περιοχές βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 21 πόλεις, ενεργοποιώντας τον «κόκκινο συναγερμό» που προειδοποιεί για επικίνδυνες συνθήκες όχι μόνο για ευπαθείς ομάδες, αλλά και για τον υγιή πληθυσμό.
Σε περιφέρειες όπως η Λιγουρία στα βορειοδυτικά και η Σικελία στον νότο, έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε υπαίθριες εργασίες, όπως η οικοδομική δραστηριότητα και οι αγροτικές εργασίες, κατά τις ώρες αιχμής της ζέστης, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Ένας νεκρός στο Μιλάνο
Ένας άνδρας ηλικίας 47 ετών, ιδιοκτήτης μιας μικρής οικοδομικής εταιρίας, πέθανε έξω από τη Μπολόνια, ενώ εργαζόταν κάτω από τον ήλιο. Βρισκόταν σε οικοδομή σχολικού κτηρίου και αισθάνθηκε άσχημα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Ο άτυχος άνδρας είχε μεταναστεύσει στην Ιταλία από το Μαρόκο και λεγόταν Αίτ ελ Αζάμ Μπραχίμ, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό συνδικάτο Cgil. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στο φετινό κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Στο Μιλάνο, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, υπέγραψε απόφαση η οποία θα ισχύσει από αύριο και συνδέεται, πάντα, με τον καύσωνα. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τις ημέρες κατά τις οποίες η επιφυλακή θα βρίσκεται «στο κόκκινο», θα απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο, σε γεωργικές επιχειρήσεις και οικοδομές από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν θα αφορά υπηρεσίες του δημοσίου και εργαζόμενους που δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες για την Πολιτική Προστασία της χώρας.
Κλιματική αλλαγή και «νέα κανονικότητα»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από τη Σεβίλλη της Ισπανίας —όπου η θερμοκρασία αναμενόταν να φτάσει τους 42°C τη Δευτέρα— τόνισε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «η ακραία ζέστη δεν αποτελεί πλέον σπάνιο φαινόμενο, αλλά τη νέα μας πραγματικότητα». Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τις κυβερνήσεις σε άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο θερμός και επικίνδυνος. Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, συνδέοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, φαινόμενα όπως ο καύσωνας που πλήττει τώρα τη Νότια Ευρώπη θα γίνουν πιο συχνά, πιο έντονα και πιο καταστροφικά.
Τι έρχεται τις επόμενες ημέρες
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι ακραίες θερμοκρασίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη, με αρκετές περιοχές να αναμένουν ρεκόρ θερμοκρασιών. Στη συνέχεια, αναμένονται βροχές σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική, ιδιαίτερα για τη Νότια Ευρώπη που επηρεάζεται περισσότερο από τα ακραία κύματα καύσωνα.