Φόβος και τρόμος οι σολομοί «ζόμπι» ‑ Ανησυχία στην Ισλανδία, προειδοποίηση κι από την Μπγιορκ
Σύμφωνα με την παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα έρχονται «καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή»
Δημοσίευση 8/5/2025 | 07:46

Στην Ισλανδία, ο σολομός είναι ένα από τα πιο πολύτιμα, νόστιμα και περιζήτητα ψάρια στην αγορά.
Τα κρυστάλλινα νερά εγγυώνται εξαιρετική ποιότητα. Αλλά, σύμφωνα με το Libero , υπάρχει ένα πρόβλημα που ανησυχεί (και όχι λίγο) τους αγρότες και τους καταναλωτές, δηλαδή η εμφάνιση σολομού «ζόμπι» .
Δεν πρόκειται για πρόσφατο συναγερμό, αλλά τους τελευταίους μήνες οι περιβαλλοντολόγοι, καθώς και η Ισλανδή τραγουδοποιός και ακτιβίστρια Björk, έχουν επισημάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επέκταση της εκτροφής σολομού στην ανοιχτή θάλασσα.
Οι διαδηλώσεις ξεκινούν από την πόλη Seyðisfjörður. Σολομοί εκτροφείων έχουν δραπετεύσει από τα δίχτυα και έχουν ζευγαρώσει με άγριο σολομό, δημιουργώντας ένα υβρίδιο με το παρατσούκλι «ζόμπι». Ονομάζονται έτσι επειδή έχουν παραμορφώσεις, είναι τυφλά και έχουν εμφανείς δερματικές αλλοιώσεις. Η Björk είχε ήδη χαρακτηρίσει ολόκληρη την ισλανδική αλιευτική βιομηχανία ως «μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν γρήγορα χρήματα θυσιάζοντας τη φύση» το 2023.
Συγκεκριμένα, στο μήνυμα η καλλιτέχνης έγραψε: «Οι άνθρωποι στο φιόρδ Seyðisfjörður ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την έναρξη της ιχθυοκαλλιέργειας. Θα θέλαμε να δωρίσουμε τις πωλήσεις του «The Lost Song» για να τους βοηθήσουμε με τα δικαστικά τους έξοδα και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους. Η βιομηχανική εκτροφή ισλανδικού σολομού έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και, επιπλέον, τα εκτρεφόμενα ψάρια υποφέρουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Και επειδή πολλά από αυτά έχουν δραπετεύσει, έχουν αρχίσει να αλλάζουν το DNA του ισλανδικού σολομού προς το χειρότερο, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην εξαφάνισή του».
Συνεπώς, η έκκληση που απευθύνεται στα ισλανδικά θεσμικά όργανα είναι να τεθεί τέλος στη διαφυγή σολομού ιχθυοτροφείου στην ανοιχτή θάλασσα και, με αυτόν τον τρόπο, να αποτραπεί η για πάντα απώλεια της γενετικής κληρονομιάς του πολύτιμου ψαριού.