E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος: Χρεοκόπησε μεγάλη εταιρία – Στον δρόμο 5.000 εργαζόμενοι σε μια στιγμή

Τι έχει συμβεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025 | 19:41

Τέλος: Χρεοκόπησε μεγάλη εταιρία – Στον δρόμο 5.000 εργαζόμενοι σε μια στιγμή
Unsplash

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, Northvolt. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την αποτυχία της πιο ελπιδοφόρας ευρωπαϊκής προσπάθειας να ανταγωνιστεί την ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, την Κίνα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία είχε καταφύγει σε καθεστώς προστασίας από πτώχευση στο πλαίσιο του Άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην αύξηση της παραγωγής της στο κύριο εργοστάσιό της στη βόρεια Σουηδία.

Οι προσπάθειές της, ωστόσο, δεν καρποφόρησαν και πλέον ένας Σουηδός διαχειριστής θα επιβλέπει την πώληση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων. «Η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει τη λειτουργία της με την παρούσα μορφή», ανέφερε ο όμιλος που απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία του σουηδικού επιχειρείν και τη σημαντικότερη μετά την κατάρρευση της Saab πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ήλπιζε ότι η Northvolt θα μείωνε την εξάρτηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών από κινεζικούς ανταγωνιστές, όπως η CATL.

Από την ίδρυσή της, το 2016, η σουηδική εταιρεία έχει λάβει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια, χρέος και δημόσια χρηματοδότηση, ενώ οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της ήταν η Volkswagen και η Goldman Sachs με μερίδιο 21% και 19% αντίστοιχα.

Στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους το χρέος της ανερχόταν σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

«Όπως πολλές εταιρείες στον τομέα των μπαταριών, η Northvolt αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες μια σειρά από επιδεινούμενες προκλήσεις που διαβρώθηκαν στην οικονομική της θέση, όπως η αύξηση του κόστους κεφαλαίου, η γεωπολιτική αστάθεια, οι επακόλουθες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι αλλαγές στη ζήτηση της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Porsche, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαια προμήθειας με τη Northvolt, ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις μόλις έγινε σαφές ότι η κατασκευάστρια μπαταριών οδεύει προς πτώχευση. «Παραμένω πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε ικανούς προμηθευτές μπαταριών στην Ευρώπη», δήλωσε ο CEO της Porsche και της Volkswagen, Oliver Blume.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα με τα κορυφαία 200 πανεπιστήμια του κόσμου για το 2025

Ελλάδα 09.12.2025
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που εισέρχεται στη λίστα των κορυφαίων 200 διεθνώς

Ζωγράφου: Αγριος ξυλοδαρμός οδηγού λεωφορείου από οδηγό ΙΧ

Ελλάδα 09.12.2025
Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες ενώ αναζητείται ο δράστης της επίθεσης

Τέλος στην Αυστραλία η χρήση social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Κόσμος 09.12.2025
Ο νόμος έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, όμως έχει δεχθεί επίσης επαίνους από γονείς

Μπαλί: Συνελήφθη η πoρνoστάρ Bonnie Blue μαζί με 17 άνδρες για παραβίαση των νόμων περί πορνογραφίας

Κόσμος 09.12.2025
Η πoρνoστάρ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκιση έως και 15 ετών

Τροχαίο με εγκατάλειψη 11χρονου στη Λαμία ‑ Ανθρωποκυνηγητό για τον ασυνείδητο οδηγό

Ελλάδα 09.12.2025
Ο 11χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λαμίας

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα υπό διερεύνηση για σοβαρά κρούσματα αλλαντίασης!

Ελλάδα 09.12.2025
Το προϊόν πωλείται και μέσω διαδικτύου συμπεριλαμβανομένης και της πλατφόρμας Amazon.com, επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός ανάμεσα σε ανήλικες μαθήτριες ‑ Πώς αντέδρασαν οι γονείς

Ελλάδα 09.12.2025
Η στιγμή του ξυλοδαρμού καταγράφηκε από κάμερα κινητού ενώ την ίδια ώρα μία γειτόνισσα εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή της

Σύνταξη 1.700 ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών

Ελλάδα 09.12.2025
Προβλέπεται, επίσης, καθολική διαγραφή οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήρης υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Πότε πληρώνονται συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Νωρίτερα φέτος οι καταβολές τον Δεκέμβριο

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Όλες οι παγίδες που «καίνε» χιλιάδες οδηγούς

Οικονομία 09.12.2025
Όσα ξεκαθαρίζει ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ