E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος: Χρεοκόπησε μεγάλη εταιρία – Στον δρόμο 5.000 εργαζόμενοι σε μια στιγμή

Τι έχει συμβεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025 | 19:41

Τέλος: Χρεοκόπησε μεγάλη εταιρία – Στον δρόμο 5.000 εργαζόμενοι σε μια στιγμή
Unsplash

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, Northvolt. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την αποτυχία της πιο ελπιδοφόρας ευρωπαϊκής προσπάθειας να ανταγωνιστεί την ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, την Κίνα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία είχε καταφύγει σε καθεστώς προστασίας από πτώχευση στο πλαίσιο του Άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην αύξηση της παραγωγής της στο κύριο εργοστάσιό της στη βόρεια Σουηδία.

Οι προσπάθειές της, ωστόσο, δεν καρποφόρησαν και πλέον ένας Σουηδός διαχειριστής θα επιβλέπει την πώληση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων. «Η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει τη λειτουργία της με την παρούσα μορφή», ανέφερε ο όμιλος που απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία του σουηδικού επιχειρείν και τη σημαντικότερη μετά την κατάρρευση της Saab πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ήλπιζε ότι η Northvolt θα μείωνε την εξάρτηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών από κινεζικούς ανταγωνιστές, όπως η CATL.

Από την ίδρυσή της, το 2016, η σουηδική εταιρεία έχει λάβει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια, χρέος και δημόσια χρηματοδότηση, ενώ οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της ήταν η Volkswagen και η Goldman Sachs με μερίδιο 21% και 19% αντίστοιχα.

Στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους το χρέος της ανερχόταν σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

«Όπως πολλές εταιρείες στον τομέα των μπαταριών, η Northvolt αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες μια σειρά από επιδεινούμενες προκλήσεις που διαβρώθηκαν στην οικονομική της θέση, όπως η αύξηση του κόστους κεφαλαίου, η γεωπολιτική αστάθεια, οι επακόλουθες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι αλλαγές στη ζήτηση της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Porsche, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαια προμήθειας με τη Northvolt, ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις μόλις έγινε σαφές ότι η κατασκευάστρια μπαταριών οδεύει προς πτώχευση. «Παραμένω πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε ικανούς προμηθευτές μπαταριών στην Ευρώπη», δήλωσε ο CEO της Porsche και της Volkswagen, Oliver Blume.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά κτηνοτρόφος τα 450 πρόβατά του, όλα ντόπιας ιστορικής φυλής

Ελλάδα 06.12.2025
Εκατοντάδες ζώα της φυλής του Ρουμλουκίου θα θανατωθούν λόγω της ευλογιάς

Βρετανία: Διαδηλωτές πέταξαν φαγητό στο Αυτοκρατορικό Στέμμα του Κράτους‑ Tέσσερις συλλήψεις

Κόσμος 06.12.2025
Πρόκειται για το στέμμα που φόρεσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ καθώς έφευγε από την τελετή στέψης του το 2023

Οργή Μασκ μετά το πρόστιμο στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κόσμος 06.12.2025
Tι έγραψε ο δισεκατομμυριούχος

Τι ακολουθεί μετά τον Byron: Ερχεται έντονος και επίμονος αντικυκλώνας, λέει ο Θ. Κολυδάς

Καιρός 06.12.2025
Η προοπτική του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή με αυτοκίνητο που τούμπαρε στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα 06.12.2025
Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο - Το ατύχημα σημειώθηκε σε τούνελ πάνω από το Παληό Καβάλας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Ελλάδα 06.12.2025
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς που έκλεισαν με εντολή ΕΛ.ΑΣ. χωρίς στάση

Τραγωδία στην Ζάκυνθο: Νεκρό παιδί 18 μηνών μετά από επίθεση σκύλου

Ελλάδα 06.12.2025
Το παιδί βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ