E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος: Χρεοκόπησε μεγάλη εταιρία – Στον δρόμο 5.000 εργαζόμενοι σε μια στιγμή

Τι έχει συμβεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2025 | 19:41

Τέλος: Χρεοκόπησε μεγάλη εταιρία – Στον δρόμο 5.000 εργαζόμενοι σε μια στιγμή
Unsplash

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, Northvolt. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την αποτυχία της πιο ελπιδοφόρας ευρωπαϊκής προσπάθειας να ανταγωνιστεί την ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, την Κίνα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία είχε καταφύγει σε καθεστώς προστασίας από πτώχευση στο πλαίσιο του Άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην αύξηση της παραγωγής της στο κύριο εργοστάσιό της στη βόρεια Σουηδία.

Οι προσπάθειές της, ωστόσο, δεν καρποφόρησαν και πλέον ένας Σουηδός διαχειριστής θα επιβλέπει την πώληση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων. «Η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει τη λειτουργία της με την παρούσα μορφή», ανέφερε ο όμιλος που απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία του σουηδικού επιχειρείν και τη σημαντικότερη μετά την κατάρρευση της Saab πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ήλπιζε ότι η Northvolt θα μείωνε την εξάρτηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών από κινεζικούς ανταγωνιστές, όπως η CATL.

Από την ίδρυσή της, το 2016, η σουηδική εταιρεία έχει λάβει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια, χρέος και δημόσια χρηματοδότηση, ενώ οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της ήταν η Volkswagen και η Goldman Sachs με μερίδιο 21% και 19% αντίστοιχα.

Στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους το χρέος της ανερχόταν σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

«Όπως πολλές εταιρείες στον τομέα των μπαταριών, η Northvolt αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες μια σειρά από επιδεινούμενες προκλήσεις που διαβρώθηκαν στην οικονομική της θέση, όπως η αύξηση του κόστους κεφαλαίου, η γεωπολιτική αστάθεια, οι επακόλουθες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι αλλαγές στη ζήτηση της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Porsche, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαια προμήθειας με τη Northvolt, ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις μόλις έγινε σαφές ότι η κατασκευάστρια μπαταριών οδεύει προς πτώχευση. «Παραμένω πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε ικανούς προμηθευτές μπαταριών στην Ευρώπη», δήλωσε ο CEO της Porsche και της Volkswagen, Oliver Blume.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Πολιτική Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

Ελλάδα Χτες
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους