E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στην Ελλάδα ‑ Υποψήφια χώρα για επίθεση σε στόχο ισραηλινού ενδιαφέροντος

Προειδοποίηση από υπηρεσίες ασφαλείας του εξωτερικού στην Ελλάδα - ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε επιφυλακή

Δημοσίευση 2/8/2024 | 10:43

Συναγερμός στην Ελλάδα ‑ Υποψήφια χώρα για επίθεση σε στόχο ισραηλινού ενδιαφέροντος

Προειδοποίηση για πιθανή προσπάθεια να πληγεί στόχος ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα φέρεται να έχουν απευθύνει υπηρεσίες ασφαλείας του εξωτερικού. Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επί ιρανικού εδάφους.

Οι εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια αντεκδίκησης με επίθεση κατά ισραηλινού στόχου όχι στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά σε τρίτη χώρα. Για ορισμένες υπηρεσίες του εξωτερικού, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων χωρών, χωρίς πάντων, όπως μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, να υπάρχει σαφής πληροφόρηση περί επίθεσης κατά συγκεκριμένου στόχου ή σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το διάστημα 2023-2024, εξάλλου, καταγράφηκαν δύο φορές σχέδια και απόπειρες επίθεσης κατά στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η πρώτη απ’ αυτές ήταν τον Μάρτιο του 2023, όταν η Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ και την ισραηλινή Μοσάντ συνέλαβαν δύο άτομα, υπηκόους Πακιστάν, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι. Η επιχείρηση σύλληψης των δύο υπόπτων ονομάστηκε «Υάκινθος» και σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ φέρεται να συντονίστηκε από το Ιράν. Το Ισραήλ μάλιστα έχει εκδώσει εντλαμα σύλληψης εις βάρος υπηκόου Πακιστάν που την περίοδο της έρευνας βρισκόταν επί ιρανικού εδάφους.

Η δεύτερη υπόθεση καταγράφηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 με εμπρηστικές επιθέσεις χαμηλής έντασης κατά ενός ισραηλινού ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι, αλλά και της συναγωγής στην ίδια περιοχή. Στα ίχνη των δραστών έφτασε από βίντεο και πειστήρια που εντόπισε στο σημείο της επίθεσης η Αντιτρομοκρατική. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες από το Ισραήλ δόθηκαν στις ελληνικές αρχές λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ήδη δρομολογημένες συλλήψεις των υπόπτων. Παρότι στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι τις εντολές στους δράστες έδινε έγκλειστος Αφγανός και σε αυτή την περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ενδείξεις ανάμειξης στην υπόθεση ατόμων από το Ιράν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει και νέα προσπάθεια να πληγεί στόχος ισραηλινού ενδιαφέροντος στη χώρα. «Το επίπεδο της επαγρύπνησης έχει αυξηθεί», επιβεβαιώνει μιλώντας στην Καθημερινή στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ τη διαβίβαση από το εξωτερικό στοιχείων για πιθανό χτύπημα εντός συνόρων επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της χώρας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ομόλογες Αρχές του εξωτερικού ανταλλάσσοντας πληροφορίες, ενώ συνεργασία υπάρχει και με τις Αρχές της Κύπρου, όπου εξάλλου το Ιράν έχει προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση, με την πιο πρόσφατη υπόθεση να καταγράφεται τον Δεκέμβριο του 2023. Τότε μάλιστα οι Αρχές της Κύπρου είχαν συλλάβει δύο υπηκόους Ιράν, που έμεναν στο νησί ως οικονομικοί μετανάστες και φέρεται να είχαν σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Τα δικά της δίχτυα συλλογής πληροφοριών έχει ενεργοποιήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σχετική ανησυχία υπάρχει, τέλος, και για το ενδεχόμενο αλλοδαποί υπήκοοι να διέλθουν transit από την Ελλάδα με προορισμό άλλη χώρα και σκοπό να πραγματοποιήσουν εκεί επίθεση κατά στόχου εβραϊκού ενδιαφέροντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελληνόκτητο το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν στον Περσικό

Κόσμος 12.03.2026
Το Ιράκ «δείχνει» το Ιράν, ένας νεκρός και 38 διασωθέντες

Τροχαίο στη Βούλα: Νεκρή η 58χρονη οδηγός ταξί που συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ελλάδα 12.03.2026
Η άτυχη γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε - Ελαφρά τραυματίας ο 24χρονος οδηγός του ΙΧ

Συναγερμός από το FBI: Το Ιράν ετοιμάζει μαζικές επιθέσεις στο Λος Αντζελες με drones

Κόσμος Χτες
Η ενημέρωση του FBI προσέθετε ότι «δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για τον χρόνο, τη μέθοδο, τον στόχο ή τους δράστες της φερόμενης επίθεσης»

Στενά του Ορμούζ: Βίντεο ντοκουμέντο από επίθεση σε ταϊλανδέζικο φορτηγό πλοίο

Κόσμος Χτες
Το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 11 ναυτικά μίλια βόρεια του Ομάν, με την πρόσκρουση να προκαλεί πυρκαγιά στο κατάστρωμα

Θρήνος στη Λάρισα: Εντοπίστηκε νεκρή 54χρονη γυναίκα

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές αστυνομία και ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος της

Τραμπ για Ιράν: Τους χτυπήσαμε πιο σκληρά από ό,τι έχει χτυπηθεί ποτέ χώρα – Δεν έχουμε τελειώσει

Κόσμος Χτες
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο

Θεσσαλονίκη: 10χρονο παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή σε κολυμβητήριο

Ελλάδα Χτες
Χάρη στην άμεση και συντονισμένη παρέμβαση των διασωστών, το παιδί επανήλθε και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Κορονοϊός: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η πραγματική προέλευση του ίσως δεν είναι αυτή που πιστεύαμε

Κόσμος Χτες
Τα πρώτα περιστατικά της νόσου καταγράφηκαν στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη Wuhan, κοντά σε μια μεγάλη αγορά θαλασσινών και ζωντανών ζώων

ΔΟΕ: Γιατί χρησιμοποίησε το «μπαζούκα» των 400 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

Ελλάδα Χτες
Οι αγορές παρέμειναν απαθείς, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ανακοίνωση του ΔΟΕ

Τροχαίο στην Εύβοια: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων, δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο επιβαίνοντες

Σπείρα Ρομά στη Λάρισα: Απέσπασαν 710.000 ευρώ από πατέρα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

Ελλάδα Χτες
Δόλωμα σε όλες τις περιπτώσεις, σε Θεσσαλία, Κυκλάδες κι περιοχές της Αττικής, ήταν η δήθεν πώληση χρυσών λιρών σε τιμή ιδιαίτερα χαμηλή

Βομβαρδίστηκε το data center κρατικής τράπεζας στο Ιράν, στόχος να μην πληρωθούν στρατός και Φρουροί της Επανάστασης

Κόσμος Χτες
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση