Σήμερα έμαθα: Πως πολλές φορές καταλαβαίνουμε όταν οι άνθρωποι μας κοιτάνε;
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι μεγάλο πράγμα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2024 | 03:51
Δεν είναι πολύ ασυνήθιστο να νιώθεις ότι σε κοιτάζουν επίμονα. Αλλά γιατί έχουμε την τάση να πιάνουμε κάποιον που μας κοιτάζει; Η αιτία δεν είναι η ψυχική ικανότητα, αλλά ένας συνδυασμός των ικανοτήτων αστραπιαίας επεξεργασίας του εγκεφάλου σας και των κοινωνικών τάσεων του είδους μας.
Η οπτική επαφή είναι ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό επειδή το σώμα δεν θέλει να χάσει μια πιθανή σύνδεση ή απειλή. Ακόμη και όταν κάποιος δεν είναι απέναντί σας, μπορείτε να αισθανθείτε το βλέμμα από την περιφερειακή σας όραση.
Σύμφωνα με το Psychology Today, ο εγκέφαλος διαθέτει ένα συγκεκριμένο σύστημα αφιερωμένο στην ανίχνευση του βλέμματος των άλλων. Σε σύγκριση με άλλα ζώα, οι άνθρωποι έχουν πολύ πιο ορατό σκληρό χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού), κάτι που διευκολύνει το να ακολουθήσει κάποιος το βλέμμα ενός ατόμου. Τα περισσότερα ζώα θέλουν να κρύβονται εκεί που ψάχνουν όταν κυνηγούν, αλλά οι άνθρωποι είναι όμως κοινωνικά πλάσματα που εξαρτώνται από τη συνεργασία και την κοινότητα για να επιβιώσουν. Το να μπορείς να έχεις οπτική επαφή βοηθά στη δημιουργία αυτών των κρίσιμων σχέσεων.
Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορείς να δεις καθόλου αυτό το άτομο; Μερικοί άνθρωποι θα ορκιστούν πάνω - κάτω ότι μπορούν να αισθανθούν τα μάτια απευθείας στην πλάτη τους, αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό εικασία και ανακρίβεια. Οι άνθρωποι είναι καλωδιωμένοι να υποθέτουν ότι οι άλλοι τους κοιτούν για προφύλαξη. «Ένα άμεσο βλέμμα μπορεί να σηματοδοτήσει κυριαρχία ή απειλή και αν αντιληφθείς κάτι ως απειλή, δεν θα ήθελες μην το καταλάβεις», εξήγησε ο Κόλιν Κλίφορντ, καθηγητής στο UNSW της Αυστραλίας. «Επομένως, και μόνο να υποθέσουμε ότι κάποιος άλλος σε κοιτάζει, μπορεί να γίνει η πιο ασφαλής στρατηγική».