E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ελλάδα αποκτά αντιπυραυλικό‑αντιdrone θόλο αλά Ισραήλ

«Έχει ήδη δρομολογηθεί»

Δημοσίευση 17/4/2024 | 09:35

Η Ελλάδα αποκτά αντιπυραυλικό‑αντιdrone θόλο αλά Ισραήλ

Στον σχεδιασμό για την απόκτηση από την Ελλάδα ενός αντιπυραυλικού-αντιdrone θόλου «αλά Ισραήλ» αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στη σκιά του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ απέκρουσε την επίθεση του Ιράν, προσθέτοντας οτι «η χώρα πρέπει να κλείσει».

«Έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν θα γίνει αύριο το πρωί αλλά θα γίνει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη για τον σκοπό αυτό» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε «η Τουρκία έχει κάνει βήματα παραγωγής drone αλλά το ελληνικό σύστημα δεν είδε ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό αυτό στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη αλλά αυτο που κάνει είναι να προστατεύει την επικράτειά της. Η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να προστατεύει τον εαυτό της. Πρέπει όμως να κάνουμε βήματα για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή παράξει κάποιος σε βάρος μας»

Μηνύματα στην Τουρκία

Όσον αφορά την προκλητική αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική απόφαση για δημιουργία περιβαλλλοντικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο ο κ. Δένδιας σχολίασε «αν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ότι πρέπει να ζητήσουμε την άδειά της για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στις Κυκλάδες».

«Αν ψαρεύω, δηλαδή, στους Αντίπαξους θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον τούρκο πρέσβη; Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβάρα» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Δεν υπάρχει Έλληνας που να δέχεται η Τουρκία αυτά που είπε για το περιβαλλοντικό πάρκο στις Κυκλάδες. Η Τουρκία διαδοχικά κάνει μαξιμαλισμό για να σε υποχρεώσει σε "αυτοπεριορισμό"» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι επιστρέφουμε στην περίοδο της Έντασης. Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική κρύο-ζεστό. Ενώ δεν θέλει να καταγράφονται σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ παραβιάσεις που η Ελλάδα να καταγγείλει, σε ρητορικό επίπεδο προχωράει σε απίστευτες τοποθετήσεις».

Όπως διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «δεν μπορεί η Ελλάδα να αποστεί των εξαγγελιών της, θα είναι σαν να αναγνωρίζει δικαίωμα βέτο στην Τουρκία για περιβαλλοντικά ζητήματα. Μήπως θα ζητάμε άδειαγια έκδοση οικοδομικών αδειών στα νησιά;».

12 μίλια

Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια εθνική θέση είναι δικαιώμα κυριαρχίας που θα ασκηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλει» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο το casus belli. Εκθέτει μόνο την Τουρκία αυτή η κατάσταση. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει σε σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ απειλή πολέμου για κυριαρχικό δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο»

«Η Τουρκία κάποια στιγμή, και πρέπει να της δώσουμε όλο τον χώρο να το κάνει χωρίς να φανεί ότι την ταπεινώνουμε, να βγάλει από το τραπέζι και την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Ακόμα και η επίλυση μικρών ζητημάτων βοηθάει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το καθεστώς απειλής πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο» κατέληξε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μισθολογικά των Ενόπλων Δυνάμεων

Στη συζήτηση τέθηκε και το μισθολογικό ζήτημα στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει ότι «προσπαθούμε να εξαφαλίσουμε έμμεσες παροχές που θα αποκαταστήσουν ένα κομμάτι των απωλειών. Αύριο αύριο θα είμαι στην Ορεστιάδα για ένα πρόγραμμα κατοικιών για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα σημάνει έμμεσα παροχή 700-800 ευρώ ανά επαγγελματικό στέλεχος. Λύνουμε, επίσης, το πρόβλημα με το επίδομα στόλου καθώς φορολογητέα τους παίρναμε περισσότερα από ό,τι τους δίναμε».

Πρόγραμμα Αιγίς

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα Αιγίς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν την πολιτική προστασία». Όπως εξήγησε «ο Βασίλης Κικίλιας τρέχει ένα πρόγραμμα από το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πάρουν 200 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό που θα παραδοθεί μέσα στο 2025. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει σε τρεις μονάδες διττής χρήσης να βοηθούν. Αφορά μηχανήματα για να βοηθήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την πολιτική προστασία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα Χτες
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Ελλάδα Χτες
Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Περιστατικό κακοποίησης παιδιού με εγκεφαλική παράλυση από φυσικοθεραπεύτρια καταγράφηκε σε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το καταγγελλόμενο περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται κι από σχετικό βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό, φέρεται να έγινε πριν από έξι χρόνια

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Αθλητικά Νέα Χτες
Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Κόσμος Χτες
Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ήχησε το «112» στη Χίο: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ελλάδα Χτες
Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν την μετακίνηση τους στις παράκτιες περιοχές

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Ελλάδα Χτες
Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα Χτες
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα