E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Γιατί η υγρασία μας κάνει να ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο;

Αναστέλλει έναν μηχανισμό του ανθρώπινου σώματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2024 | 00:23

Σήμερα έμαθα: Γιατί η υγρασία μας κάνει να ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο;
Photo by Jan Canty on Unsplash

Καθώς οι θερμοκρασίες ρεκόρ αυξάνονται σε όλον τον κόσμο και ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο ζεστός γενικά, είναι η καλό να μάθουμε ακόμα περισσότερο τώρα γιατί η υψηλή υγρασία μας κάνει να νιώθουμε κουρέλια.

Ας πούμε πρώτα για τον ιδρώτα. Όπως ίσως θυμάστε από το μάθημα της βιολογίας, ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας δροσίζεται είναι η εφίδρωση. Στη συνέχεια, ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας και απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα σας.

Η υγρασία είναι ένα εμπόδιο σε αυτό το σύστημα ψύξης με εξάτμιση. Καθώς αυξάνεται, η εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα σας επιβραδύνεται. Αντίθετα, ο ιδρώτας στάζει, κάτι που σας αφήνει με ένα βρεγμένο μπλουζάκι και καθόλου δροσιά. Όταν η υγρασία εκτοξεύεται, χάνουμε ουσιαστικά ένα βασικό εργαλείο του σώματός μας που κανονικά θα μας δρόσιζε.

Η υγρασία είναι η ποσότητα νερού που περιέχεται στον αέρα. Ωστόσο, καθώς η θερμοκρασία του αέρα αλλάζει, αλλάζει και η ποσότητα νερού που μπορεί να κρατήσει ο αέρας. Ο αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει. Η σχετική υγρασία συγκρίνει την πραγματική υγρασία με τη μέγιστη ποσότητα υδρατμών που μπορεί να κρατήσει ο αέρας σε οποιαδήποτε δεδομένη θερμοκρασία.

Ενώ η έννοια της υγρασίας που κάνει τις μέρες μας να είναι πιο ζεστές είναι οδυνηρά εμφανής σε οποιονδήποτε έχει βρεθεί ποτέ έξω σε μια τέτοια μέρα, το τρέχον σύστημά μας οφείλει πολλά στον Robert G. Steadman, έναν ερευνητή κλωστοϋφαντουργίας. Σε μια εργασία του το 1979 με τίτλο «An Assessment of Sultriness, Parts I and II», ο Steadman παρουσίασε τους βασικούς παράγοντες που θα επηρέαζαν το πόσο ζεστό ένιωθε ένα άτομο κάτω από ένα δεδομένο σύνολο συνθηκών και οι μετεωρολόγοι χρησιμοποίησαν σύντομα την εργασία του για να εξαγάγουν έναν απλοποιημένο τύπο για τον υπολογισμό του δείκτη θερμότητας.

Η φόρμουλα είναι μεγάλη και δυσκίνητη, αλλά ευτυχώς μπορεί να μετατραπεί σε ευανάγνωστα γραφήματα διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Απλά πρέπει να γνωρίζετε τη θερμοκρασία του αέρα και τη σχετική υγρασία, και το διάγραμμα θα σας πει τα υπόλοιπα.

Η έρευνα του Steadman βασίστηκε στην ιδέα ενός «τυπικού» ατόμου που βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο κάτω από ένα πολύ ακριβές σύνολο συνθηκών. Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος του Steadman είχε 1.70μ. ύψος, ζύγιζε 67 κιλά, φορούσε μακρύ παντελόνι και κοντομάνικο πουκάμισο και περπατούσε με λίγο κάτω από 5 χιλιόμετρα την ώρα με ένα ελαφρύ αεράκι στη σκιά.

Όλοι οι πίνακες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον υπολογισμό του δείκτη θερμότητας κάνουν την εύλογη υπόθεση ότι οι άνθρωποι θα αναζητήσουν σκιά όταν έχει καταπιεστική ζέστη. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προσθέσει έως και 15 βαθμούς στον υπολογισμένο δείκτη θερμότητας.

Κανονικά, όταν σκεφτόμαστε τον άνεμο σε μια ζεστή μέρα, σκεφτόμαστε ένα ωραίο, δροσερό αεράκι. Αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση των πραγμάτων, αλλά όταν ο καιρός είναι πραγματικά πολύ ζεστός, ένας ξηρός άνεμος πραγματικά μας ζεσταίνει. Όταν είναι τόσο ζεστά έξω, ο άνεμος απομακρύνει τον ιδρώτα από το σώμα μας πριν εξατμιστεί για να μας βοηθήσει να δροσιστούμε. Χάρη σε αυτό, αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένα δροσερό αεράκι λειτουργεί περισσότερο σαν φούρνος.

Όταν λοιπόν ο δείκτης θερμότητας είναι πάνω από 54°C, αυτό ταξινομείται ως «ακραίος κίνδυνος» και ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι πολύ πιθανός σε συνεχή έκθεση. Τα πράγματα γίνονται λιγότερο τρομακτικά καθώς κατεβαίνει, αλλά ακόμη και τις ημέρες «Κινδύνου», όταν ο δείκτης θερμότητας κυμαίνεται από 40°C έως 54°C, πιθανότατα δεν θα θέλατε να είστε έξω. Σύμφωνα με την υπηρεσία, τότε η παρατεταμένη έκθεση και/ή η σωματική δραστηριότητα καθιστούν πιθανή την ηλίαση, τις θερμικές κράμπες και τη θερμική εξάντληση, ενώ η θερμοπληξία είναι άκρως πιθανή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08