E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χώρα «κελί» το Αφγανιστάν για τις κοπέλες ‑ «Προτιμότερος ο θάνατος»

Συγκλονίζει η 17χρονη Χαμπίμπα

Δημοσίευση 27/3/2023 | 14:19

Χώρα «κελί» το Αφγανιστάν για τις κοπέλες ‑ «Προτιμότερος ο θάνατος»

Στις 15 Αυγούστου το 2021 τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν σκεπάστηκαν κάτω από μια μαύρη μπούρκα, αυτήν που επέβαλαν οι Ταλιμπάν.

Σταδιακά οι γυναίκες άρχισαν να απομακρύνονται από τις περισσότερες δουλειές ενώ στα κορίτσια διεκόπη η φοίτηση και αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις σπουδές τους και να γυρίσουν σπίτι.

«Κάθε μέρα ξυπνάω με την ελπίδα να επιστρέψω στο σχολείο. Αυτοί [οι Ταλιμπάν] λένε συνέχεια ότι θα ανοίξουν σχολεία. Αλλά έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Δεν τους πιστεύω. Ραγίζει την καρδιά μου», λέει 17χρονη Χαμπίμπα μιλώντας στο BBC, δαγκώνοντας τα χείλη της στην προσπάθειά της να μην κλάψει.

Η Χαμπίμπα και οι πρώην συμμαθητές της Μαχτάμπ και Ταμάνα είναι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων έφηβων κοριτσιών που τους έχει απαγορευτεί να πάνε σχολείο.

Εξασθενεί η παγκόσμια οργή

Τα κορίτσια λένε ότι φοβούνται ότι η παγκόσμια οργή για αυτό που τους συνέβη εξασθενεί, παρόλο που ζουν με τον πόνο κάθε μέρα – που εντάθηκε αυτή την εβδομάδα όταν ξεκίνησε άλλη μια σχολική περίοδος χωρίς αυτά.

«Όταν βλέπω τα αγόρια να πηγαίνουν στο σχολείο και να κάνουν ό,τι θέλουν, με πληγώνει πραγματικά. Νιώθω πολύ άσχημα. Όταν βλέπω τον αδερφό μου να φεύγει για το σχολείο, νιώθω συντετριμμένη», λέει η Tamana. Η φωνή της τρέμει και τα δάκρυα κυλούν στα μάγουλά της αλλά συνεχίζει.

«Παλιότερα, ο αδερφός μου έλεγε ότι δεν θα πάει σχολείο χωρίς εσένα, τον αγκάλιασα και του είπα »πήγαινε, θα έρθω αργότερα»».

Χωρίς ελευθερία

Οι όποιες ελπίδες είχαν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία έχουν καταρρεύσει από τους αυξανόμενους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις γυναίκες.

«Υπήρχε λίγη ελευθερία στην αρχή, αλλά σταδιακά αυτό άλλαξε», λέει ο Habiba.

Ο πρώτος περιορισμός μετά την απαγόρευση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήρθε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν διέταξαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή εάν διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα (48 μίλια).

Τον Μάρτιο του 2022, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν ξανά για τα κορίτσια, μόνο για να κλείσουν μέσα σε λίγες ώρες.

Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, ψηφίστηκε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες θα έπρεπε να φορούν ρούχα που να τις καλύπτουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια, συμπεριλαμβανομένου ενός πέπλου στο πρόσωπο.

Τον Νοέμβριο, οι γυναίκες και τα κορίτσια αποκλείστηκαν από τα πάρκα, τα γυμναστήρια και τις πισίνες. Τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν πλέον να επιλέγουν μαθήματα όπως τα οικονομικά, η μηχανική και η δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο.

Η ζωή δεν έχει νόημα χωρίς εκπαίδευση

Ένα μήνα αργότερα, δόθηκε ένα τεράστιο πλήγμα όταν τα πανεπιστήμια έκλεισαν για τις φοιτήτριες και απαγορεύτηκε στις γυναίκες να εργάζονται σε εγχώριες και διεθνείς ΜΚΟ εκτός από αυτές του τομέα της υγείας.

«Αν αυξηθούν αυτοί οι περιορισμοί, δεν νομίζω ότι αξίζει αυτή η ζωή πια για τις γυναίκες. Δεν έχουμε πρόσβαση στα βασικά μας δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα. Η ζωή δεν έχει νόημα χωρίς εκπαίδευση. Νομίζω ότι ο θάνατος είναι καλύτερος από μια ζωή όπως αυτό», λέει η Mahtab.

Οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά μόνο προσωρινά για γυναίκες και κορίτσια μέχρι να δημιουργηθεί ένα «κατάλληλο περιβάλλον».

Είναι προφανές ότι υπάρχουν διχασμοί εντός της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για το θέμα, αλλά μέχρι στιγμής οι όποιες προσπάθειες εκείνων που πιστεύουν ότι πρέπει να επιτραπεί στα κορίτσια να σπουδάσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

Όσον αφορά ορισμένους από τους άλλους περιορισμούς, οι Ταλιμπάν λένε ότι επιβλήθηκαν επειδή οι γυναίκες δεν φορούσαν χιτζάμπ ούτε ακολουθούσαν τους ισλαμικούς νόμους. Η επιβολή των κανόνων των Ταλιμπάν δεν είναι ίδια σε όλες τις επαρχίες, αλλά οι κανονισμοί δημιουργούν ένα περιβάλλον φόβου και σύγχυσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτράκι: Kαρχαρίας κολυμπάει σε ρηχά νερά δίπλα στην παραλία

Ελλάδα Χτες
Συχνές πλέον οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κοντά στις ακτές

Τι είναι το flashover που οδήγησε στον όλεθρο του Κραν Μοντανά;

Κόσμος Χτες
Ενώ αρχικά μαρτυρίες ανέφεραν για κερί, για πυροτέχνημα μίλησε αργότερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για το 2026 ‑ Αναμένεται να είναι από τις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας

Κόσμος Χτες
Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς

Κόσμος Χτες
Οι πρώτες κοινωνικές εκρήξεις έκαναν την εμφάνισή τους την περσινή άνοιξη

Πρωτοχρονιάτικος πολιτικός καφές Μητσοτάκη‑Τασούλα στο Κολωνάκι – Με ευχές και συνομιλίες με πολίτες ξεκίνησε το 2026

Πολιτική Χτες
Η παρέα συμπληρώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

Δείτε βίντεο: Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά μέσα στο μπαρ στο Κραν Μοντανά

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Κόσμος Χτες
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Big‑4: Τα ευρωπαϊκά «διαμάντια» που μας μάγεψαν στη League Stage

Αθλητικά Νέα Χτες
Μια απολαυστική αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές των τεσσάρων «μεγάλων» της Super League στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του φετινού χειμώνα

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός Χτες
Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Κόσμος Χτες
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Προχτές
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης