E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης

Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Δημοσίευση 20/3/2023 | 13:40

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 18 Μαρτίου, σε ηλικία 88 ετών, ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Σπύρος.

Την είδηση έκανε γνωστή το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, με την σχετική ενημέρωση να αναφέρει πως «ο Σπύρος Σημίτης, ο οποίος πέθανε το Σάββατο 18 Μαρτίου, θεωρείτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πατέρας της προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης έγραψε και εργάστηκε σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς επιτροπές τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η ίδια ενημέρωση προσθέτει: «Συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Διετέλεσε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας πρόεδρος του «Γερμανικού Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας». Διετέλεσε επίσης πρόεδρος και μέλος διεθνών και ευρωπαϊκών επιτροπών για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο της «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα». Τιμητικούς τίτλους του απένειμαν πανεπιστήμια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα είχε εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος στην Ακαδημία Αθηνών».

Η βιογραφία του Σπύρου Σημίτη

Ο Σπύρος Σημίτης γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικές επιστήμες και παρουσίασε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Marburg, στη Γερμανία (1952-1956). Διετέλεσε για πρώτη φορά καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Giessen, στη Γερμανία (1964-69) και έκτοτε έχει διατελέσει καθηγητής, Διευθυντής του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών (2008-2012) και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία.

Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια CaliforniaBerkeley (1976), στο Στρασβούργο (1987-88), στο Παρίσι (1990-2001), στο Yale (1981-2000). Εργάστηκε ως: Επίτροπος για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου της Έσσης (Hessen), στη Γερμανία (1975-1991), Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Κατάστασης (1966-1980), Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1982-1986), Μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη του Κανονισμού περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1993-1995), Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) (1998), Πρόεδρος του Γερμανικού Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας (2000-2005). Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1992) και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2003) τον τίμησαν με διδακτορικά διπλώματα. Από το 2003 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2002, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Γερμανικής Ένωσης Δικηγόρων, ενώ το 2004 ανακηρύχθηκε «Πρωταγωνιστής της Ευρωπαϊκής Νομικής Κουλτούρας» από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία. Το 2010, του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος “Chancellor’s citation” από το Πανεπιστήμιο California-Berkeley.

Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του είναι οι ακόλουθοι: Εργατικό, Ενοχικό και Οικογενειακό Δίκαιο καθώς και η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων - τόσο σε διεθνές όσο και διεπιστημονικό επίπεδο, με έμφαση στην ανάλυση του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού πλαισίου των σχετικών κανονισμών. Δημοσιεύσεις και στους τέσσερις τομείς, μεταξύ των οποίων ερμηνεία του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Νόμου για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, μονογραφίες με θέμα τον αντίκτυπο της τεχνολογίας, το ειδικό συμφέρον των παιδιών και μια υλοποίηση της συνταγματικής κατοχύρωσης της αρχής της ισότητας των φύλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος Χτες
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα Χτες
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα Χτες
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα Χτες
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα Χτες
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα Χτες
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα Χτες
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.