E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσα έχασαν τα «βαριά πορτοφόλια» της Credit Suisse

Κάηκαν περιουσίες δισ. από επενδυτές σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Νορβηγία

Δημοσίευση 20/3/2023 | 09:30

Πόσα έχασαν τα «βαριά πορτοφόλια» της Credit Suisse

Δεν ήταν καν πριν από έξι μήνες που η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το 9,9% της Credit Suisse. Αυτό το μερίδιο αξίζει τώρα περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια μετά τη συμφωνία εξαγοράς από την UBS.

Και ενώ οι Σαουδάραβες σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τη σειρά των σκανδάλων και των λαθών που έκανε η Credit Suisse, μπορεί να είναι τα δικά τους λάθη που οδήγησαν τις ελβετικές αρχές να πιέσουν για μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudiary, πήγε στο Bloomberg TV την Τετάρτη και ρωτήθηκε εάν θα αυξήσει το μερίδιό της. «Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα ​​από τον απλούστερο λόγο, που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», είπε.

Οι μεγάλοι μέτοχοι

Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι μετοχές της Credit Suisse να πέφτουν κατά 24%, παρόλο που τα σχόλιά του ήταν αρκετά συνεπή με όσα είχε πει η τράπεζα τον Οκτώβριο. Εκείνη την εποχή, είπε ότι δεν είχε τρέχοντα σχέδια να προχωρήσει πέρα ​​από το ποσοστό συμμετοχής του 9,9%, αν και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση θα αξιολογούνταν μεμονωμένα εκείνη τη στιγμή, εξετάζοντας προσεκτικά τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης με βάση τον οικονομικό αντίκτυπο, την κεφαλαιακή μεταχείριση και μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους».

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται να επεκταθεί διεθνώς, επομένως η επένδυση της Credit Suisse ήταν μια «οικονομική ευκαιρία» με πιθανά οφέλη στην εξυπηρέτηση των δικών της πλούσιων πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες της Credit Suisse.
Οι Σαουδάραβες δεν είναι ο μόνος επενδυτής της Μέσης Ανατολής που υποφέρει από μεγάλη απώλεια.

Η Qatar Investment Authority έχει μερίδιο 6,8% στην Credit Suisse, την έκτη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό της. Ο Όμιλος Olayan, που έχει την έδρα του στο Λιχτενστάιν, αλλά ο ιδρυτής του ήταν μεγάλος Σαουδάραβας επιχειρηματίας, είναι ο νούμερο τρία μέτοχος.

Ένας άλλος βασικός μέτοχος είναι η Norges Bank Investment Management, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left Χτες
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα Χτες
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό