LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσα έχασαν τα «βαριά πορτοφόλια» της Credit Suisse

Κάηκαν περιουσίες δισ. από επενδυτές σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Νορβηγία

Δημοσίευση 20/3/2023 | 09:30

Πόσα έχασαν τα «βαριά πορτοφόλια» της Credit Suisse

Δεν ήταν καν πριν από έξι μήνες που η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το 9,9% της Credit Suisse. Αυτό το μερίδιο αξίζει τώρα περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια μετά τη συμφωνία εξαγοράς από την UBS.

Και ενώ οι Σαουδάραβες σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τη σειρά των σκανδάλων και των λαθών που έκανε η Credit Suisse, μπορεί να είναι τα δικά τους λάθη που οδήγησαν τις ελβετικές αρχές να πιέσουν για μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudiary, πήγε στο Bloomberg TV την Τετάρτη και ρωτήθηκε εάν θα αυξήσει το μερίδιό της. «Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα ​​από τον απλούστερο λόγο, που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», είπε.

Οι μεγάλοι μέτοχοι

Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι μετοχές της Credit Suisse να πέφτουν κατά 24%, παρόλο που τα σχόλιά του ήταν αρκετά συνεπή με όσα είχε πει η τράπεζα τον Οκτώβριο. Εκείνη την εποχή, είπε ότι δεν είχε τρέχοντα σχέδια να προχωρήσει πέρα ​​από το ποσοστό συμμετοχής του 9,9%, αν και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση θα αξιολογούνταν μεμονωμένα εκείνη τη στιγμή, εξετάζοντας προσεκτικά τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης με βάση τον οικονομικό αντίκτυπο, την κεφαλαιακή μεταχείριση και μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους».

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται να επεκταθεί διεθνώς, επομένως η επένδυση της Credit Suisse ήταν μια «οικονομική ευκαιρία» με πιθανά οφέλη στην εξυπηρέτηση των δικών της πλούσιων πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες της Credit Suisse.
Οι Σαουδάραβες δεν είναι ο μόνος επενδυτής της Μέσης Ανατολής που υποφέρει από μεγάλη απώλεια.

Η Qatar Investment Authority έχει μερίδιο 6,8% στην Credit Suisse, την έκτη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό της. Ο Όμιλος Olayan, που έχει την έδρα του στο Λιχτενστάιν, αλλά ο ιδρυτής του ήταν μεγάλος Σαουδάραβας επιχειρηματίας, είναι ο νούμερο τρία μέτοχος.

Ένας άλλος βασικός μέτοχος είναι η Norges Bank Investment Management, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή την ώρα η κηδεiα της Νόνικας Γαληνέα

Ελλάδα 06.06.2023
Πλήθος κόσμου στο Α` Νεκροταφείο για το τελευταίο «αντίο» στην ηθοποιό

Στο νοσοκομείο ο Πάπας Φραγκίσκος

Κόσμος 06.06.2023
Είναι 86 ετών

Ρεκόρ Guinness: Ο σκύλος με τη μακρύτερη γλώσσα στον κόσμο

Κόσμος 06.06.2023
Πρόκειται για μία διασταύρωση λαμπραντόρ και γερμανικού ποιμενικού

Πλάνα που κόβουν την ανάσα ‑ Η στιγμή της ανατίναξης του φράγματος στη Χερσώνα

Κόσμος 06.06.2023
Αδύνατο να επισκευαστεί – Εκκενώνεται η περιοχή

Κρήτη: Ο πεθερός έσωσε την 36χρονη από τα χέρια του συντρόφου της

Ελλάδα 06.06.2023
Συχνοί οι καβγάδες του ζευγαριού λόγω ζήλειας

Πανελλαδικές 2023: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Ελλάδα 06.06.2023
Τα σημερινά θέματα στις πανελλαδικές

Ναύπλιο: Ζευγάρι αποκοιμήθηκε ολόγυμνο μέσα σε Ι.Χ. στη μέση του δρόμου!

Ελλάδα 06.06.2023
Ένα σκηνικό που τους προκάλεσε νεύρα, αλλά και... γέλια

Το ξέσπασμα του Ιτούδη μετά το ασύλληπτο τρίποντο του Κλαίμπερν

Αθλητισμός 06.06.2023
Πέταξε το πινακάκι του, αρνήθηκε να χαιρετήσει τον Αταμιάν

Vision Pro: Το νέο μεγάλο στοίχημα της Apple

Τεχνολογία 06.06.2023
Αποκαλύπτει επίσημα τα νέα της γυαλιά μεικτής πραγματικότητας