E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός στην Τουρκία: Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης»

Ισοπεδώθηκε μια έκταση σαν την Ελλάδα

Δημοσίευση 8/2/2023 | 13:58

Σεισμός στην Τουρκία: Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης»

Από την νοτιοανατολική Τουρκία όπου έχει πάει για να μελετήσει τα αίτια της μεγάλης καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα διαπιστώνει στη δομική υποδομή.

«Εμείς εξετάζουμε κυρίως τα κτήρια, δηλαδή το γιατί έπεσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και γιατί άλλα δεν κατέρρευσαν ενώ ήταν δίπλα σε άλλα που έπεσαν και ήταν παρόμοια. Εξετάζουμε τη δομική υποδομή, την κατάσταση των κτηρίων» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο επιστήμονας. Μιλώντας για τις πολυόροφες κατασκευές στην Τουρκία που έχουν χτιστεί με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό σε σχέση με την Ελλάδα, ήταν αποκαλυπτικός για όσα αντίκρυσε.

Ο επιστήμονας που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης ερωτηθείς για τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, ενώ άλλες δίπλα τους στέκουν ανέπαφες σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το γεγονός λέγεται «αρμονική κατάρρευση».

«Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από το σεισμό. Συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων κυρίως στην κεντρική περιοχή» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο τεράστιο ανθρώπινο τίμημα της τραγωδίας δήλωσε ότι οφείλεται στις ακαριαίες καταρρεύσεις.

«Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε “μπες κάτω από το τραπέζι” ή “προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής”. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω», σχολίασε.

Εξηγώντας γιατί έπεσαν κάποια κτήρια και άλλα άντεξαν ενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιο εργολάβο, με τον ίδιο μηχανικό, επανέλαβε ότι οφείλεται στην “αρμονική κατάρρευση”, δηλαδή στο πώς κινείται το έδαφος από το σεισμό. «Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο, η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε ενώ δίπλα, ένα τριώροφο κτήριο από σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη το τραγικό αυτό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση παραμέτρων: Πρώτον, το μέγεθος του σεισμού, το οποίο συμβάλλει τόσο στην ένταση όσο και στην έκταση. Δεύτερον, είναι το βάθος του σεισμού».

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών τόνισε ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάτω από τα σπίτια και γιατί έγινε την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν. «Ένα κτήριο τριών ετών κατέρρευσε χθες με έναν σεισμό 3,5 Ρίχτερ γιατί είχε ήδη καταπονηθεί», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι ένα εξασθενημένο κτήριο μπορεί να καταρρεύσει. Και όπως διευκρίνισε στην Τουρκία, αλλά και την Συρία, έχουμε συνδυασμό δυσμενών παραμέτρων.

«Έχω πάει σε πάρα πάρα πολλούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα. Δεν είναι μικρό. H οποιαδήποτε βοήθεια και αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα, δεν επαρκεί. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ό,τι γίνεται. Είναι περιοχές που ακόμα δεν έχει πάει άνθρωπος. Φοβάμαι ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Καρύδης.

Πάνω από 9.600 οι νεκροί στα ερείπια - Περιορίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων

Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός κατάλογος νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που «χτύπησαν» τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, ενώ όσο περνούν οι ώρες, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση ζωντανών από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την τουρκική υπηρεσία καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία ανέρχονται σε 7.108, ενώ οι τραυματίες είναι 40.910. Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Aljazeera σε 2.530. Συνολικά, πλέον, οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.600 (9.638), ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους αγνοούμενους.

Με τα δεδομένα, πάντως, που έχουν διαμορφωθεί, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων περιορίζονται διαρκώς, όπως δήλωσε και ο Ευθύμης Λέκκας, που βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με την ελληνική ομάδα διάσωσης. Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι "κρίσιμες" για την ανεύρεση επιζώντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

NFL: Νεκρός ο 25χρονος παίκτης Rondale Moore ‑ Βρέθηκε σε γκαράζ

Αθλητικά Νέα 22.02.2026
Τι μεταφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Σε κλινική η Σάρα Φέργκιουσον μετά την δημοσιοποίηση των e‑mails του Επστάιν

Κόσμος 22.02.2026
Η Σάρα Φέργκιουσον κατέφυγε μυστικά στην παγκοσμίου φήμης κλινική Paracelsus Recovery Clinic στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου το κόστος διαμονής ανέρχεται στις 13.000 λίρες την ημέρα

Τατόι: «Με δάγκωσε και μου έσκισε τα ρούχα» – Η συγκλονιστική περιγραφή άνδρα που δέχτηκε επίθεση από λύκο

Ελλάδα 22.02.2026
Ανάμεσα στο Κρυονέρι και στο Τατόι, ένας κάτοικος της περιοχής βγήκε για τρέξιμο στις 8:30 το πρωί και περιέγραψε πώς βρέθηκε αντιμέτωπος με λύκο στην Πάρνηθα

Η Αθήνα κορυφώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της: Παρέλαση, μουσική και ξεφάντωμα σε Σύνταγμα, Ερμού και Κοτζιά

Ελλάδα 22.02.2026
Η μεγάλη παρέλαση ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και καταλήγει στην πλατεία Κοτζιά, όπου στις 7 μ.μ. θα «ξεδιπλωθεί» το αποκριάτικο πάρτι με τη ζωντανή μουσική

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Η βασική εκπαίδευση, οι νέες ειδικότητες και η αποζημίωση

Ελλάδα 22.02.2026
Με 10 εβδομάδες εντατικής βασικής εκπαίδευσης, πιστοποιημένες δεξιότητες και σημαντικές αυξήσεις στην αποζημίωση

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Ασημένιο ο Τεντόγλου, χρυσά μετάλλια για Αδαμοπούλου, Ρούσσου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ήπειρο και Θράκη, χάρτης με τις περιοχές όπου έπεσε η περισσότερη βροχή

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Αρτας έφτασε τα 82 mm

Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας στην Ροδόπη, εννέα άτομα στο νοσοκομείο, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες της ταβέρνας 28 και 35 ετών για σωματικές βλάβες από αμέλεια - Στο νοσοκομείο θα παραμείνουν σήμερα ένας 69χρονος, ο οποίος υπέστη κάταγμα στα πλευρά, και μία 61χρονη για παρακολούθηση

Γεωργιάδης: Θα ξαναπάω στο νοσοκομείο Νίκαιας και ο πρώτος που θα με εμποδίσει θα υποστεί τις συνέπειες

Ελλάδα Χτες
«Και να με κτυπούν και να μην τους κάνω μήνυση και να τους ζητήσω και συγγνώμη….κάπου ώπα! Αλλά με έχουν μετρήσει λάθος» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Λύκος επιτέθηκε σε παρέα περιπατητών στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι!

Ελλάδα Χτες
Οδηγίες για τους επισκέπτες της Πάρνηθας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν βόλτες στην περιοχή με τα σκυλιά τους

Συγκλονίζει ο Πολονάρα: «Όταν μου είπαν ότι έχω λευχαιμία, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Σε μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση, ο Ακίλε Πολονάρα άνοιξε την καρδιά του για τη δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του