E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων ‑ Μπορεί να φτάσουν τις 25.000

Τι είπε ο καθηγητής Κ. Συνολάκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2023 | 11:20

Τουρκία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων ‑ Μπορεί να φτάσουν τις 25.000

«Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999» είπε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνει η Τουρκία. Οι πολίτες είναι ακόμα μουδιασμένοι από την ένταση του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα είναι σε εξέλιξη, ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια στη γειτονική χώρα. Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ανεβαίνουν επικίνδυνα όσο περνούν οι ώρες.

Στο MEGA μίλησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο οποίος έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Έχουν πέσει τουλάχιστον 3.000 σπίτια

«Ο πρώτος σεισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια στην Ανατολία. Συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας πολλή σκέψη για το εάν ο δεύτερος σεισμός είναι μετασεισμός ή δεύτερος κύριος σεισμός», δήλωσε.

«Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκτιμώ ότι θα πλησιάσουμε τους νεκρούς που είχαμε στον σεισμό της Νικομήδειας το 1999 (πάνω από 17.000 νεκροί). Μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς, ίσως και παραπάνω».

Στην περιοχή έχουν πέσει τουλάχιστον 3.000 σπίτια, ενώ κάτω από τα ερείπια των κτιρίων βρίσκονται άνθρωποι, καθώς ο σεισμός τους βρήκε την ώρα που κοιμούνταν.

«Ακόμα και πέντε άτομα να βάλετε σε κάθε κτίσμα, βγάζετε ένα πολύ δύσκολο και στενάχωρο νούμερο. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Ίσως τα πιο κοντινά νοσοκομεία θα έχουν καταρρεύσει. Η προσπάθεια διάσωσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιερέας λιποθύμησε την ώρα της Ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων

Ελλάδα 10.04.2026
Οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν άμεσα το ΕΚΑΒ

Πώς θα κυκλοφορήσουν μετρό και τραμ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

Ελλάδα 10.04.2026
Τι ώρα είναι οι τελευταίοι συρμοί

Θεσσαλονίκη: 600.000 πέρλες και 100.000 άνθη σε Επιτάφιο «κέντημα»

Ελλάδα 10.04.2026
Στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Συνελήφθη εγγονή πασίγνωστου πολιτικού για κατοχή ναρκωτικών

Ελλάδα 10.04.2026
Μαζί της συνελήφθη και ακόμη ένα άτομο

Viral η Καναδή βουλευτής που κατήγγειλε τη «σφαγή της MMIWG2SLGBTQQIA+»: Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποίησε

Κόσμος 10.04.2026
«Είναι τόσο σοβαρή και δεν έχει καμία αυτογνωσία για το πόσο γελοία ακούγεται» έγραψαν για την Λία Γκάζαν

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ: Αποσωληνώθηκε ο 19χρονος φοιτητής, βρίσκεται εκτός κινδύνου

Ελλάδα 10.04.2026
Ο 19χρονος φοιτητής του ΑΠΘ, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ μετά από σοβαρό ατύχημα, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα: Πού σημειώνονται καθυστερήσεις

Ελλάδα 10.04.2026
Αυξημένη είναι η κίνηση σε Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών- Λαμίας

«Tο όπλο που ονειρεύονται οι χάκερ»: Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic

Tech + Science 10.04.2026
Είναι τόσο ισχυρό, ώστε θεωρείται επικίνδυνο

Αλλάζει το συνταξιοδοτικό στην Ευρώπη: Το σχέδιο της Κομισιόν και το νέο μοντέλο που θα εφαρμόσει

Οικονομία 10.04.2026
Έτοιμη να αλλάξει πλήρως τον τρόπο συνταξιοδότησης η Ευρώπη - Τι θα συμβεί στα επιδόματα

Πέθανε ο Afrika Bambaataa ‑ Ήταν πρωτοπόρος του hip hop

Κόσμος 10.04.2026
Ο εμβληματικός μουσικός έδινε μάχη με τον καρκίνο