E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού έφτασαν τα πρώτα μηνύματα 112 ‑ Επικίνδυνες χιονοπτώσεις αύριο το μεσημέρι

Απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων

Δημοσίευση 4/2/2023 | 18:12

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πού έφτασαν τα πρώτα μηνύματα 112 ‑ Επικίνδυνες χιονοπτώσεις αύριο το μεσημέρι

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Βόρειας Βορειανατολικής και Βορειοδυτικής Αττικής στις 6.59 το απόγευμα του Σαββάτου προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην περιοχή τους.

Παράλληλα οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακοιλουθούν τις οδηγίες των αρχών.Σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται πλέον το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μετά τη νέα, ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που θα πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας.

Μήνυμα του 112 εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Ωρωπός), αλλά και στη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα εστάλη 112 το οποίου καλούσε τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω επικίνδυνων χιονοπτώσεων που θα εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

sms-112-evoia-1

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Ιωάννης Ξηφαράς, οι Περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μετείχαν, επίσης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Διοικήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ, του ΣΤΑΣΥ, της Hellenic Train, παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα τελευταία μετερεωλογικά δεδομένα και δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Όλοι συναρμόδιοι φορείς δήλωσαν την ετοιμότητά τους και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.


Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

Πρώτον, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία. Σχετική ανακοίνωση θα εκδώσει η Ελληνική Αστυνομία.

Δεύτερον, να υπάρξει διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε σταθμούς βάσης, στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Τρίτον, να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και παραμένουν σε συνεχή επαφή με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε περίπτωση που τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη και θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

- για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και

- για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί ήδη αυστηρούς ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Α) Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.


Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από τα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η υπόθεση Επστάιν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κόσμος 31.03.2026
Στη μικρή οθόνη η έρευνα της Τζούλι Κ. Μπράουν

Ζωγράφου: Ποινική δίωξη για ανθρωπoκτovία από πρόθεση στον 54χρονο

Ελλάδα 31.03.2026
Απροσδιόριστα τα αίτια θανάτου μητέρας και αδερφής

Τραμπ σε συμμάχους: «Πηγαίνετε στα Στενά του Ορμούζ και πάρτε το πετρέλαιο μόνοι σας»

Κόσμος 31.03.2026
«Θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε να πολεμάτε για τον εαυτό σας», ανέφερε μεταξύ άλλων - Σκληρή επίθεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Γαλλία

Νταντάδες της Γειτονιάς: Ξεκινούν οι αιτήσεις για voucher έως €500 ‑ Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Ελλάδα 31.03.2026
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενες μητέρες πλήρους ή μερικής απασχόλησης, άνεργες μητέρες και πατέρες με αποκλειστική επιμέλεια, με εισοδηματικό όριο 24.000 ευρώ ετησίως

Συγκλόνισε ο Νταλάρας στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα: «Για μένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου»

Ελλάδα 31.03.2026
«Εσύ δεν πέθανες, έφυγες, πέταξες πάνω από το Ηρώδειο σαν αρχαία τραγωδός», είπε ο τραγουδιστής

Βουρκωμένη η Χαρούλα Αλεξίου στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα: «Όλος ο Ελληνισμός μιλάει για εσένα»

Ελλάδα 31.03.2026
«Μαρινέλλα μου καπετάνισσα, αυτή η φωνή από ποια κρυστάλλινη πηγή εκφωνήθηκε», είπε η ερμηνεύτρια

Κόρινθος: 38χρονη ξυλoκoπήθηκε από το πρώην με τη νυν φίλη του και της έριξαν νέφτι στο πρόσωπο

Ελλάδα 31.03.2026
Της έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι της και αφού την ψέκασαν με σπρέι πιπεριού και νέφτι στη συνέχεια την ξυλοκόπησαν αφήνοντάς την αιμόφυρτη

Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο προκαλεί με την χλιδάτη ζωή του και θέλει συμφωνία με τον Τραμπ για την Κούβα

Κόσμος 31.03.2026
«Νομίζω ότι η πλειοψηφία των Κουβανών θέλει να είναι καπιταλιστές, όχι κομμουνιστές», ανέφερε σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει

Μαντόνα και Πέδρο Πασκάλ ανάμεσα στους celebrities που ζητούν να κλείσει κέντρο της ICE στο Τέξας

Κόσμος 31.03.2026
Τι αναφέρεται στη σχετική επιστολή που συνυπογράφουν γνωστές προσωπικότητες

Το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα στη Μητρόπολη Αθηνών

Ελλάδα 31.03.2026
Αυτή την ώρα η νεκρώσιμη ακολουθία - Γιώργος Νταλάρας και Χάρις Αλεξίου θα εκφωνήσουν επικήδειους