E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσοχή! Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται ισχυρό κύμα χιονιά

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της Αττικής με τις Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν

Δημοσίευση 4/2/2023 | 12:29

Προσοχή! Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται ισχυρό κύμα χιονιά

Συναγερμός έχει σημάνει για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που σαρώνει ήδη τη χώρα, καθώς τις επόμενες ώρες έρχεται νέα ραγδαία επιδείνωση με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της Αττικής με τις Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή. Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

«Εντυπωσιακά θα μπει ο χιονιάς στην Αττική»

Στο θέμα του επικείμενου χιονιά που θα σαρώσει και την Αττική αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με νέα ανάρτησή του.

Υποστηρίζει ότι ο χιονιάς στην Αττική θα μπει με πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο  αύριο,  ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού.

«Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική.

Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα).

Στον υπόλοιπο νομό θα εκδηλώνεται βροχή η χιονόνερο κατά διαστήματα».

Από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, πρόσθεσε, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο.

Τσουχτερό κρύο μέχρι και την Παρασκευή

Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας που θα έρθει με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα αρκετές ημέρες μπροστά μας για να συζητάμε τις πιθανές περιοχές χιονοπτώσεων, που κατά βάση θα είναι οι :
– Βορειοανατολικό Αιγαίο
– Σποράδες
– Εύβοια
– Ανατολική Θεσσαλία
– Ανατολική Στερεά (και η Αττική ασφαλώς)
– Ανατολική Πελοπόννησος
– Κυκλάδες
– Κρήτη

Οι τελευταίες προβλέψεις από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»  (BARBARA) που αναμένεται να πλήξει την χώρα μας από αύριο Κυριακή, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα Σάββατο.
Σύμφωνα με το δελτίο οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες από τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν τόσο τη Θράκη όσο και την Χαλκιδική.

Τα χιόνια θα επεκταθούν νοτιότερα πριν το μεσημέρι, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ «οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών». Από το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στην Κρήτη, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις στην Αττική

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο της ΕΜΥ, ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας καθώς από την Κυριακή αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών.

Ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων

Χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενόψει της κακοκαιρίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση». Τόνισε επίσης ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛΑΣ από το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Ενεργοποίηση του 112

Αντίστοιχα, σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι, σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας τίθεται σε ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Νέα σύσκεψη σήμερα

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν έχει ασκηθεί δίωξη στον αγροτοσυνδικαλιστή, η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης

Ελλάδα 22.12.2025
Η σπουδή ενοχοποίησης του Κώστα Ανεστίδη για δύο κακουργήματα, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης μάλλον δικαιώνει όσους μιλούν για προφανή σκοπιμότητα ανάδειξης του θέματος, εις βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τέμπη: «Δεν τρομοκρατούμαστε, δε σταματάμε»: Ανακοίνωση‑καταπέλτης από τον Σύλλογο Συγγενών για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ

Ελλάδα 22.12.2025
«Η σημειολογία της συγκυρίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό κράτος».

Ανοιξαν οι αγρότες τις σήραγγες στα Τέμπη, η Τροχαία εκτρέπει τα ΙΧ – Οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 22.12.2025
«Δεν απαντάνε στα αιτήματά μας και γι` αυτό αναμένουμε όπως βλέπετε μαχητικά, δυναμικά και συνεχίζουμε τον αγώνα».

Ανεστίδης: Δεν έχουν δεσμευτεί τα χρήματά μου – Έδειξε on κάμερα αποδεικτικά ανάληψης από τράπεζα

Ελλάδα 22.12.2025
Ο Κώστας Ανεστίδης καταγγέλλει επίσης ότι δεχόταν τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ώστε να βρεθεί μία δίαυλος επικοινωνίας για να υποχωρήσουν τα μπλόκα

Λαμία: Ανδρας κλειδώθηκε στο σπίτι του και άνοιξε φιάλη υγραερίου

Ελλάδα 22.12.2025
Εκκενώθηκαν τα κοντινά διαμερίσματα, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Απολύθηκε ο Στέφανος Παπαδόπουλος, που έκανε μήνυση στον Γιώργο Μαζωνάκη, από το νυχτερινό κέντρο που εργαζόταν

Ελλάδα 22.12.2025
«Νομίζω ότι κάποιοι τον βάλανε να τα πει, πήγε να κάνει κακό στο μαγαζί» υποστηρίζει ο επιχειρηματίας που τον απέλυσε

Από την τραγωδία στις σαμπάνιες: Χωριό στην Ισπανία που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές κέρδισε 468 εκατ. ευρώ στο λαχείο

Κόσμος 22.12.2025
Το χριστουγεννιάτικο λαχείο El Gordo μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια – Πιστεύουν ότι αν το αγοράσει τόπος που υπέστη συμφορά θα είναι κερδοφόρο, γιατί την ατυχία ακολουθεί η καλή τύχη

«Παιδί μου, σου είπα ψέματα»: Σπαρακτική επιστολή εκπαιδευτικού για τα παιδιά που θα περάσουν τα Χριστούγεννα μόνα τους στο νοσοκομείο

Ελλάδα 22.12.2025
«Θυμάμαι μόνο που σου έκανα παρατήρηση γιατί χοροπηδούσες λάθος στην πρόβα. «Χοροπηδούσες λάθος» τι οξύμωρο!»

Πέθανε ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» Chris Rea

Κόσμος 22.12.2025
Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και το παίξιμό του στην κιθάρα έχουν μείνει αξέχαστα σε τραγούδια

Δεκάδες σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε μεσαιωνικό νεκροταφείο εκτελεσμένων εγκληματιών της Αγγλίας

Κόσμος 22.12.2025
Αρκετοί σκελετοί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη

Κινδυνεύουν οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη;

Κόσμος 22.12.2025
Οι λύκοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ταράνδους της Φινλανδίας και πλήττουν τα κοπάδια των ντόπιων

Παναθηναϊκός: Το βίντεο από την εγκατάσταση της πρώτης κερκίδας του γηπέδου στον Βοτανικό

Αθλητικά Νέα 22.12.2025
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού αρχίζει να παίρνει σιγά, σιγά σάρκα και οστά