E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκάρει η εικόνα «σκελετωμένου» γιατρού στο Ιράν

Κάνει απεργία πείνας στη φυλακή

Δημοσίευση 3/2/2023 | 18:25

Σοκάρει η εικόνα «σκελετωμένου» γιατρού στο Ιράν

Σοκ και οργή έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες ενός φυλακισμένου γιατρού στο Ιράν, ο οποίος κάνει απεργία πείνας για να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν χιτζάμπ, καθώς είναι «σκελετωμένος» και ο δικηγόρος του προειδοποιεί ότι κινδυνεύει να πεθάνει.

Οι φωτογραφίες φέρεται να απεικονίζουν τον 53χρονο Φαρχάντ Μεϊσαμί, έναν γιατρό από το Ιράν που βρίσκεται στη φυλακή από το 2018, επειδή υποστήριξε ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν κατά της υποχρεωτικής χρήσης της ισλαμικής μαντήλας.

Ο γιατρός άρχισε την απεργία πείνας στις 7 Οκτωβρίου, για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους φόνους διαδηλωτών από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του. Πλέον, στις φωτογραφίες φαίνεται «σκελετωμένος» και ο κόσμος καταγγέλλει ότι κινδυνεύει να πεθάνει.

«Παλιές οι φωτογραφίες», απαντά η Τεχεράνη

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιράν αρνείται ότι ο γιατρός κάνει απεργία πείνας και υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρονολογούνται πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μεϊσαμί είχε πράγματι πραγματοποιήσει απεργία πείνας.

Ως απόδειξη, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Young Journalists Club (YJC) ανέβασε την φωτογραφία που υποστηρίζει πως είναι η πιο πρόσφατη του Μεϊσαμί, στην οποία δεν φαίνεται «σκελετωμένος» και εικονίζεται να κάθεται στο πάτωμα του κελιού του, έχοντας δίπλα του μια σακούλα που μοιάζει με σακούλα με τσιπς.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πότε είχαν τραβηχτεί οι φωτογραφίες.

«Έχει χάσει 52 κιλά»

«Η ζωή του πελάτη μου Φαρχάντ Μεϊσαμί, βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος Μοχαμάντ Μογιμί. «Άρχισε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφατους κυβερνητικούς φόνους στους δρόμους». Πρόσθεσε πως ο Μεϊσαμί έχει χάσει 52 κιλά.

Ο Μεϊσαμί εικονίζεται σε φωτογραφίες να είναι κουλουριασμένος πάνω σε κάτι που μοιάζει με κρεβάτι νοσοκομείου. Σε μια άλλη είναι όρθιος με τα πλευρά του να προεξέχουν.

«Θα συνεχίσω την αδύνατη αποστολή μου»

«Σοκαριστικές εικόνες του δρος Φαρχάντ Μεϊσαμί, ενός γενναίου υποστηρικτή των δικαιωμάτων των γυναικών, που κάνει απεργία πείνας στη φυλακή», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν.

«Το ιρανικό καθεστώς αρνήθηκε αδίκως σ’ αυτόν και σε χιλιάδες άλλους πολιτικούς κρατουμένους τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους. Τώρα απειλεί αδίκως τη ζωή του», πρόσθεσε.

Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία στα περσικά του BBC, ο Μεϊσαμί διατύπωνε τρία αιτήματα: να τερματισθούν οι εκτελέσεις, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να τερματισθεί η παρενόχληση των γυναικών που βασίζεται στην υποχρέωσή τους να φορούν το χιτζάμπ.

«Θα συνεχίσω την αδύνατη αποστολή μου, με την ελπίδα ότι θα γίνει δυνατή αργότερα με συλλογική προσπάθεια», έγραψε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κηδεία Γιώργου Μαρίνου: Το τελευταίο αντίο στον πρώτο σόουμαν της Ελλάδας

Ελλάδα 13.03.2026
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα

Γυναικοκτονία στις ΗΠΑ: 74χρονος σκότωσε και διαμέλησε την σύζυγό του γιατί υποπτευόταν ότι τον απατούσε

Κόσμος 13.03.2026
Η ανατριχιαστική ανακάλυψη διασκορπισμένων τμημάτων της σορού της άτυχης κοπέλας

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε στο σπίτι τον βιαστή της και τηλεφώνησε στην αστυνομία

Ελλάδα 13.03.2026
Ο 55χρονος εισήλθε βίαια στο διαμέρισμά της

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει τη Δευτέρα το TAXISnet ‑ Όλες οι αλλαγές και τι να προσέξετε

Ελλάδα 13.03.2026
Οι αλλαγές εφαρμόζονται αναδρομικά για εισοδήματα του 2025 (δηλώσεις 2026)

«Ξύπνησε» πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη ‑ Εκτοξεύει λάβα πάνω από τα 300 μέτρα

Κόσμος 13.03.2026
Η εκτόξευση λάβας από το ενεργό ηφαίστειο, προκάλεσε το κλείσιμο αυτοκινητόδρομου και την ακύρωση πολλών πτήσεων

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε το brent – Πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022

Οικονομία 13.03.2026
Η τιμή του Μπρεντ έφτασε τα 100,46 δολάρια (+9,2%), αφού προηγουμένως είχε ανέβει και στα 101,60 δολάρια το βαρέλι

Καιρός: Λίγη ακόμα... άνοιξη πριν επανέλθει ο χειμώνας

Καιρός 13.03.2026
Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Νεκρός 20χρονος στη Θεσσαλονίκη σε οπαδικό επεισόδιο ‑ Τον μαχαίρωσαν και εξέπνευσε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 13.03.2026
Αρχικά ο νεαρός παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ενοίκια: Τι αλλάζει από 1ης Απριλίου για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία 13.03.2026
Το πλαίσιο για την καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζών, πώς πρέπει να δηλωθεί ο ΙΒΑΝ στα ισχύοντα μισθωτήρια και πώς αυτά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Ντουμπάι

Κόσμος 13.03.2026
Ανταποκριτής ανέφερε ότι το κτίριο όπου βρισκόταν ταρακουνήθηκε από την έκρηξη