E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο

Οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν να γίνει πιο σαφής η σήμανση των κινδύνων στα προϊόντα.

Δημοσίευση 28/1/2023 | 19:13

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 14χρονο κορίτσι στη Βρετανία λίγα λεπτά αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της. Όπως τόνισαν οι γονείς της στο BBC, η 14χρονη Τζιόρτζια Γκριν ήταν αυτιστική και της άρεσε να ψεκάζει τα σκεπάσματά της με αποσμητικό, καθώς την χαλάρωνε η μυρωδιά.

«Η μυρωδιά αυτή την χαλάρωνε», σημείωσε ο πατέρας της, ο οποίος πρόσθεσε πως «όταν ένιωθε λίγο ανήσυχη, ψέκαζε αυτό το σπρέι και ένιωθε ανακούφιση, επειδή αυτό το αποσμητικό το χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

Δεν ήταν σε κλειστό χώρο
Αρκετές από τις επισημάνσεις που έχουν τα αποσμητικά σπρέι κάνουν λόγο για τους κινδύνους της χρήσης τους σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, το δωμάτιο της άτυχης 14χρονης δεν ήταν κλειστό.

Τη Τζόρτζια βρήκε στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς τις αισθήσεις της ο μεγαλύτερος αδελφός της, στις 11 Μαΐου 2022. «Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο πατέρας της.

«Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν είναι σαφής, αλλά θα πρέπει να ήταν περισσότερη από ό,τι θα ψέκαζε κανείς κανονικά», πρόσθεσε.

Τι έδειξε η έρευνα
Διεξήχθη έρευνα για τον θάνατο της Τζόρτζια και ο ιατροδικαστής κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα. Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το συγκεκριμένο αποσμητικό αναφέρθηκε σε 11 πιστοποιητικά θανάτου μεταξύ 2001 και 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου της Τζιόρτζια αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».

Οι επισημάνσεις
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αερολυμάτων (BAMA) οι συσκευασίες των αποσμητικών φέρουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις», αναγράφοντας ότι θα πρέπει «να φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

Ωστόσο, οι γονείς της Τζιόρτζια είπαν ότι τα γράμματα στη συσκευασία ήταν πολύ μικρά και πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους χωρίς να προσέξουν τη σήμανση.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των σπρέι», δήλωσε ο πατέρας της Τζιόρτζια, τονίζοντας ότι δεν θέλουν ο θάνατος της κόρης τους να αποδειχθεί μάταιος.

Τα αποσμητικά σπρέι αναγράφουν ως προειδοποίηση ότι «η κατάχρηση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», κάτι που συνίσταται από την BAMA λόγω του κινδύνου υπερβολικής εισπνοής. Ωστόσο, οι γονείς της 14χρονης εκτιμούν ότι η προειδοποίηση πρέπει να αλλάξει και να γράφει ότι «η χρήση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία».

Υπενθυμίζεται ότι το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού που χρησιμοποίησε το 14χρονο κορίτσι- εντοπίστηκε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις για 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020.

Παράλληλα, άλλα αέρια όπως το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -τα οποία επίσης υπήρχαν στο αποσμητικό της Τζιόρτζια- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαύδος: Επέμβαση ΜΑΤ για αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στις παραλίες του Λαυρακά και του Αι Γιάννη

Δολοφονία 27χρονου στον Αγιο Δημήτριο: «Χτενίζει» τις κάμερες ασφαλείας η ΕΛΑΣ

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Έρευνες για τη δολοφονία στον Αγιο Δημήτριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Κοβέσι: Συμφωνώ με την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
«Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη»

Ζευγάρι γέννησε παιδί που δεν είναι δικό του λόγω λάθους σε κλινική γονιμότητας

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Βρέθηκαν οι βιολογικοί γονείς, ένα απίστευτο μπέρδεμα!

Μενίδι: Οργή από τους γονείς του Μάριου ‑ «Οι Ρομά μας ειρωνεύονταν στη δίκη για το παιδί μας»

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το μοιραίο βράδυ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή και ότι έπεσαν πάνω από 25 πυροβολισμοί από τον καταυλισμό

Ελευθερία Γιακουμάκη: «Κατέστρεψε δύο οικογένειες» – Η συγγνώμη των αδελφών του γυναικοκτόνου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Κηδεύεται σήμερα ο 40χρονος δράστης - Το θέατρο που έπαιξε πριν αυτοκτονήσει

Σύγκρουση τρένων στη Δανία, πληροφορίες για πολλούς τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε βόρεια της Κοπεγχάγης

Στο σκοτάδι τα κίνητρα της δολοφονίας 25χρονου γιου ταξίαρχου

E-Daily 2.TopNews 23.04.2026
Στα χέρια του ελληνικού FBI οι έρευνες - Τα σενάρια που εξετάζονται

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν βίντεο από την κατάληψη πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 23.04.2026
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση δύο πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Λίβανος: Νέα τραγωδία με θύμα δημοσιογράφο – Στους 9 οι νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων

Κόσμος 23.04.2026
Οι λιβανέζικες αρχές χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες»