E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο

Οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν να γίνει πιο σαφής η σήμανση των κινδύνων στα προϊόντα.

Δημοσίευση 28/1/2023 | 19:13

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 14χρονο κορίτσι στη Βρετανία λίγα λεπτά αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της. Όπως τόνισαν οι γονείς της στο BBC, η 14χρονη Τζιόρτζια Γκριν ήταν αυτιστική και της άρεσε να ψεκάζει τα σκεπάσματά της με αποσμητικό, καθώς την χαλάρωνε η μυρωδιά.

«Η μυρωδιά αυτή την χαλάρωνε», σημείωσε ο πατέρας της, ο οποίος πρόσθεσε πως «όταν ένιωθε λίγο ανήσυχη, ψέκαζε αυτό το σπρέι και ένιωθε ανακούφιση, επειδή αυτό το αποσμητικό το χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

Δεν ήταν σε κλειστό χώρο
Αρκετές από τις επισημάνσεις που έχουν τα αποσμητικά σπρέι κάνουν λόγο για τους κινδύνους της χρήσης τους σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, το δωμάτιο της άτυχης 14χρονης δεν ήταν κλειστό.

Τη Τζόρτζια βρήκε στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς τις αισθήσεις της ο μεγαλύτερος αδελφός της, στις 11 Μαΐου 2022. «Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο πατέρας της.

«Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν είναι σαφής, αλλά θα πρέπει να ήταν περισσότερη από ό,τι θα ψέκαζε κανείς κανονικά», πρόσθεσε.

Τι έδειξε η έρευνα
Διεξήχθη έρευνα για τον θάνατο της Τζόρτζια και ο ιατροδικαστής κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα. Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το συγκεκριμένο αποσμητικό αναφέρθηκε σε 11 πιστοποιητικά θανάτου μεταξύ 2001 και 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου της Τζιόρτζια αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».

Οι επισημάνσεις
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αερολυμάτων (BAMA) οι συσκευασίες των αποσμητικών φέρουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις», αναγράφοντας ότι θα πρέπει «να φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

Ωστόσο, οι γονείς της Τζιόρτζια είπαν ότι τα γράμματα στη συσκευασία ήταν πολύ μικρά και πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους χωρίς να προσέξουν τη σήμανση.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των σπρέι», δήλωσε ο πατέρας της Τζιόρτζια, τονίζοντας ότι δεν θέλουν ο θάνατος της κόρης τους να αποδειχθεί μάταιος.

Τα αποσμητικά σπρέι αναγράφουν ως προειδοποίηση ότι «η κατάχρηση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», κάτι που συνίσταται από την BAMA λόγω του κινδύνου υπερβολικής εισπνοής. Ωστόσο, οι γονείς της 14χρονης εκτιμούν ότι η προειδοποίηση πρέπει να αλλάξει και να γράφει ότι «η χρήση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία».

Υπενθυμίζεται ότι το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού που χρησιμοποίησε το 14χρονο κορίτσι- εντοπίστηκε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις για 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020.

Παράλληλα, άλλα αέρια όπως το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -τα οποία επίσης υπήρχαν στο αποσμητικό της Τζιόρτζια- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χριστούγεννα 2025: Ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα

Ελλάδα 19.11.2025
Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 19.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Οι διάλογοι που καίνε τη σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες: «Το τσιμπήσαμε το διχίλιαρο;»

Ελλάδα 19.11.2025
Γιγαντιαία εγκληματική οργάνωση, με λεία που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας στη ΒΔ Ελλάδα

Καιρός 19.11.2025
Πού χρειάζεται προσοχή

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος Χτες
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος Χτες
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια